Stvořili vládu hokynářů a pomohli zničit tradiční pravicové strany

Michal Kobza
2.8.2015 zdroj

 
Bývalý mocný muž pražské ODS Tomáš Hrdlička vystrčil v rozhovoru pro server Česká pozice a Parlametní listy po dvouleté odmlce růžky a doslova perlil. „Nejsem ten, který by konjukturálně zapomínal na svou minulost. Roman Janoušek, než podlehl alkoholu, byl úžasný člověk“ a slovně se otřel i o bývalého expremiéra Jiřího Paroubka na kterého takto zaútočil. „Kdyby neexistovaly Věci veřejné, neměli bychom pravicovou vládu, ale kabinet Jiřího Paroubka a komunistů“.

Dovolil bych si bývalému vysokému funkcionáři ODS vytknout několik nepřesností. Jiří Paroubek neměl v žádném případě v úmyslu sestavovat vládu s podporou komunistů, ale plánoval menšinovou vládu ČSSD bez účasti komunistů, která měla pokračovat v úspěšné levostředové politice. Pokud se moje paměť nemýlí – pravicová koalice ODS, TOP 09 a VV se trápila pouze v nejrůznějších skandálech a nevěnovala se řádnému řízení země a dovedla zemi na samotné dno.

Tragikomedie pod taktovkou Nečase, Kalouska a Bárty vedla zcela neodkladně k pádu celého kabinetu ve kterém měla nejhlavnější slovo blonďatá přítelkyně Petra Nečase. S krachujícím uhlobaronem pravdy a lásky Zdeňkem Bakalou , o kterém v minulosti vrchní soud v Praze rozhodl, že se o Bakalovi smí říkat… „ chová se jako gauner“, byla s jeho i Hrdličkovo pomocí vytvořena nejhorší polistopadová sestava jaké se mohla česká veřejnost dočkat.

Zdeňek Bakala se zachoval nečestně vůči nájemníkům bývalé těžební společnosti OKD a lidé na jeho slib z privatizace společnosti NWR čekají marně dodnes. Hlavní sponzor marketingového projektu VV se před léty zavázal, že odprodá byty horníkům za cca 50 tisíc korun za byt. Je to přeci „charakterní“ miliardář. Nic z toho se nestalo a tak si nenasytný Bakala mohl vesele vyplácet zisky z těchto bytů dále a financovat pravicové subjekty z peněz horníků. Velkou sumu vynaložil na předvolební kampaně do poslanecké sněmovny také stranám ODS, TOP 09 a přispěl na prezidentskou volbu Karlovi Schwarzenbergovi.

Přes vlastní a spřízněná média se Paroubkovi chlubil, že díky jeho podpoře pravicovým subjektům se nestal znovu premiérem. Bakala si investicí v řádech desítek miliónů korun pojistil ochranu pravice, aby nemusel byty horníkům za slíbenou částku prodat.

V průzkumu společnosti SANEP na vybraném vzorku lidí se zjistilo, že u nadpoloviční většiny lidí (55,6%) převládal nad vládou Petra Nečase vyložený pocit znechucení, 37 % dotázaných označili tuto vládu jako jednu z nejhorších po pádu komunismu. Nespokojenost s působením vládního kabinetu Petra Nečase vyjádřilo bezmála 27 % respondentů. Pouhých 12 % lidí bylo s vládou spokojeno a necelé 0,5 % nadšeno.

Veřejnost nebyla v žádném případě spokojena s asociální a korupční politikou Petra Nečase a jeho koaličními partnery Miroslavem Kalouskem a Vítem Bártou. Kalousek rád v rozpočtu škrtal až se z jeho koníčku proškrtal na samotné dno a dovedl stát do ekonomického poklesu , zatímco ostatní okolní státy vykazovaly hospodářský růst. České stavebnictví , které bývá indikátorem ekonomického růstu, přivedla garnitura opěvovaná Hrdličkou do žalostného stavu.

Mnoho stavebních firem bylo nuceno vyhlásit bankrot a ochranu před věřiteli. Nepřipravovaly se žádné jiné projekty s vizí do budoucnosti. Nezaměstnanost byla nejhorší od první republiky a přiváděla Čechy k zoufalství. Vít Bárta a jeho fízlovská agentura ABL se věnovala spíše špiclování politických konkurentů a shromažďování kompromitujících materiálů než politice samotné. Jako mecenáš a tvůrce takovéto divadelní hry bych se musel na místě T. Hrdličky propadnout hanbou, neboť tato vláda nevládla, ale skomírala od samotného vzniku. Drtivá většina ministrů podala demisi, nebo byli kvůli nejrůznějším korupčním skandálům odvoláni. Myslím si, že všichni ti, kteří se podíleli na vzniku VV nesou plnou morální i faktickou odpovědnost za tragické chyby této vlády a za sebezničení tradiční české pravice.

Hlupáckou a nenávistnou politikou vůči ČSSD pomohli různí Hrdličkové Babišovi rozjet jeho politickou kariéru a dovedli pravicové strany do katastrofálního stavu, ze kterého se možná ani nevzpamatují. Andrej Babiš z nich musí mít opravdovou radost, protože mu usnadnili jeho akci.

Opravdu se máte – Tomáši Hrdličko – čím chlubit.