Ti co tvrdí, že je Rusko v krizi neví, o čem mluví!

Ladislav Kašuka
11.8. blog idnes
Rusko se prý nachází v ekonomické krizi, protože mu kleslo HDP. To je typický jednoduchý pohled tržním chaosem odkojeného západního ekonoma! To, že klesne růst hrubého domácího produktu, ještě neznamená krizi, jak se nám snaží západní politici a ekonomové vnutit!
Řekněme, že některá země, v tomto případě Rusko se díky nějakým nesmyslným západním sankcím a nižším cenám ropy, opravdu dostane do pozice, kdy začne vyvážet a vyrábět o něco méně surovin a výrobků, tedy mu klesne růst HDP. Vysvětlil Vám někdy někdo, proč to musí zrovna v případě Ruska znamenat krizi?!

Chápu, že v malých, nebo surovinově nesoběstačných zemích by to možná problém byl, protože když klesne vývoz toho, co produkuji, mohu kupovat méně toho, co potřebuji, tedy pokud to nechci dělat, jako například USA na dluh! Jenže zrovna v případě Ruské federace je to pouhé mámení a klam lidí západními lídry, kteří tím chtějí uklidnit své voliče v zemích, které díky protiruským sankcím sami ztrácejí značné finanční obnosy.

Ruská federace je totiž zemí, která by i v případě, že by došlo pro tuto zemi k nejhoršímu scénáři, tedy k nereálnému Obamovu snu, že zůstane naprosto ekonomicky izolována od zbytku světa, může v klidu přežít, koneckonců se to již jednou před druhou světovou válkou stalo a nakonec to pro tehdejší Sovětský svaz znamenalo největší růst HDP v dějinách lidstva (15% – 30% ročně).

Rusko je totiž zemí, která má úplně vše. Spoustu nerostných zdrojů i plochy k pěstování plodin, má pole, má tajgu, má hory, má řeky, má lesy, má moře, má ropu, má uhlí a v zemi všechny obyčejné i vzácné kovy a co je hlavní, má lid, který se při útoku zvenčí nesesype a nerozhádá, nýbrž se semkne, zesílí a napne všechny síly k tomu, aby se vlastními silami dostal z dočasných problémů, které mu způsobili jiní!

Ruské federaci může tedy dočasně klesnout HDP a dokonce i o více než o těch 5%, o kterých nyní halasně křičí do světa západní ekonomové, ale to ještě vůbec neznamená krizi, nýbrž pouhou reorganizaci hospodářství, které se přeorientovává v zahraničním obchodě jinam (do Asie) a v domácí produkci si určuje nové cíle a priority!

Pokud chcete opravdu hovořit o nějaké hospodářské krizi, mluvte a pište pánové ekonomové raději o USA, které mají jen federální dluh již okolo 150% HDP (a to ještě mají samostatné dluhy jednotlivé státy) a neotírejte se o zemi, která má dluh pohybující se jen okolo 16% HDP, což je hluboko pod světovým průměrem zadluženosti jednotlivých zemí!