Účelové kampaně proti Zemanovi, citové vydírání chlapečkem na pláži, totální farizejství. Zkušená Eva Jurinová otevřeně promlouvá, jak to dnes chodí v médiích

– rozhovor –
13. 9. 2015 ParlamentníListy

POLOČAS MILOŠE ZEMANA „Čím se tady budou imigranti živit? Troufám si předpovědět, že se bude dobře dařit veškerým nelegálním aktivitám – od převaděčů a obchodu s narkotiky přes rozmísťování teroristických jednotek, mafiánů až po veškerou kriminalitu,” zdůrazňuje k vlně uprchlíků v rozhovoru ParlamentníchListů.cz bývalá televizní moderátorka, pedagožka, mediální poradkyně a od listopadu 2014 též starostka města Sadská na Nymbursku Eva Jurinová.


Co se týče Miloše Zemana, Jurinová soudí, že se mu často daří nazývat věci pravými jmény jako v případě hodnocení ruských „bojovnic“ proti putinovskému útlaku. „Jako mediální poradkyně bych mu ale doporučila, aby některé své výroky napříště raději vypískal,“ radí Zemanovi.****

Jak na vás osobně působí rozvětvující se problém s imigranty? Jen podotýkám, že na scénu opět přicházejí kvóty Evropské komise, která po Česku chce, aby přijalo dalších 2 978 lidí. Ve středu to v Evropském parlamentu řekl šéf EK Jean-Claude Juncker, což následně EP odhlasoval. Počíná si v tomto ohledu Evropská unie dobře?

Evropa zklamala! Nepočíná si dobře a situace se jí drolí pod rukama. Toto poznání mě děsí o to více, že uprchlická vlna bude eskalovat. Nejsem politoložka a ani specialistka na zahraniční souvislosti, zcela určitě nemám všechny informace, ale když uvažuji selským rozumem, tak se ptám, proč se to všechno děje tak najednou? Jak pracovaly mezinárodní rozvědné služby a pozorovatelé? Proč demokratické země společně dříve nezasáhly proti Islámskému státu? Proč nás vůbec tento exodus překvapil a zaskočil tak, že ani policie není vycvičena na to, jak jednat s uprchlíky? Copak se nedal předpokládat? Když už nastal, má smysl zavádět nějaké kvóty, pokud nejsou důkladně zabezpečeny hranice? Každý stát má přece bytostné právo, ale také i povinnost chránit si svoje území a své zájmy. Na druhé straně je tu právo na azyl jako jedno ze základních a nejvýznamnějších práv. To ale nevylučuje pečlivou kontrolu a rozvahu, komu se vůbec přidělí. Slyším argumenty o lidských právech uprchlíků, ale už méně o těch našich právech, kterými demokracie někdy plýtvá, jak se jí to hodí.

Jean-Claude Juncker rozhodl, že Česká republika by měla přijmout ještě další tři tisíce uprchlíků? Co bude, až Německo řekne stop a ukáže prstem na naši republiku? Ne, ne, to my sami bychom si měli rozhodnout! Ostatně proč bychom u nás měli zadržovat ty, kteří chtějí do Německa a Švédska? Lecjaké dohody se dají zvládnout kompromisem, ale teď a tady jde o vážný zásah do národní suverenity a ohrožení bezpečnosti a života lidí. Jako starostka mám denně obavy, abychom nemuseli uprchlíky ubytovat v našem městě. Jen stěží bych našim občanům mohla zaručit jejich občanská práva. Napadají mě takové kacířské euroskeptické myšlenky, zda by nám nebylo lépe jen při spolupráci mezi zeměmi Visegrádské skupiny. Nejsem totiž přesvědčena o tom, že všichni, kteří se přesouvají do Evropy, prchají ze svých zemí v ohrožení života. Se zděšením sleduji záběry na různých televizních stanicích i fotografie, na kterých vedle utrápených starších mužů i žen s dětmi často vidím silné, vysportované a dobře živené mladé muže s odhodlaným výrazem, kteří přicházejí jako předvoj bojovníků Islámského státu. Vždyť jeho představitelé otevřeně hovoří o vytvoření celosvětového chalífátu. Neumím si představit, že by IS intervenoval do Evropy pomocí tanků a letectva, aby mohl naplnit své cíle, ale tento způsob průniku plíživé intervence se mi jeví jako velmi reálná a dokonale promyšlená metoda. Francouzský ministr zahraničí Fabius dobře řekl, že „pokud všichni uprchlíci přijdou do Evropy, pak IS vyhrál“. Demokratický svět by se měl rychle spojit a investovat do odstranění příčin migrace, kterou zažíváme. I když je to jistě daleko složitější a tajemnější, než si myslíme i při bujné fantazii. Například by bylo zajímavé vědět, s kým obchoduje IS, komu prodává naftu, když dobývá naftová pole v Iráku a v Sýrii, a kdo mu za to dodává zbraně…?

