Il Giornale: US Air Force není připraveno na střet s ruskou obranou

Il Giornale: US Air Force není připraveno na střet s ruskou obranou

4.7.2015 zdroj

V posledních letech se Washington zaměřil na operace v Iráku, Afghánistánu a Sýrie, kde se americké vzdušné síly nesetkaly prakticky s žádným odporem. Ale s Ruskem a Čínou by to bylo jiné!


Takže nyní je americké vojenské letectvo zcela nevhodné pro válku proti Rusku a Číně, konstatují italské noviny Il Giornale. Americká letadla prostě nejsou schopna doletět až do požadované vzdálenosti a zaútočit na cíl, píší.

„Vojenská převaha Spojených států se stále více stává přeludem,” zdůrazňuje článek Il Giornale. Tento závěr byl proveden na základě zprávy amerického Centra pro strategická a rozpočtová hodnocení.

Zpráva uvádí, že USA nebudou moci prolomit protivzdušnou obranu Ruska, Číny nebo Íránu. Důvodem jsou velmi hubené investice do dalekonosných zbraní. „Obecně platí, že pokud by náhle vypukla válku mezi Putinem a Washingtonem, zbraně USA by byly neúčinné, aby mohly rozdrtit Kreml, a ještě hůř, kdyby chtěly zasáhnout Moskvu z „bezpečné” vzdálenosti”, sdělila publikace.

Tento názor je sdílen americkými generály, napsal Il Giornale. Ministerstvo obrany nakoupilo v posledních 15 letech 96% zbraní, které mají dosah asi 80 kilometrů. Faktem je, že během tohoto období a na základě četných operacích v Sýrii, Afghánistánu a Iráku, se US Air Force nesetkala s žádným odporem, nebylo nutné překonávat systémy protivzdušné obrany, nebo se zapojit do bojů s nepřátelskými letouny.

S Ruskem a Čínou je ale situace zcela odlišná. Tyto země vyvinuly pokročilý systému protivzdušné obrany. To znamená, že letadlo USA se prostě nedostane dost blízko, aby udeřilo na cíl, poznamenaly noviny.

(kou, prvnizpravy.cz, ilgiornale.it, foto: arch – americký letoun F-22 Raptor)

Související:
Ruský hypersonik: Protiraketová obrana USA bude bezmocná!