Pozoruhodný příběh nových US „rebelů“ v Sýrii

24.9.2015       Lidové noviny 
 Dnes jen stručný pohled na jednu z drobných, ale o to zajímavějších kapitol americké „proxy“ války v Sýrii.

Bezmála rok avízovaný půlmiliardový program výcviku „umírněných“ syrských rebelů se mění v dokonalou taškařici. Na počátku srpna USA do Sýrie z Turecka vypustily prvních 54 „svých“ rebelů, kteří měli pod hlavičkou Nových syrských sil (NSF) bojovat proti Daeši. Už po pár hodinách ale jejich velitel i s několika svými muži skončil v rukou Fronty al Nusrá, syrské odnože Al Kajdy. Vzápětí se objevila tvrzení, že tip Al Kajdě, kde najít a rozprášit „americké rebely“, dala turecká tajná služba. Prý se tím Ankara pokusila ukázat Spojeným státům marnost jejich počínání a přimět je, aby se přidaly k Turecku a otevřeně podpořily jeho spojence, tedy Al Kajdu a Islámský stát, v boji za svržení Asadova režimu v Sýrii, což už pro USA není aktuálně prioritou. V každém případě v Sýrii z první várky zbylo „čtyři nebo pět“ rebelů a nastala změna jejich programu: USA jim mají nově dodat špičkové komunikační prostředky, aby už tedy nemuseli „bojovat proti Daeši“, ale mohli bloumat zemí, sbírat zpravodajské informace a případně navádět americké nálety.

Dojem z celého projektu měla napravit další várka bojovníků NSF, konkrétně 75 mužů, kteří do Sýrie vstoupili minulý pátek. Už nyní se ale ukazuje, že celá tato skupina takřka vzápětí vzala své zbraně a vozidla, zamířila na území ovládané Al Kajdou a vše jí předala. Syrská frančíza Al Kajdy oznámila, že tak „rebelové“ učinili výměnou za „volný průchod“. Velitel druhé várky NSF, Anás Ibrahim Ubajd, pak jen dodal, že „obelhal“ americkou koalici, protože chtěl jejich zbraně. Je ironií osudu, že právě Ubajd byl vlastně nejvyšším důstojníkem NSF poté, co o víkendu rezignoval plukovník Muhammad Dáhir s tím, že celý ten program se mění ve frašku.

Pentagon popírá, že by kdokoli z NSF kdy přešel k Al Kajdě, ale současně se v amerických médiích objevují zprávy, podle nichž — ve snaze dosáhnout alespoň nějakých výsledků ve válce v Sýrii — armádní velení upřednostňuje dodávky zbraní do Sýrie před důkladným prověřením, koho že to vlastně Američané cvičí a vyzbrojují. Jinými slovy, stejně jako navýšením dodávek zbraní do Iráku Spojené státy fakticky vyzbrojily Daeš, je něco podobného nejspíš v plánu nově i v Sýrii.

Nicméně, bizarní je i pozadí celého programu „tvorby SNF“, v němž hlavní roli hraje obskurní americká firma obchodující se zbraněmi Purple Shovel (Purpurová lopata). Právě ta totiž dostala od Pentagonu mnohamilionovou zakázku na dodávku granátometů a raket pro SNF, místo nich ale zkoušela Pentagonu prodat staré rakety sovětské, ještě z dob, kdy Michail Gorbačov ani nebyl ve funkci. A koupila je z Běloruska, které je sice na různých západních sankčních seznamech, ale v tomto případě, pro dobro syrských rebelů, armáda i ministerstvo zahraničí USA učinily výjimku a nákup 700 protitankových střel povolily. Když pak ale Pentagon tyto zbraně uviděl, odmítl je, což vedlo ke zpoždění celého projektu NSF. A jeden americký obchodník se zbraněmi mezitím zahynul v Bulharsku při explozi, když se pokoušel tyto zbraně vyzkoušet…

Celý ten neuvěřitelný příběh o převádění válek ze státu na soukromý sektor je na portálu Buzzfeed.
Obamův koordinátor „války proti Islámskému státu“, penzionovaný generál John Allen je připraven se znovu vrátit na odpočinek.

Tož tak.

Přehled dalšího týdne ruského „vstupu do války v Sýrii“ zase až po víkendu.