Soud ve Vídni odsoudil čečenskou rodinu do vězení za pokus o vstup do ISIL

5. 10. 2015     zdroj
Zemský trestní soud ve Vídni odsoudil k různým trestům odnětí svobody čečenskou rodinu, která se chystala dostat se na území Sýrie, ovládané teroristickou skupinou “Islámský stát”, sděluje Kurier.


Soud vynesl rozsudek proti 20-letému Sergo P., jeho manželce a matce. Je známo, že odsouzení se usadili v Rakousku před 10 lety a získali status uprchlíků. Vyšetřováním bylo zjištěno, že v létě roku 2014 se snažili využít přepravce “nelegálů” a dostat se do Sýrie, připojit se k “Islámskému státu” a podporovat jej “přinejmenším morálně.”

Bylo oznámeno, že 20-letý islamista se během vyšetřovací vazby snažil získat ke konverzi k islámu spoluvězně, kteří v souvislosti s tím požádali vězeňskou správu, aby byli přemístěni do jiné cely. Kromě svého “misionářství” mlátil rámem postele do okna a křičel ve snaze navázat kontakt s vězni souvěrci. Vězeňská správa ho nakonec přemístila k Číňanům, kteří neznali cizí jazyky.

Soudce, který vynesl odsuzující rozsudek, zdůraznil, že proces musí ukázat, že západní společnost nepřijímá takové činy. Obžalovaní byli odsouzeni od 19 měsíců po 2 roky ve vězení.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová