Americká diplomacie kárá vlády evropských zemí. V Maďarsku narazila

Jan Scheinost 
5. 11. 2015  CzechFreePress
 

Americká velvyslankyně v Budapešti Colleen Bellová zašla podle Maďarů ve své kritice Orbánovy vlády příliš daleko.


Velvyslankyně USA v Maďarsku Colleen Bellová se během svého vystoupení na budapešťské Korvínově univerzitě minulý týden ostře pustila do maďarské vlády a dostala pádnou odpověď.

Bellová ve svém proslovu obvinila vládu Viktora Orbána ze „systematické korupce“ a vyslovila „vážné obavy“ z toho, že maďarská vláda „xenofobním“ způsobem „představuje uprchlíky jako nájezdníky“.

Americká velvyslankyně se rovněž jala poučovat své hostitele ohledně volebního zákona a také se jí nelíbilo, že Maďaři rozšiřují svoji jadernou elektrárnu za pomoci Ruska.

„Víme, že by USA chtěly vidět v Evropě ještě víc imigrantů. Zcela jasně se takto k věci stavějí. Ale Maďarsko se ukázalo být jedinou zemí schopnou zastavit záplavu uprchlíků na svých hranicích,“ poznamenal k tomu jízlivě maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Americké diplomatce se nelíbí ani „zvyšující se centralizace moci“. Ta podle ní způsobuje, že „zásadní rozhodnutí s dopadem na další generace zůstávají nepřehledné“.


Pro Maďary příliš silná káva

Podle šéfa Orbánovy kanceláře Jánosa Lázára zašla velvyslankyně příliš daleko.

„Pro mne jako voliče je přímo iritující, že diplomat sem přijde a poučuje nás, jak máme žít a jak mají žít naši voliči. Jako země nepodléháme Spojeným státům a ani jim podléhat nechceme. Diplomaté vyslaní k nám by si na to měli po pěti letech (vládnutí strany Fidesz) zvyknout. Nejsme to my, kdo by se měl vrátit zpět do reality,“ prohlásil Lázár.

Zároveň „poděkoval USA za jejich rady“, které však Budapešť nepotřebuje. Velvyslankyni označil za „příliš sebevědomou“.

Maďarsko se podle Lázára zodpovídá pouze Evropské unii. „Jsem občanem Maďarska. Snášíme kritiku dobře, protože jsme odpouštějící národ, ale Amerika by měla vědět, jak urážlivá jsou slova paní velvyslankyně pro Maďary. Nestaneme se kolonií Ruska, ani EU, ani USA,“ dodal.

Vztahy mezi Budapeští a Washingtonem se prudce zhoršily v loňském roce, poté, co vlivný americký senátor a někdejší neúspěšný prezidentský kandidát John McCain nazval maďarského premiéra Orbána „neofašistickým diktátorem“.

Podpora protikorupční hysterie namísto podpory demokracie

Podobně jako velvyslankyně Colleen Bellová o maďarských problémech a nedostatcích, má o těch českých jasno také americký velvyslanec v Praze Andrew Schapiro. Ten krátce po svém nástupu do funkce loni v listopadu prohlásil, že za jednu ze svých priorit během působení v České republice považuje pomoc Čechům v boji proti korupci. Ambasáda pod jeho vedením „zintenzivňuje spolupráci s českými nevládními organizacemi na tomto poli“, bude propagovat transparentnost a spouští zvláštní grantový program, který má „podpořit občanskou společnost v zemi při potírání tohoto nešvaru“.

Například koncentrace moci v rukou oligarchy, ministra financí a šéfa populistického hnutí ANO Andreje Babiše však Shapirovi nikterak nevadí. Právě naopak. Podle neoficiálních informací pomáhal americký velvyslanec Babišovi s přípravou jeho soukromého turné po USA a Babiš se zúčastnil jako nejvýše postavený zástupce české vlády letos v květnu oslavy Schapirových narozenin v jeho bubenečské rezidenci.

Čtěte: Zatím posledním Shapirovým počinem byla jeho spoluúčast na krajně problematické akci občanského sdružení Rekonstrukce státu. To si minulý měsíc pozvalo přímo na americkou ambasádu, tedy na výsostné území Spojených států amerických, předsedy poslaneckých klubů českých parlamentních stran, aby jim představilo pracovní verzi hodnocení, jak byly v uplynulých letech přijímány protikorupční zákony. Tato akce měla přitom vysloveně vyděračský charakter. Z českých politiků se – na rozdíl od Maďarů – proti Shapirovu angažmá nikdo hlasitěji neohradil. Velmi hezky to tehdy okomentoval náš kolega Bohumil Doležal (zde).