Analýza světové agentury.. . Rusko se opět vrátilo do pozice světové velmoci

5. 10. 2015   Parlamentní listy
Kdo nemá rád Vladimira Putina a přeje mu to nejhorší, toho naštve do běla tato analýza světové agentury .Ať už bude výsledek ruského vstupu do syrského konfliktu jakýkoliv, jedno je jasné. Rusko se opět vrátilo do pozice světové velmoci a Rusové Putinův zásah spokojeně kvitují. Obzvlášť poté, co se objevily zprávy o bombardování nemocnice v Kunduzu, za kterým údajně stojí spojenecké letouny. Informuje agentura AP.

Rusko svým vstupem do konfliktu v Sýrii znovu získalo status světové velmoci a doposud všechny Putinovy plány vycházejí. Reportáže na ruském Kanálu Jedna oslavují přesnost náletů a zároveň mohou ukazovat na americké neúspěchy, například nedávné bombardování nemocnice v afghánském městě Kunduz, během kterého zemřelo 19 lidí, včetně pracovníků organizace Lékaři bez hranic.

Televize však mlčí o civilních obětech, za kterými stojí ruské nálety. Podle různých neziskových organizací se však jedná o tucty mrtvých.

Zároveň se v ruské televizi opakuje Putinův proslov na půdě OSN, ve kterém se ruský prezident kriticky vyjadřoval na adresu USA a jejich politiky na Blízkém východě. „Uvědomujete si, co jste udělali?“ ptal se Putin. Ten svým přesunem jednotek do Sýrie zahnal Baracka Obamu do kouta a tomu nezbylo, než si s Putinem sednout a celou situaci projednat. A v Rusku je to vnímáno jako Obamova iniciativa a uznání Ruska jako hlavní síly syrského konfliktu.

K tomu je nutné podotknout, že angažmá v Sýrii dokázalo odvrátit pozornost od konfliktu na Ukrajině jak doma, tak i ve světě. A také povzneslo ruského národního ducha na vyšší úroveň, čímž umožnilo ruskému obyvatelstvu zapomenout na ekonomické problémy jejich země.

Přestože Rusko tvrdí, že jeho hlavním cílem je Islámský stát a jeho spojenci, spíše se snaží o zabezpečení Damašku a svých vlastních vojenských základen. Avšak alespoň navenek je hlavním nepřítelem Islámský stát. „Jen to umožní Putinovi dosáhnout konkrétních výsledků a ukázat Obamovi, jak Putin jako opravdový muž zvítězí tam, kde se Obama potýká jen s ostudou,“ uvedla ruská politiká komentátorka Julia Latyninová.

Mnozí vojenští analytici jsou však toho názoru, že samotné nálety výsledků nedosáhnou. Putin si však pevně stojí za svým, s tím že žádná pozemní ofenzíva nepřichází v úvahu. Podle uznávaného odborníka na Blízký východ Georgije Mirského ale ani s Putinovou podporou nedokáže Asad víc než ubránit území, které již kontroluje. Tvrdí, že může dojít k další eskalaci konfliktu, pokud se do něj nechá Rusko ještě více zatáhnout.

Je však nutno podotknout, že jeho současná vzdušná podpora v bojích je pro něj výhodná. Vzhledem k tomu, že Islámský stát postrádá protivzdušnou obranu, může proti nim Putin bojovat beze ztrát na životech, aniž by tak riskoval možnou negativní reakci ruské veřejnosti.

Mirskému však dělají starosti i samotné nálety. Bombardováním totiž může Putin připravit o život nejen ozbrojence, ale i sunnitské místní obyvatele, „čímž by mohl obrátit zraky islámských teroristů k Rusku a ulehčit jim tak nábor ruských dobrovolníků“. Je totiž třeba říci, že většina ruských muslimů jsou právě sunnité. A právě tito radikální islamisté představují opravdové nebezpečí pro Rusko. „Amerika nebude posílat teroristy do Moskvy, aby tam podnikali bombové útoky, ale tihle fanatici by klidně mohli,“ komentuje situaci Mirský.