The Guardian: Čína krizi přežije, ale Evropa se zhroutí!

29. 8. 2015  První zprávy
Dysfunkční model kapitalismu, založený na deregulaci, privatizaci a nízkých mzdách, havaroval a byl spálen již před sedmi lety. A přesto v něm západní elity pokračují, varuje The Guardian.

Seumas Milne, komentátor deníku The Guardian

Čínská ekonomika je hybridní model, ve kterém je většina korporací a bank ve státním vlastnictví, takže dluhová krize ČLR může být vyřešena, na rozdíl od ekonomického modelu západních zemí, konstatuje Seumas Milne.

Prudké výkyvy na trhu, které provázely „černé pondělí” tento týden, stejně jako pokles hodnoty čínských akcií o 40%, pouze zdůrazňují křehkost toho, co se nazývá „mezinárodní oživení”. A pokud má Čína možnost „přečkat” krizi, tak Evropa je na cestě ke kolapsu ekonomiky, tvrdí Seumas Milne, komentátor deníku The Guardian.

A po třech desetiletích deregulace přerušované finanční krizí a systémovým zhroucením, existují všechny důvody k obavám z ještě většího pádu kasinového kapitalismu,
nebere si servítky komentátor, kterého by patrně v Česku Miroslav Kalousek upálil.

„Finanční trhy, nafouknuté úvěry a takzvaným kvantitativním uvolňováním, aby udržely reálnou ekonomiku nad vodou, jsou zralé na kolaps – nebo na „korekci” jak to nazývají účastníci trhu. Jedinou otázkou je, jak daleko a jak rychle k tomu dojde. A jak vysoká bude cena, kterou všichni zaplatíme,“ píše temně autor píše ve svém sloupku.

Zbyněk Fiala: Modelu – urvi, co můžeš – dochází baterky!

Paradoxně se může Peking, aby „přečkal bouři“, přizpůsobit lépe než ostatní,
zdůraznil Milne. Čínská ekonomika je podle jeho názoru zpomalena kvůli přechodu z exportního růstu ke spotřebě. Ale i tak stále roste o 7% ročně, což je téměř třikrát rychleji než ekonomika Spojeného království a Spojených států.

„I když se role Číny je přehnaná, její růst je nejméně dvakrát tak rychlejší, než anglosaský růst: to je druh ekonomických problémů, který by chtěl zbytek světa mít,”
zdůraznil redaktor.

Milne upozorňuje, že čínský akciový trh je malý ve srovnání s evropskými protějšky a relativně izolovaný od zbytku ekonomiky.

I přes obrovský soukromý sektor, je Čína je stále hybridní ekonomikou, která je ovládána státem vlastněnými bankami a národními korporacemi. To znamená, že její finanční systém je chráněn před dopady možného zhroucení akciového trhu v měřítku, které bude mít důsledky pro západní soukromý bankovní systém.

Západní model kapitalismu havaroval a byl spálen

Čína, pokračuje autor, v roce 2008 „vyšla z krize” tím, že do ekonomiky napumpovala veřejné investice, které v období 2007 až 2014 zajistily nárůst o 78%, zatímco Spojené státy dosáhly pouze 8% růstu.

Podle něj dysfunkční model kapitalismu, založený na deregulaci, privatizaci a nízkých mzdách, havaroval a byl spálen před sedmi lety. Ale elity zřejmě nevědí co dělají, když se válejí ve své kořisti,
poznamenal tvrdě Milne a připomíná, že osm let poté, co finanční krize vypukla v USA, jsou její otřesy stále cítit po celém světě

„Důsledky této krize se ještě odráží na celém světě, od Evropy do „rozvíjejících se ekonomik “, neboť při snaze udržet nad vodou zničený model, levné úvěry nafukují bubliny aktiv, což je palivo pro novou krizi,” shrnuje varovně autor.



(kou, prvnizpravy.cz, theguardian.com, foto: arch.)