Čínské vojenské letouny se připojily k ruským leteckým útokům proti ISIL v Sýrii. Rusko získává leteckou základnu v Iráku.

2.10.2015 Debka

Dnes se ruská vojenská intervence v Sýrii radikálně rozšířila hned ve dvou směrech, píše servere Debkacom, specializovaný na vojenské a výzvědné aktivity. Číňané vzkázali Moskvě, že se brzy připojí k ruské letecké kampani, která začala 30.9., svými bombardéry J-15. Bagdád navíc nabídl ruskému letectvu svou leteckou základnu k užívání pro lety, zaměřené proti tzv. Islámskému státu. Debka zdůrazňuje, že se nyní jedná o koalici šesti členů: Sýrie – Irák – Írán – Rusko – Čína a libanonský Hizballáh.

J-15 jde na přistání
Bombardéry J-15 budou startovat z čínské letadlové lodi Liao-ning-CV-16, která připlula k syrským břehům 26. září. Pro Peking to bude mezník: první čínská vojenská operace na Blízkém východě a pro letadlovou loď a její posádku s piloty to bude křest ohněm v reálném boji. Ve čtvrtek v noci čínský ministr zahraničních věcí Wang Ji pronesl tuto větu na zasedání Rady bezpečnosti OSN v New Yorku: “Svět si nemůže dovolit stát stranou a dívat se se založenýma rukama, ale také nesmí svévolně zasahovat (do krize).”
Liao-ning CV-16

Nicméně významný vývoj nastal zhruba ve stejné době, kdy irácký premiér Hajder al-Abádí mluvit na americké stanici PBS NewsHour, kde řekl, že by pro boj proti silám ISIL v své zemi uvítal také rozmístění ruských vojáků v Iráku. Jako další podnět poznamenal, že by to zároveň dalo Moskvě šanci vypořádat se s 2.500 čečenskými muslimy, kteří, jak řekl, v Iráku bojují na straně ISIL.
Debka uvádí, že vojenské zdroje doplňují al-Abádího slova, která byla vyslovena na pozadí dalších událostí ve válečné oblasti:

1/ zřízení společného irácko-íránsko-ruského koordinačního a velícího centra zříceného minulý týden na iráckém ministerstvu národní obrany v Bagdadu, které má především koordinovat ruské a íránské letecké zásobovací mosty do Sýrie a ruské nálety. Toto velící centrum také organizuje příchod íránských a pro-íránských šíitských sil do Sýrie (Hisballáh).

2/ Bagdád a Moskva právě uzavřely dohodu, podle které ruské vojenské letectvo začne používat leteckou základnu Takadum u Habbánije, 74 kilometrů od Bagdádu. Bude sloužit nejen jako etapová stanice leteckého zásobování Sýriie, ale i odrazový můstek pro bombardovací mise ruského letectva proti strukturám ISIL v severním Iráku a v Sýrii. Základnu u Habbadije zároveň používají americké síly, působící v Iráku. Jejich počet se odhaduje na 5.000.