USA mají poslední šanci donutit Evropu jít do války s Ruskem

23. 6. 2015   Sputník
Uprostřed týdne se v Bruselu sejdou ministři obrany zemí NATO, kteří projednají jakýsi tajný dokument o jaderné strategii Ruska, vypracovaný velením aliance, oznámil list Welt am Sonntag.Jak se zdůrazňuje v článku, hodlají ministři obrany analyzovat, jak může ruský prezident Vladimir Putin využít jaderné zbraně v nové konfrontaci se západním světem, nakolik silné jsou jaderné možnosti Moskvy a jaké akce by mělo podniknout NATO.

Na tomto pozadí byl v časopise Der Spiegel otištěn článek, ve kterém se tvrdí, že analytici německé tajné služby nevidí žádné změny v úrovni hrozby ze strany Moskvy. V evropských zemích nejsou spokojeni s plány USA rozmístit v Evropě jaderné zbraně zaměřené proti Rusku. Podle informace časopisu Der Spiegel nepodporuje tuto myšlenku například Německo.

Generální tajemník NATO uvítal plány USA rozmístit techniku v EvropěZájmy Evropy a Spojených států, mimo jiné i vojenské, mají různé zaměření, soudí vedoucí krajského zastupitelství Fondu konceptuálních technologií Valerij Pjakin.

„Začínáme pozorovat disonanci mezi Evropou a USA. Samotná současná cesta Ashtona Cartera (americký ministr obrany) do Evropy je vyvolána tím, že se ji nijak nedaří zatáhnout do války s Ruskem. Evropa má vlastní zájmy a za zájmy USA bojovat nechce, ze všech sil se snaží této válce vyhnout”, řekl Valerij Pjakin v interview pro radio Sputnik.

Současně ale budou Spojené státy podle jeho názoru vynakládat veškeré úsilí na to, aby donutily Starý svět, aby se jim podřídil.

„Nebudou se snažit domluvit. USA se už dávno odnaučily s kýmkoli se o něčem domlouvat. Snaží se každého zlomit. A mají poslední šanci, dokud byla do Evropy přesunuta jejich těžká obrněná technika, dokud se konají manévry a dokud existuje velké napětí kolem Ruska, mimo jiné i ze strany Střední Asie”, soudí politolog.

Když se tak nestane, pak bude ohrožena samotná existence NATO, domnívá se Pjakin.

„Když nedokážou stáhnout ocelovými obručemi války Evropu, pak se tento blok rozpadne. Evropa už začala mluvit o vytvoření vlastních ozbrojených sil jako protiváhy NATO, kde zajišťují vedení USA. Avšak rozpoutat válku se Spojeným státům stále nedaří, a čas pracuje pro nás. Teď je nejdůležitější sebeovládání”, řekl Valerij Pjakin.