Je čas následovat Rusko, tvrdí analytička

Michal Křiklava
5. 10. 2015   Eurozprávy
Moskva/Rijád/Washington – Co se stane, když se vaši nejbližší spojenci k vám obrátí zády? Ještě hůře, co když nejsou pravdy, které jste brali jako samozřejmost, nic jiného, než jen pavučina lží politiků, jež se vás tímto snaží přesvědčit o svých válkách? Takto začíná komentář politické analytičky, spisovatelky a komentátorky Catherine Shakdam, ve kterém ostře kritizuje Západ v přístupu k informacím.

Žijeme ve skutečně zvláštní době, kdy jsou politici ochotní podporovat radikály ve jménu národní bezpečnosti a demokracie, pokračuje Shakdam. A zatímco mnoho z vás asi nevěřícně kroutí hlavou a stálesi myslí, že Západ je na té správné straně historie – civilizované straně historie – dovolte mi vám připomenout společnost, kterou vaši nejvyšší představitelé států podporují a brání, píše Shakdam.

Podle ní americká mediální válka vykresluje intervence Moskvy proti radikálům Islámského státu (IS) jako útok na právo politického sebeurčení Syřanů. Shakdam tvrdí, že jediné omezení syrských práv pocházelo pouze „z chodeb Bílého domu.” Pokud by nebylo Washingtonu a jeho „aliance proti teroru”, Levanta by nepadla za oběť vraždícím hordám IS.

Shakdam je toho názoru, že IS by možná nikdy nevznikl, kdyby „Washington nelačnil po ropě a plynu na Středním východu.” Jak dlouho budou muset informátoři, zpravodajské služby a investigativní novináři lhát západní veřejnosti, aby ta pochopila, že fanatici, kteří ohrožují jejich svobodu, byli vytvořeni pravicovými, arogantními vládami, jež tolik milují, ptá se analytička.

Špatný nepřítel

Shakdam dále varuje: „Nezapomínejme na nejdůležitějšího spojence USA v tamní oblasti: Saudskou Arábii, světovou ropnou supervelmoc.” Podle komentátorky se Západ těmto „královským šílencům” klaní a nedělá nic ohledně vzestupu nového asyrského impéria, kterého jsme všichni byli svědky.

„Války vedené Západem mají špatného nepřítele,” píše dále Shakdam a dává příklad: Když jeden z nejlepších a nejváženějších investigativních novinářů v Americe Seymour M. Hersh loni odhalil, že americký prezident Barack Obama lže o spolupráci Libye a Turecka s Al Nusrou v Sýrii, co udělala západní média?

Žádala, aby Washington přerušil veškerá pouta s Ankarou, spojencem NATO? Vystoupili politici u svých pultů a žádali odpovědnost? Ne a ne – co však Amerika a západní organizace udělaly, bylo pokárání Hershe za to, že měl tu drzost odhalit pravdu, odpovídá Shakdam.

Válka s pravdou

Analytička také upozorňuje na odhalení, jež učinili Julian Assange a Edward Snowden ohledně tajemství amerického sledovacíhosystému. Korporátní média jsou již po nějakou dobu ve válce s pravdou. Prodávají „klidné západní veřejnosti předžvýkané demokratické fantazie,” říká.

Co se ale stane, když i ta největší lež nemůže dále dusit pravdu? Co se stane, když jsou západní mocnosti chyceni při činu, ptá se Shakdam. Ve skutečnosti je Západ a jeho „spojenci” po krk v problémech, že ani prezidentu Obamovi nezbývá nic jiného, než jen kňučet nad rozhodnutím Ruska zaútočit na IS v Sýrii, interpretuje situaci spisovatelka.

Koneckonců není to přesně to, co Spojené státy tvrdí, že na Středním východě během posledních deseti let dělají? Nebylo účelem všech amerických vojenských intervencí porazit teror, aby mohl plamen Svobody plát?

Podporuje Západ fašismus?

A i přesto se NATO systematicky spřahuje s těmi nejvíce proti-demokratickými, ideologicky extrémními a zkorumpovanými mocnostmi. Je to jako kdyby se Západ aktivně snažil udržet fašismus naživu, pokračuje dále Shakdam.

Podle ní jsou Západu nejdražší ty nehorší síly. Jako příklad uvádí „kyjevský fašistický puč” nebo „spolčení Turecka s nechvalně známou teroristickou skupinou” a kampaní Saudské Arábie, jež vyústila v „genocidu v Jemenu.”

Jako důkaz toho, že nejde jen o pomluvy, poukázala na několik příkladů. Jedním z nich je článek z července 2015, který se objevil v The Huffington Post a v němž stálo: „Turecko a Saudská Arábie, zavrhujíce obavy Spojených států ohledně pomoci extrémistickým skupinám, směřují k nové, agresivní strategii, jež má svrhnout syrského prezidenta Bašára al-Asada.”

Dva z nejloajálnějších amerických spojenců na Středním východě otevřeně přiznali, že pomáhají a podněcují teroristické skupiny kvůli politickému zisku, říká Shakdam. Přeformulujme to, vyzývá.

Je na čase přehodnotit svá spojenectví

„Nejnásilnější teokratický režim světa a jeho čím dál fašističtější spojenec v Ankaře rozehráli ‚vyzbroj si svého bojovníka IS’ a my máme věřit, že Rusko a Írán jsou tím skutečným nebezpečím, když obě země aktivně pracují na zničení terorismu?”

Opravdu se očekává, že skočíme na propagandu Washingtonu, když jeho „přátelé” mrzačí demokracii u sebe doma až je z toho cítit autokracie? Když už někteří američtí představitelé trochu odhalili svou pravou tvář a přiznali, že Bílý dům má nekalé konexe, ne-li metody, není na čase začít od znovu a přehodnotit svá spojenectví, ptá se Shakdam.

Dle jejího názoru je také důležité zamyslet se nad tím, co tyto nebezpečné kontakty přináší. „Co když se stane, že spojenci, které nazýváte přáteli a které jste využívali kvůli jejich poloze a politickému přístupu, vám přerostou přes hlavu?”

Saudská Arábie na vzestupu

Přemýšlejte rychle, protože to přesně se právě teď děje v Saudské Arábii, varuje Shakdam. Jen tento týden království tlačilo Nizozemí a další evropské země, mezi nimi i Francii, člena Rady bezpečnosti OSN, aby přestaly se svými žádostmi ohledně přezkoumání porušování lidských práv v Jemenu, tvrdí.

„Tím, že Rada pro lidská práva selhala ve vytvoření seriózního vyšetřování ve válkou rozervaném Jemenu, přišla také o důležitou možnost předejít dalšímu zneužití,” prohlásil zástupce ženevského ředitele Philippe Dam.

Saudské Arábii, posílené penězi a nově nalezenou politickou sebedůvěrou, se podařilo nejen umlčet, ale také donutit jak OSN, tak i západní mocnosti ke spolupráci. Pokud vše zvážíme, můžeme podpořit Rusko a konečně zničit terorismus, uzavírá Shakdam.