Přece nebudeme diskutovat jako v ČT, rozčílil se politolog Krejčí

20. 9. 2015  ParlamentníListy

Politolog Oskar Krejčí se znovu zamýšlí nad uprchlickou krizí. Podivuje se nad tím, že jsou Maďaři z Bruselu kritizováni za ostrahu vlastních hranic, když Britům totéž prochází bez mrknutí oka. Osobitým způsobem se také zastal Spojených států a zkritizoval Českou televizi za to, jak o uprchlické krizi informuje.

Uprchlická krize dál cloumá Evropou. Běženci přešli do Chorvatska poté, co Maďaři co nejpevněji uzavřeli své hranice. Na jejich hlavy se za to snáší kritika, ale přitom neudělali nic jiného než před časem Britové a Francouzi v Calais. I tam postavili plot a nikdo nic nenamítal. Nejen tomu se politolog Oskar Krejčí podivuje v rozhovoru pro První zprávy.cz. Odmítá také argument, že uprchlíci vlastně představují spásu pro vymírající EU.

Politici z Washingtonu prý příliš málo přemýšleli

„Ale no tak, přece nebudeme diskutovat na úrovni České televize. Vezmeme-li průměr z údajů o tom, kolik se letos očekává běženců v Německu, pak se dopracujeme k přibližně 800 tisícům. Což je dvacetkrát víc než uváděný počet volných míst v Německu. Pravda je, že Evropa stárne, s malou porodností dokonce pomalu vymírá. Ale tyto argumenty byly zapojeny až dodatečně, aby rozmělnily kritiku chyb, kterých se unijní politici při řešení migrační krize dopustili,“ podotkl Krejčí.

Na druhé straně odmítl úvahy o tom, že uprchlickou krizi rozpoutali Američané, aby oslabili Evropu coby svého obchodního konkurenta. Podle Krejčího jde o konspirační teorii, která má ale mnohem jednodušší vysvětlení, než by se mohlo na první pohled zdát. Uprchlickou krizi rozpoutaly velké chyby USA na mezinárodním poli. To prý rozhodně Američané v plánu neměli. Největším problémem bylo, že plánovali příliš málo a příliš málo promýšleli, co mohou jejich akce vyvolat.

Prvním krokem v řešení uprchlické krize by tak mělo být přemýšlení politiků ve Washingtonu. Ti by si měli uvědomit, že nemohou bojovat na více frontách, v Sýrii současně proti Islámskému státu a současně proti Rusku, které podporuje tamního prezidenta Asada. S Ruskem musí Washington začít spolupracovat, chce-li uspět. Musí ho začít brát jako partnera, nikoli jako vazala. Totéž prý v obecné rovině platí o Číně.

Foto: Jakub Sobek
Popisek: Oskar Krejčí na besedě v Plzni 

Na PL psali související: