The Economist: Ukrajinci jsou nyní chudší, než za sovětské éry!

31. 8. 2015  zdroj

Dohoda Ukrajinou o restrukturalizaci dluhu se svými věřiteli nezachrání ekonomiku země, a Ukrajinci jsou nyní „chudší, než na konci éry Sovětského svazu”, píše britský The Economist.
Deník připomíná, že do konce tohoto roku by mohl hrubý domácí produkt Ukrajiny poklesnout o 60%, což je v dolarovém vyjádření 70 miliard dolarů.

Ukrajinou podepsána dohoda o restrukturalizaci dluhu je méně působivá, než by se mohlo na první pohled zdát, píše The Economist.

MMF za dobu konfliktu v Ukrajině poskytl Kyjevu 11 miliard dolarů. Nicméně, aby Ukrajina mohla zůstat bonitní a platit účty, MMF přislíbil dalších 11 miliard dolarů do konce roku 2018.

Ale MMF si stanovil několik podmínek: Ukrajina musí snížit platby na zahraniční dluh o 15,3 miliard dolarů do roku 2018 a snížit poměr veřejného dluhu k HDP o 71% do roku 2020.

Vezmeme-li v úvahu restrukturalizaci, Ukrajina pravděpodobně bude schopna splnit první podmínku (i když to vše závisí na držitelích mezinárodních dluhopisů), ale druhá podmínka bude problém, poznamenaly noviny.

The Economist nám připomíná, že do konce tohoto roku HDP Ukrajiny mohl poklesnout o 60%, což v dolarovém vyjádření znamená o 70 miliard. V prvním čtvrtletí se snížil o 17% oproti předchozímu roku, zatímco ve druhém o 15%.

S takovým tempem úpadku HDP se úkoly uložené MMF zdají být neřešitelné, konstatuje depresivně The Economist.

Zdá se, že ačkoliv dohoda s věřiteli vyvolala euforii premiéra Jaceňuka, britský list neskrývá svoji skepsi. A není sám. V reakci na uvedenou dohodu dokonce ratingová agentura Fitch snížila svoji prognózu z CC na C, což znamená “nevyhnutelnost bankrotu”.

Takže, zdůrazňuje The Economist, krátkodobě nebude mít jednání s věřiteli vliv na dobré životní podmínky obyčejných Ukrajinců, kteří jsou nyní „chudší, než na konci éry Sovětského svazu”. Ukrajinská měna je velmi slabá: aktuální inflace v zemi dosáhla 60%.

Dlouhodobá projekce není na tom o moc lépe: i kdyby zítra válka na východě Ukrajiny skončila, země bude potřebovat desítky miliard dolarů, aby se z ní vykřesala.

Ve čtvrtek ukrajinské Ministerstvo financí uvedlo, že se mezinárodní věřitelé dohodlo na odepsání 3,6 miliard dolarů dluhu z hodnoty dluhopisů ve výši přibližně 18 miliard dolarů (všem celkový dluh Ukrajiny dosahuje výše 70 miliard dolarů). V této souvislosti předseda vlády Ukrajiny Arsenij Jaceňuk řekl, že Rusko nebude mít lepší podmínky na dluh, než ostatní věřitelé uvedené dohody. Rusko reagovalo okamžitě, a to negativně. Ukrajina dluží Rusku 3 miliardy dolarů.

(kou, prvnizpravy.cz, economist.com, foto: arch.) 
 
Související: