Finský aktivista za lidská práva navštívil místo nedávných bojů s ISIL: “Asad je v Sýrii stále stejně populární”

Ljudmila Nikolajeva
18. 9. 2015     zdroj
Syrijci se modlí za prezidenta Asada a jsou nadšeni ruským prezidentem Vladimírem Putinem. Jsou připraveni bojovat s teroristy až do úplného vítězství, ale válkou jsou velmi unaveni. Tento dojem vznikl u těch, kteří zde byli letos v létě. Prakticky v době vrcholu masového odchodu Syřanů z jejich země. Utíkají i před nekonečnými teroristickými útoky, jimiž trpí především civilisté.


K dalšímu v pořadí došlo v pondělí v Al-Hasaka v severovýchodní Sýrii, 600 km od Damašku. Jeho obětí bylo třicet lidí. Kolem padesáti bylo zraněno včetně těžkých zranění. Bylo zničeno několik budov …

Výbuchy, útoky na lidi v malých obcích, šikana nad těmi, kteří odmítají spolupracovat s teroristy. A také příliš silný vnější tlak na syrskou vládu v čele s prezidentem Bašárem Asadem. Jak žijí, nebo přesněji přežívají v tak extrémních podmínkách lidé? Existuje východisko z této tragické situace, která má stále větší vliv na celkovou situaci ve světě a v mnoha ohledech určující geopolitiku dneška?

O tom korespondent “SP” hovořil se známým finským politologem a aktivistou za lidská práva Johanem Backmanem. Právě v těchto dnech je v Sýrii, kam přicestoval začátkem tohoto týdne jako člen velké delegace na pozvání vlády této země.

Kontakt se nám nepodařilo navázat hned. Mobilní telefony byly bezmocné. Buď je tam ruší, nebo ještě něco takového. Nefungoval ani skype. Zachránil internet, který, jak Johan připustil, “nefunguje všude, také dost špatně, avšak přece lépe než jakékoli jiné spojení.”

“SP”: Co jste za delegaci, Johane, kdo ji tvoří – jsou to ochránci lidských práv? Ze kterých zemí?

Je to čistě ruská expedice. Velmi jsem se chtěl do ní dostat, šťastnou náhodou se mi to podařilo. Členové našeho týmu jsou kompetentní a nestranní. Jsou mezi nimi arabisté, experti z Akademie věd a několika univerzit, novináři. Naším hlavním cílem je seznámit se se situací, podpořit Sýrii a její obyvatele. Takže naším cílem je upevnění rusko-syrských vztahů. Proto je naplánován dialog se známými blízkovýchodními politiky. Je důležité pochopit situaci v zemi a vidět všechno na vlastní oči. Vždyť v poslední době je v médiích, zejména v Evropské unii, spousta vědomých lží o tom, co se opravdu v Sýrii děje.

“SP”: Kde jste již byli? Nebo cestování po zemi se nepředpokládá, omezili jste se na Damašek?

Naše delegace navštívila rozsáhlá území. Cestováním po Sýrii ve skutečnosti expedice začala. Neobešlo se to bez malého dobrodružství. Přijeli jsme brzy ráno na libanonskou hranici, kterou jsme přecházeli pěšky.

Během prvních dnů jsme projeli stovky kilometrů od hlavního přístavu Sýrie ve městě Latakia na pobřeží Středozemního moře. Byli jsme v Tartus. V administrativním centru Homs v západní části země. A odtud jsme jeli do Damašku. V těchto městech jsme se setkali s řadou státních úředníků a politiků. Se zástupci místních politických stran a společenských organizací. Chtěli se s námi setkat i zástupci církve. A také jsme samozřejmě hodně komunikovali s místními obyvateli. Nikdo nám neomezoval naši volbu pro komunikaci.

“SP”: Jaká je situace v těch obcích, kde jsi byli?

Nyní je relativně klidná. Probíhá čilá rekonstrukce poškozených budov, silnic, lidé jsou naladěni na budoucnost v míru, plánují. Ani já ani další členové naší delegace se nebáli v při našich cestách. Co se těžko snáší, to je velmi horké ovzduší, dusící vlhkost a prašné cesty. Syřané jsou přátelský a velmi pohostinný národ. Jídlo, které nám nabízejí, se skládá hlavně ze zeleniny, nejrůznějších těstovin, chleba, trochy kuřecího nebo hovězího masa.

Zároveň všichni mají v této zemi na paměti hrozbu, kterou představuje tzv. “Islámský stát” (ISIL)*, boj proti jeho stoupencům pokračuje.

“SP”: Podle zpráv z Evropské unie tam převyšuje počet syrských uprchlíků již půl milionu. Je mezi nimi, jak je patrné z televizních zpravodajství, nemálo mladých, docela silných mužů. Proč utíkají místo toho, aby bránili svou zem?