Máte stejný názor i na ty, kteří utíkají před válkou?

Vůči těm, kteří jsou v bezprostředním ohrožení života, buďme solidární, ale důkladně prověřujme, je-li tomu tak doopravdy. Je mi upřímně líto dětí a jejich matek, které prchají před hrozbou znásilňování a vražd v důsledku občanské války v Sýrii a Iráku a před terorem IS. Tomu se takto daří etnicky a nábožensky vyčistit oblast, kterou touží ovládnout. Nebylo by tak účelnější, aby silná zahraniční politika pomohla raději přímo v místě konfliktu? Paní Merkelová sice říká, že ekonomické uprchlíky vrátí zpět do jejich země, ale máme pod kontrolou, zda se někteří Pákistánci, Afghánci a Iráčané nevydávají za Syřany, aby podvodně snadněji získali azyl? Vidíme přece, jak se kvůli tomu imigranti rychle a ochotně stávají křesťany.

Jak na vás zapůsobila fotka mrtvého tureckého chlapečka u moře?

Jistěže se mi sevřelo srdce při tom pohledu, současně ale považuji za falešné, jak tento záběr dokázala některá světová média používat jako citové vydírání ve prospěch uprchlíků. Proč stejně emotivně neukazují každodenní záběry umučených lidí, ukamenovaných žen, usekané hlavy i dalších mrtvé děti v ohrožených oblastech?

Líbí se vám přístup prezidenta Miloše Zemana k imigrantům? On totiž poměrně jasně dává najevo, že přijímání muslimských uprchlíků není zrovna dobrá věc, Islámský stát srovnává s nacismem a vybízí k ostraze hranic před imigranty. Bývalý prezident Václav Klaus dokonce inicioval výzvu proti imigraci, kterou údajně již podepsaly tisíce lidí, a Zeman k tomu zmínil, že je mu tato výzva blízká a že s ní souhlasí.

Mají pravdu! Snad je nebudeme kvůli tomu podezírat z populismu? Prezidentovi republiky jde jednoduše o to, abychom si mohli svobodně rozhodnout, které uprchlíky přijmeme a poskytneme jim humanitární pomoc. Tím se vymezuje i proti určitému diktátu ze strany Evropské unie, jejíž představitelé se chystají svým členům i pod hrozbou sankcí nařizovat povinné kvóty. Obávám se, že přijetí této povinnosti může i u nás vzedmout vlnu občanského odporu a xenofobních nálad, což může být živnou půdou pro lidi, kteří se na tom budou chtít politicky přiživit. Doposud se nám nepodařilo vyřešit problematiku romské populace, drog, důstojného stáří i podpory nemocných a našich zdravotně postižených spoluobčanů. Osobně si neumím představit, jak by za těchto podmínek vypadala integrace imigrantů do naší společnosti. Předpokládám totiž, že to nebudou samí učitelé, lékaři nebo inženýři, případně kvalifikovaní řemeslníci, kteří by se v našem prostředí uplatnili. Čím a jak se tady budou živit? Troufám si předpovědět, že se bude dobře dařit veškerým nelegálním aktivitám. Od převaděčů a obchodu s narkotiky přes rozmísťování teroristických jednotek, mafiánů až po veškerou kriminalitu. Oceňuji, že maďarský parlament schválil nové zákony v oblasti přistěhovalecké politiky, platné od 15. 9. 2015, a navíc zpřísňuje tresty za ilegální překročení hranice. Je absolutně správné, že Miloš Zeman včas srovnává IS s nacismem.

Miloš Zeman je zhruba v polovině svého prezidentského období. Myslíte si, že šlo o úspěšného dva a půl roku? Je dobře, že se prezidentem stal zrovna on, a ne Karel Schwarzenberg?

Ano, myslím, že Miloš Zeman má za sebou úspěšné dva roky. O tom, zdali je dobře, že to je právě pan Zeman, a ne pan Schwarzenberg, nehodlám spekulovat, protože mi chybí srovnání. Jedno vím ale bezpečně. Zatímco rétorika pana Zemana je brilantní, panu Schwarzenbergovi zkrátka nerozumím.

Prezident Zeman se právě vrátil z Číny, kde byl na oslavách výročí konce druhé světové války v Tichomoří. Jak na vás jeho cesta působila? Jde o to, že někteří komentátoři Zemanovi vyčítají, že zanedbává tradiční pojetí lidských práv a preferuje dělání byznysu.
Patří k elementární slušnosti, když mě někdo pozve na návštěvu, buď se omluvit, anebo pozvání přijmout. Když se to týká hlavy státu, je tento krok o to víc důležitější. Pan prezident pozvání neodmítl a tuto cestu podnikl, předpokládám, že se tomu stalo s vědomím vlády. Věřím, že jeho návštěva přinese další rozvoj přímých obchodních vztahů s jednou z největších ekonomických velmocí, kterou Čína bezesporu je. Kvůli dělání byznysu sám pro sebe tam určitě prezident nebyl a od představitelů státu očekávám pomoc při otevření prostoru v dalších teritoriích proto, aby zajistili podnikatelské příležitosti pro české firmy, a tím i pracovní příležitosti pro naše občany.

