Lavrov varoval Američany před osudovou chybou!

11.8.2015   První zprávy
Hlava ruského ministerstva zahraničí označila rozhodnutí Washingtonu chránit leteckými silami syrskou opozici proti vládním silám za osudovou chybu. A varoval USA před nepředvídatelnými následky.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov kritizoval iniciativu amerického prezidenta Baracka Obamy, podle které Američané budou posílat speciální síly do Sýrie, aby bojovaly proti teroristické skupině Islámský stát, a zároveň USA budou chránit tyto jimi vycvičené jednotky ze vzduchu v případě útoku vládních vojsk.

„Říkají nám, že nebudou útočit na syrské vojenské pozice v případě, že ty nebudou útočit na bojovníky, které připravili. Upřímně řečeno, je velmi snadné udělat chybu. připomínám, že na syrské půdě Američané nejsou, ale v Afghánistánu byli a používali bezpilotní letouny a špionážní údaje, ale přitom došlo k řadě případů, kdy místo Talibanu a Al-Káidy, bombardovali svatby a školní autobusy s dětmi. A chybovat v situaci, kdy Američané nemají přítomnost „na zemi”, jako tomu bylo v Afghánistánu, je, myslím, velmi snadné. Otevřeně jsem varoval svého amerického kolegu, že fatální chyba by mohla uvrhnout situaci do stavu, že nikdo ji pak nebude moci kontrolovat,” citovala Lavrova Rossijskaja Gazeta.

Podle něj ruská strana zvedla toto důležité téma v rozhovoru s ministrem zahraničí USA nejen na jednání ministerského fóra zemí ASEAN v Kuala Lumpur v Malajsii, ale také při návštěvě Lavrova v Kataru, ale Američané „bohužel, nejsou připraveni”.

„Američané okamžitě řekli, že pokud by vládní vojáci vstoupili do jakékoliv střetu s těmito ozbrojenými skupinami, aby jim zabránily v jejich činnosti, tak na vládní síly zasáhnou letecké údery. Zeptal jsem se, jestli by nebylo jednodušší domluvit se, si sednout a podívat se na vše s účastí syrské armády a ozbrojených skupin, jakož i Kurdů. Nebylo by špatné rovněž připojit (ke společnému boji proti terorismu) i irácké Kurdy a armádu, protože ISIL pokrývá celé toto území,” řekl Lavrov.

Filip: Falešná hra Turecka a dvojí metr USA i NATO

Ruský ministr zahraničí zdůraznil, že všechny vnější pokusy vojensky intervenovat do ozbrojených konfliktů na Blízkém východě nikdy k ničemu dobrému nevedly.

Ruský názor v otázce boje proti teroristům na Blízkém východě je založen na vytvoření co nejšírší protiteroristické fronty, včetně syrské vládní armády a ozbrojených sil Kurdů, které se střetly se silami Islámského státu na svém území. Jiné zúčastněné země, jako jsou Spojené státy a Turecko, však nejsou s těmito stranami ochotny jednat.