Utajované dokumenty, které jsou černou stránkou demokracie!

4. 6. 2015   První zprávy
WikiLeaks zveřejnil 17 tajných dokumentů týkajícících se uzavření obchodních jednání Transpacifického partnerství (Trans-Pacific Partnership) mezi USA, EU a 23 členy Světové obchodní organizace.
Lidskoprávní aktivisté nazvali dokumenty, jež únikly „černou stránkou v historii demokracie.”
Vzhledem k tomu, že se tato informace týká také České republiky jako člena EU, musí vyvolávát krajní obavy, na které bude muset odpovědět vláda Bohuslava Sobotky.

Zveřejněné materiály jsou spojeny s jednáními o Dohodě o obchodu se službami (TISA), které se konají za zavřenými dveřmi od roku 2013. Účastníci rozhovorů jsou státy – členy WTO, zejména USA, EU, Turecko, Mexiko, Austrálie, Pákistán a Izrael.

Podle WikiLeaks, ekonomiky těchto zemí nyní pokrývají dvě třetiny světového HDP. V sektoru služeb „tvoří asi 80% z ekonomiky USA a EU” a dokonce i „v rozvojových zemích, jako je Pákistán, na sektoru služeb připadá 53% ekonomiky“.

Webové stránky Evropské komise uvedly, že se strany dohody, která je zaměřena na „liberalizaci obchodu v oblasti služeb”, „pokrývající 70% světového obchodu se službami.”

„Jednání jsou založeny na návrzích účastníků. TISA je zaměřena na otevírání trhů a zlepšení pravidel v oblastech, jako jsou finance, doprava, e-commerce, ” píše se v prohlášení.

Je třeba poznamenat, že mnoho zemí, včetně členů BRICS – Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika, není zapojeno do jednání o TISA. Cílem TISA je zvýšit tlak na země BRICS a vytvoření protiváhy k této asociaci.

Piráti: Smlouvy jako TTIP vedou k totalitní společnosti!

Zveřejnění utajovaných dokumentů je tak největším únikem z TISA. Státy, které podepsaly dohodu, ve skutečnosti odevzdávají pod kontrolou TASA část své ekonomiky. Podmínky dokumentu umožňují regulovat všechny typy komerčních a nekomerčních služeb. To se vztahuje na všechny sociální služby, sektory služeb, které zahrnují vodu a energii, dopravu, bankovnictví, pojišťovnictví, telekomunikace, systém přepravy plynu.

A tady je tedy ona základní otázka pro Sobotkovu vládu, která neustále chválí utajovanou smlouvu TTIP a o TISA prakticky veřejně a pro jistotu nehovoří vůbec: Opravdu se chcete vzdát suverenity a demokratického rozhodování v těchto oblastech? Pokud nebudou moci občané demokratickým způsobem moci zasahovat a ovlivňovat tento segment svého života – o čem je potom demokracie? Diktátem nadnárodních korporací?

Ředitel lidských práv nevládní organizace Global Justice Now Nick Dearden řekl, že únik „posiluje obavy z hrozby, kterou představuje TISA pro životně důležité veřejné služby“.

„Je to černá stránka v historii demokracie, podle nichž si jen prostřednictvím takových úniků můžeme uvědomit, že naše vlády navrhly radikální restrukturalizaci právního rámce v oblasti veřejných služeb,” uvedl aktivista v oblasti lidských práv.

Nedávno organizace WikiLeaks oznámila, že hodlá zaplatit odměnu ve výši 100.000 dolarů za texty dosud nepublikovaných kapitol dohody Transpacifického partnerství (TPP).