Atlantico o konfliktu USA a ČLR: napětí je cítit v sázce je mnoho !

2. 11. 2015 Sputník
USA a Čína „hrají svaly“ ve vodách Jihočínského moře a zvyšují tímto způsobem úroveň napětí v regionu, domnívají se experti, kterých se ptal portál Atlantico.

Situace se vyhrotila poté, co americký torpédoborec Lassen, který, podle údajů MZV Číny vplul nelegálně, bez povolení čínských úřadů, do Jihočínského moře nedaleko sporných ostrovů Spratly, které Čína pokládá za vlastní. MZV vyslovilo rozhodný protest Spojeným státům a prohlásilo přitom, že jejich akce jsou porušením suverenity Číny a ohrožují její bezpečnost.

„Nebudu uvažovat o strategii: máme co dělat s dvěma vlky, kteří se vzájemně zkoumají. Z jedné strany stojí starý samec, který už ne první desetiletí stojí v čele smečky. Z druhé strany vidíme mladého vlka, který ho chce vyzvat na souboj”, uvažuje historik a autor blogu Historionomie Philippe Fabry.

Podle jeho slov Státy chtějí ukázat, že stejně zůstanou hegemonem, konkrétně v tomto regionu, nehledě na to, že Čína se stala světovou velmocí. Jednání USA směřuje nejen na ovlivňování Číny, ale i přátel a spojenců Washingtonu v regionu, které se snaží povzbudit.

Podle jeho názoru na jednání Washingtonu je třeba se dívat jako na následek dlouhodobé strategie USA, podle níž se vliv státu centralizuje v Tichomořském regionu následně po vektoru rozvoje světové ekonomiky.„Napětí je znát, a v sázce je mnoho”, komentuje situaci profesor fyziky a mezinárodních vztahů Alexandre Vautravers a poznamenává, že v současné době Peking rozšiřuje již dříve vybudované umělé ostrovy, aby na ně mohl umístit letecké základny, systém elektronického odposlouchávání a radarů.

Přitom Vautravers upozorňuje na tu skutečnost, že nehledě na vyhlášený „obrat k Asii”, americké síly v oblasti Tichého oceánu prakticky nebyly rozšířeny kvůli ukrajinské a syrské krizi a také kvůli rozpočtovým škrtům.„V každém případě v nejbližší budoucnosti se nedají očekávat vážné incidenty, ale je třeba se dívat na situaci v dlouhodobé perspektivě: časem motivů a střetů bude stále více a síla Číny poroste”, je přesvědčen Philippe Fabry.

Alexandre Vautravers s ním souhlasí a tvrdí, že zatím ani americká, ani čínská vláda si nemohou dovolit zahájit novou krizi v Asii. Za takové situace zdrojem největšího nebezpečí se stává neočekávaný incident, který může způsobit eskalaci v horečném zbrojení v Tichomořském regionu.