Zeman teď ještě přitvrdí, říká exministr Ivan David. Čekají nás prý zlé časy. A Halík se Švejnarem…

Ivan David, rozhovor pro   Parlamentní listy
13.8.2015
POLOČAS MILOŠE ZEMANA Podle bývalého ministra zdravotnictví, psychiatra Ivana Davida (ČSSD), nás čeká neklidná doba. „Tomu bude odpovídat Zemanův přístup (ve druhé půlce prezidentského mandátu). Bude razantnější, méně kompromisní než doposud, jeho vyjádření se ještě zostří.“
Jak hodnotíte dosavadní prezidentování Miloše Zemana?

Záleží na tom, s čím ho poměřujeme, s jakými sliby. Ale hodnotím ho v podstatě jako relativně úspěšné.

Můžete ho poměřit s jeho největším sokem v bitvě o prezidenta Karlem Schwarzenbergem? Bylo by Schwarzenbergovo prezidentství o hodně jiné než to Zemanovo?

Bylo by zcela jiné, v zájmu určitých skupin. Což je podle mého soudu v rozporu se zájmy většiny občanů naší republiky. I když někteří by ho ve své naivitě volili, protože má hezké číro.

Karel Schwarzenberg – i jako bývalý ministr zahraničí – kritizuje Miloše Zemana i kvůli jeho zahraniční politice. Tvrdí, že se příliš orientuje na Východ. Co si myslíte o Zemanově východní politice vy?

Je velmi racionální hledat zdroje a odbyt tam, kde jsou. Je velmi iracionální je hledat tam, kde nejsou. Takže se domnívám, že je to přístup správný.

Miloš Zeman zastává velmi tvrdé postoje k tématu, které se teď nejvíce řeší – imigrace, islám, Islámský stát. Postupuje správně, nebo je jeho tvrdost až přehnaná?

S ohledem na mínění většiny občanů České republiky postupuje zcela správně. Což je vidět na průzkumech veřejného mínění, kdy s touto politikou souhlasí 80 procent respondentů. Z tohoto pohledu si myslím, že jedná správně. Já na jeho místě bych se vyjadřoval asi trochu jinak, ale zhruba ve stejném smyslu.

Miloš Zeman má občas takové „blikance“ či výstřelky. Kromě potácení se u korunovačních klenotů asi nejvíce upoutaly pozornost jeho vulgární Hovory z Lán v Českém rozhlase. Jak se stavíte k tomu?

Když popisujeme něco vulgárního, tak musíme použít vulgárního slova. Což se týká i názvu té skupiny, která byla vyhoštěna z USA a pan Schwarzenberg o ní řekl, že jsou to statečný holky. Jestli tu jejich produkci – třeba veřejnou soulož natočenou na video, navíc ve vysokém stupni těhotenství – někdo pokládá za umění a projev statečnosti jako pan Schwarzenberg, je to jeho věc. Prezident Zeman uvedl přesný a správný překlad názvu té skupiny. Je pravda, že ho uvést nemusel. Ale pokud ho chtěl uvést, těžko se mohl vyhnout náležitému překladu.

Chová prezident Zeman k někomu na naší politické scéně své politické sympatie, fandí někomu? Mluví se třeba o údajném tichém spojenectví s Andrejem Babišem. Je to možné?

Velmi pochybuji o tom, že by někomu fandil, protože Miloš Zeman je politik. Politici mají spojence, samozřejmě občas i přátele – i když ne příliš často. Pokud vystupují z titulu své funkce a hájí nějaké zájmy, tak hledají především spojence.

Myslíte, že Miloš Zeman už odpustil takzvaným zrádcům, kteří ho údajně připravili o prezidentský post v roce 2003?
Pokud bude Zeman živý a nezdementní, nemůže jim odpustit.

Jak bude asi vypadat druhá polovina Zemanova prezidentského mandátu? Pojede na klidnější vlně, nebo to bude zhruba stejné jako v první půlce?
Klidnější to nebude. Předpokládám totiž, že bude ještě neklidnější doba. Tomu bude odpovídat Zemanův přístup. Takový razantnější a méně kompromisní než doposud. Jeho vyjádření se ještě zostří.

Bude se Miloš Zeman ucházet i o druhé prezidentské období?

Myslím, že ano. Pokud mu to povolí zdravotní stav, tak určitě.

Uspěje a vyhraje?

Záleží na konkrétních okolnostech. Podle mě má poměrně dobrou šanci uspět.

Kdo budou jeho nejvýraznější protikandidáti. Koho si tipnete? Mluví se o Tomáši Halíkovi, Janu Švejnarovi?

Ne. Oba jmenovaní nemají šanci. To nejsou lidé, kteří by zaujali většinu veřejnosti. Ani při veškeré snaze všech veřejnoprávních médií.

Je někdo, kdo by tu šanci měl?

V tuto chvíli o nikom nevím. Je ale možné, že se někdo takový vyskytne. Přece jenom je to ještě za poměrně dlouhou dobu. Může se někdo pozitivně zviditelnit a vyjadřovat se vůči voličům takovým způsobem, že bude mít šanci na úspěch.

Možná je má závěrečná otázka předčasná. Ale jakou stopu Zemanovo prezidentství zanechá, co se o něm bude psát v učebnicích dějepisu?

Závisí to na tom, kdo ty učebnice dějepisu bude psát. Pokud to budou ti, kteří je píší dnes, tak to bude nelichotivé. Jestli je budou psát ti, jež budou hodnotit veřejný zájem v dané době, tak to bude asi pozitivní.