Za všechny lze těžko mluvit. Každý z nich má svou vlastní situaci. Někdo nemůžete vzít do rukou zbraně z náboženských důvodů. Mnozí také zachraňují své rodiny před teroristy z různých formací a hlavně před ISIL, doufají, že zajistí své blízké v bezpečí, vrátí se domů a budou pokračovat v boji. V Sýrii však zatím není všeobecná mobilizace. Je tam dostatečně silná armáda.

“SP”: Přesto se však syrská vláda obrátila na Rusko s žádostí o pomoc v podobě vojenské techniky a specialistů. A dostává ji v plném rozsahu.

Bez moderních zbraní a koalice s tak silnými velmocemi, jako je Rusko, není možné se vyrovnat s terorismem, který se rozšířil s tichým souhlasem zaoceánských politiků a je jimi podporován finančně. To je zcela zjevné. Sýrie také zažívá silný tlak ze strany EU a USA. Nezafungovalo to loni v zimě s chemickými zbraněmi, byl nastartován další “projekt” – ISIL …

“SP”: O samotném ISILu je tam slyšet?

Navštívili jsme několik míst zcela nedávno osvobozených armádou od teroristů “Islámského státu.” Smutná podívaná. Teroristé jsou skuteční barbaři. Nic jim není svaté. Ničí vše, co jim přijde do cesty.

“SP”: Podařilo se pochopit za ty dny komunikace s obyčejnými Syřany, jaký mají vztah k Bašáru Asadovi? Pokud se má věřit Američanům, není u svého národa populární, všichni prý jen přemýšlí, jak jej odstranit.

Je to blaf. Asad je tady velmi populární. Ani jednou jsme neviděli žádné protesty proti němu nebo provokace. Jsem přesvědčen, že většina obyvatel podporuje svého prezidenta. Američané zde již dlouho chtějí uspořádat “arabské jaro”, po vzoru toho, jak to udělali v Libyi, jak to bylo na Majdanu. Ale tento převrat, jsem si jist, není možný.

SP”: Jsou dnes v Sýrii Američané, je jich mnoho a kdo konkrétně – vojáci, politici?

Američany jsme neviděli, ale je známo, že obratně podporují slabé opoziční hnutí. Zejména v odlehlých vesnicích, kde je život lidí skutečně nesnadný. Na to také spoléhají, vtloukat lidem do hlav, často rozčilených na moc kvůli dílčímu případu, myšlenku o prospěchu převratů.

“SP”: Co v Sýrii bije do očí v první řadě: zničení, hlad, bombardování, panika?

První, co zde bije do očí , je podpora lidu svému prezidentovi. Každý ví, jak jej USA chtějí odstranit. A kategoricky jsou proti tomu. Syřané vyjádřují svou podporu radostně, nehledě na jistou tragičnost situace. Jsou obecně velmi emocionální lidé. Optimisticky se dívají na budoucnost, živě hovoří o poválečné obnově země.

“SP”: Co je možné a potřebné podle vašeho názoru udělat, aby se tam život uspořádal?

V první řadě je třeba zrušit sankce vůči této zemi. Jsou jednou z hlavních příčin katastrofy masové migrace, protože kvůli sankcím se velmi těžko žije. Podnikání není nemožné. Ekonomika je ničena.

Takže místní experti navrhují vytvoření koalice Ruska, Sýrie, Íránu a Číny, aby společně bojovali proti terorismu. USA a EU jsou v tomto smyslu velmi nespolehliví partneři.

“SP”: Jaký je v Sýrii postoj k tomu, že Rusko pomáhá Asadovi? Vy osobně si myslíte co – je potřebná naše pomoc?

Syřané jsou velmi rádi a vděčni vaší zemi za její vojenskou i humanitární pomoc. Doslova se za Rusko modlí. Souhlasím s nimi.

“SP”: Johane, jste finský občan, jaký je ve Finsku postoj k válce v Sýrii?

Sýrie je daleko od Finska.To si myslí všichni. Proto u nás ještě neexistuje žádný politický program tak či onak související se Sýrií. Hrozba, která odtamtud vychází v podobě ISIL, se zdá být nereálnou. Já to považuji za chybu. Protože terorismu je nakažlivá choroba a šíří se poměrně rychle. Finská média jsou zcela podřízena proamerickým vedením svých vydání, televizní kanály vedou samozřejmě protisyrskou propagandu. Zatím všechno v rovině “vemte na vědomí”.

“SP”: A uprchlíci z Blízkého východu se k vám už dostali?

Pro nás jsou uprchlíci velký šok. A zcela nečekaný. Problém je aktivně diskutován na všech úrovních – v domovech obyvatel, ve vládě. Takový příliv migrantů jako v Německu nebo v některých jiných zemích nemáme, v tomto smyslu máme trochou štěstí. Těžko říct, co se bude dít dál. Podle mého názoru je třeba řešit problém nikoliv v Evropě a USA, ale v samotné Sýrii a na Blízkém východě.

* “Islámský stát” (ISIL) byl rozhodnutím Nejvyššího soudu Ruské federace 29. prosince 2014 uznán teroristickou organizací, jejíž činnost je na území Ruska zakázána.