Německý právník obvinil Nizozemce, že vyšetřování MH17 vedou k “patu”

Německý právník obvinil Nizozemce, že vyšetřování MH17 vedou k "patu"2. 10. 2015   První zprávy
Německý právník Elmar Giemulla zastupující zájmy tří rodin, jejichž příbuzní byli zabiti při leteckém neštěstí malajsijského boeingu letu MH17, se velmi hlasitě vyjádřil k celému případu.

“Mám silné podezření, že nizozemští vyšetřovatelé vedou celý případ do patové situace a o vážné soudní řízení nebyl moc velký zájem. Informace, které se objevily na veřejnosti jsou vágní a to je jistě podezřelé. Ve složení Mezinárodní komise k vyšetření havárie MH17 jsou i Ukrajinci,  je zde například zástupce speciální služby Ukrajiny. Svědčí to potom o nezávislé komisi? Většina dokumentů, obsah černých skříněk,  vše se drží v tajnosti, ” řekl v rozhovoru Giemulla pro Freelance Bureau.

Podle slov advokáta, předběžná zpráva o  vyšetřování příčin katastrofy je zúžena na jednu větu: “Na nebi nad východní Ukrajinou, je něco s letadlem v nepořádku.”

“Děkuji vám moc! Je to smysluplné!,” řekl rozzlobený Elmar Giemulla,” já, upřímně řečeno, jsem nečekal, že závěrečná zpráva přinese zázraky. Nepište žádné nesmysly, Ukrajina stojí Evropskou unii spoustu peněz, zaplaťte z těchto peněz náhradu pozůstalým obětí katastrofy. Protože jak všichni víme, 15 000 euro jako paušál v rámci pojištění,  to nic není. Příbuzným obětí asijského generála to asi sotva stačí na zpáteční letenky a ubytování. Ale díky Bohu, v mém případě na tom nezáleží. Ukrajina nesplnila své povinnosti v leteckém prostoru, a to je důležité.

Kyjev ignoroval požadavek uzavřít vzdušný prostor před letem MH17

Jménem svých klientů Gimulla proti Ukrajině navrhuje mnohamilionové soudní spory. Právník ale říká, že nespěchá s obviněním a nechce potopit Porošenkův režim. Nicméně, říká Elmar Giemulla, Kyjev stále nese zodpovědnost za havárii.

“Na východní Ukrajině byly letecké střety, to bylo známé. A asi týden před katastrofou s MH17 se značně zintenzivnily. Samozřejmě, že sestřelení mohl způsobit kdokoliv: Putin, Porošenko, separatisté. Ale jak lze žalovat rebely? Oni nejsou součástí mezinárodního práva, nebyly s nimi podepsány žádné úmluvy o civilním letectví a nemohou nést odpovědnost. Můžete obvinit Putina za vše, ukázat ho jako viníka, ale promiňte, kdo ho bude trestat? A jak? Ale s Ukrajinou, je situace velmi jasná. V  oblasti havárie je suverénní stát Ukrajina. A pak musí být tato země zodpovědná za tuto oblast na zemi i ve vzduchu. Podle norem mezinárodního práva a mezinárodních dohod, které zajišťují bezpečnost letů nad územím Ukrajiny, má Ukrajina povinnost zajistit bezpečnost a  pokud to nelze, je nezbytné vzdušný prostor uzavřít, to je pro každého právníka jasné jako facka“.

Podle právníka Elmara Gimulla Ukrajina neuzavřela svůj vzdušný prostor z čistě sobeckých důvodů:

Každý stát dostane měsíčně sumu peněz za použití svého vzdušného prostoru. Pokud vláda uzavře vzdušný prostor, peníze, samozřejmě, přestanou téct a  to může být velmi velký problém. Kromě toho každý musí pochopit skutečnost, že uzavření vzdušného prostoru se bojí zákazníci, tj letecké společnosti. Pokud zavřete vzdušný prostor, řekněme na tři měsíce, ještě měsíc se bude létat blízko té oblasti, která může být pro letecké společnosti bezpečná. Všechno to stojí velké množství peněz, které ztratíte, plus náklady na údržbu bezpečnostních systémů. Za těchto okolností uzavření vzdušného prostoru ve výšce, kde civilní letectvo nelétá, by se mohlo zdát samozřejmým řešením. To je hlavní důvod a proto trvám na multi-miliónové  kompenzaci, jednoho milionu euro na jednu rodinu, to je velmi rozumné, a vytvoříme tím i zásadní precedens.

Připomeňme, boeing letecké společnosti Malaysia Airlines letu MH17 z Amsterodamu do Kuala Lumpur havaroval  17. července 2014 nedaleko Doněcka u obce Hrabovo. Na palubě bylo 283 cestujících a 15 členů posádky, všichni zemřeli. Vyšetřovatelé dosud nezjistili, kde, jak a kým bylo letadlo zasaženo.

(rp,prvnizpravy.cz,flb,foto:arch. –Elmar Giemulla)