V kuklách a se samopaly na klášter

22. 6. 2015, Petr Ďoubalík – pro dokreslení představ o demokracii v současné Ukrajině

Na Nové republice jsme zveřejnili již několik informací, které nám zaslal Byzantský patriarchát z Doněcka. V posledních týdnech jsme od patriarchy Eliáše a biskupa Timoteje obdrželi materiály, týkající se výročí upálení Mistra Jana Husa. Ještě včera jsem s biskupem Timotejem diskutoval po emailu o všem možném, o tom, jak jsou naše životní cesty sice jiné, ale rovnoběžné a mající stejný směr (a tedy se nakonec scházející v nekonečnu) a slíbil jsem, že mu brzy pošlu krásné písničky Světlany Kopylové… Dnes jsem dostal tento email:

Vážený pane Ďoubalíku,

obracejí se na Vás kontemplativní sestry z Ukrajiny s prosbou o pomoc. Dnes ráno byl náš klášter i klášter otců baziliánů napaden ozbrojenci. Biskupovi Timotejovi se podařilo s námi ještě kontaktovat, abychom se ve věci medializace obrátily i na Vás. Biskup Timotej byl spolu s dalšími třemi biskupy – občany ČR a SR – odvezen na oddělení SBU ve Lvově (Služba bezpečnosti Ukrajiny), kde je momentálně drží a nepouštějí k nim advokáta.

Posíláme Vám krátkou zprávu:

22. června 2015, v ranních hodinách, proběhla zločinná akce na objednávku apostatických církevníků UHKC. Akce proběhla v ten samý čas v kapli Ukrajinské pravověrné řecko-katolické církev na ul. Sosnová v Brjuchoviči i v klášteře kontemplativních sester na ul. Škilná.

V 6 hodin ráno sem vtrhli maskovaní útočníci v policejních uniformách s páčidly a sekyrami.

Z kláštera baziliánů na Sosnové ul. násilím vyvlekli tři biskupy a jednoho kněze UPŘKC – slovenské a české národnosti – a nepouštějí k nim advokáty. Na daný čas jsme se dozvěděly, že tři z nich už byli protiprávně deportováni z Ukrajiny.

V ten samý čas jako na klášter baziliánů, zaútočila skupina ozbrojených kriminálníků ve vojenských a policejních uniformách s obušky, pistolemi a dokonce samopaly (byli mezi nimi i převlečení řeholníci UHKC). Vtrhli na soukromý pozemek a do budovy kontemplativního kláštera sv. proroka Eliáše. Celkem jich bylo asi 200 – 3 autobusy a několik soukromých aut.

Vlámali se brutálním způsobem do kláštera předními i zadními dveřmi. Žádný z nich se představil, ani neukázal oficiální dokument – rozhodnutí soudu – a nevysvětlil důvody ilegálního vtržení do soukromého vlastnictví. Na žádost sester, aby ukázali své dokumenty, nijak nereagovali a za ruce a nohy vynášeli a vytlačovaly řeholnice z kláštera, některé sestry vyváděly z kláštera dokonce pod hlavní samopalu. Některé sestry utrpěly ublížení na těle. Sestry vyváděly dokonce bosé.

Tento barbarský útok na objednávku trval šest hodin – od 06:15 do 12:00.

Pod záminkou domovní prohlídky obrátili klášter vzhůru nohama, znesvětili kapli, kde byla svátost oltářní. Všechny věci vyházeli, ukradli pasy, techniku (notebooky, kamery, na které se sestry snažily nahrát záznam tohoto zločinu), stabilizátory a dokonce i nějaké potraviny.

Když se sestry pokusily učinit záznam z tohoto vandalismu, zničili naše kamery a ukradli je.

Útočníci se neprokázali žádnými dokumenty, ani na počátku ani na konci.

Velmi Vás prosíme, abyste zprávu o tomto zločinu uveřejnil na stránkách Nové republiky, a bylo li by možné, dodáváme kontakty na SBU ve Lvově a v Kyjevě, pokud by se třeba někteří nelhostejní občané chtěli zastat pravdy:

SBU Lvov:
79012, м. Львів, вул. Д. Вітовського, 55;
e-mail: usbu_lvi@ssu.gov.ua

(032) 261-61-43 – черговий
(032) 298-66-22 – телефон довіри, гаряча лінія
(032) 258-86-29 – приймальня громадян
(032) 297-03-36 – факс

SBU Kyjev

Гаряча лінія 0 800 501 482
callcenter@ssu.gov.ua

Předem vám děkujeme
Sestry kontemplativního kláštera sv. proroka Eliáše

K dispozici je i několik videí:

Další informace včetně mnoha videí lze nalézt na GloriaTV například zde