V Číně se Zeman setkal dokonce s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Vadí vám to?
Promiňte, ale mně spíše vadí, že někomu vadí, že se setkal s prezidentem Putinem! Už i to budeme hodnotit jako černý scénář? Co my o tom víme? Politika je přece umění domluvit se na společných věcech, pokud jsou v našem nebo i oboustranném zájmu, a to nehledě na to, s kým se momentálně kamarádím více či méně. Jsem přesvědčena, že v dohledné době budou muset s Putinem mluvit i další světoví politici, protože světová ekonomika nezná hranic a obchodní zájmy budou vždy převládat nad ideologií. Ostatně když už jste se mě ptala na zanedbávání tradičních lidských práv ze strany pana prezidenta, jak mám chápat, že i další demokratičtí evropští představitelé se s těmi čínskými setkávají, navazují spolupráci a výsledkem toho je kupříkladu to, že kupujeme na našem trhu zboží, které má původ v Číně a k nám je reexportováno například německými firmami, přičemž se nikdo nad tím nepozastavuje.

Co byste řekla s odstupem času na různá Zemanova vyjádření, ať již jde o známá slova „kunda sem, kunda tam“ či že vláda „zkurvila“ služební zákon? Také nelze zapomenout na Zemanovo vrávorání nad korunovačními klenoty anebo na kauzu Peroutka. Popudil vás Zeman tím? Jak dalece tato extempore Zemanovi uškodila?
Protože se na věci dívám s nadhledem, beru všechny protiprezidentské kampaně jako účelově konstruované. Zkrátka v našich médiích je řada takzvaně nezávislých a morálně bezúhonných novinářů, kterým vždy stojí za to prezidenta Zemana klidně urážet nebo vykreslovat v těch nejhorších barvách. To proto, že ve svobodné demokracii se to smí a navíc my jsme ho nevolili, tak mu budeme dávat co proto. Jinými slovy: kdyby vyhrál volbu ten správný kandidát, tak bychom mu některé lidské poklesky rádi odpustili s tím, že to je přece na něm roztomilé? Vadí mi tohle farizejství. Miloši Zemanovi se velmi často daří nazývat věci a jevy pravými jmény. Povedlo se mu to i ve chvíli, kdy se nechal strhnout k hodnocení podivných bojovnic proti putinovskému útlaku, které svůj protest dělaly v pravoslavném chrámu.

Pokud média kdysi mluvila pravdu o tom, že si vsouvaly do intimních míst mražené kuře, tak v tomto případě je uvedené pejorativní přirovnání ještě laskavé. Jenom si myslím, že osobnosti jeho formátu nestálo za to si jich vůbec povšimnout, a když už měl puzení to zmínit, pak bych mu jako mediální poradkyně doporučila, aby ty výroky raději vypískal. Jeho další mediální „poklesky“ nemohu hodnotit. Nebyla jsem při jeho vrávorání nad korunovačními klenoty a nemám ani věrohodné informace o tom, čím to bylo způsobeno. Jen mě tak napadlo, že kdyby mě někdo viděl při mé nenáviděné motolici, když se mi zablokuje krční páteř a celý svět se mi pak točí kolem dokola, sotva by uvěřil, že jsem si nedala ani jednoho panáka…

Jaký máte pocit z lidí, kteří Zemana na Hradě obklopují, ať jde o jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka či kancléře Vratislava Mynáře a také další „jeho lidi“? Jak na vás působí pan Ovčáček coby mluvčí? Vytkla byste mu něco?

Je právo prezidenta – ostatně i každého šéfa ve významné funkci – vybrat si své spolupracovníky. Být mluvčím prezidenta republiky je jedna z nejsložitějších pozic a pan Ovčáček ji zvládá bravurně jako absolutní profesionál. Dobře se poslouchá, dobře vypadá, je pohotový a ničím neruší.

Myslíte si, že je Miloš Zeman populista? A co vás napadá, když vidíte jásající davy vítající prezidenta v regionech?

Jásající davy budou zřejmě jeho příznivci. Pak vídám lidi, kteří jeho příznivci nejsou, a ti vrhají vajíčka. Není co dodat, patří to ke svobodě projevu. Pouze mi vadí vulgarity a neúcta k hlavě státu, ať je to Petr nebo Pavel. Mrzí mě, že i to patří ke „kulturnosti“ našeho národa.

Jakou stopu svým prezidentstvím Miloš Zeman nejspíše zanechá českému národu a co bude pod jeho jménem napsáno v učebnicích dějepisu? Co si lidé ve spojitosti s jeho jménem vždy vybaví?

Český prezident, s nímž se národ nenudil.

 

Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman v obležení novinářů

V ParlamentníchListech psali: