Přes Oděsu probíhá přesun teroristů do zóny ATO

2. 11. 2015     zdrojzdroj
V bojové zóně na Donbasu se domobranci střetávali s bojovníky “Islámského státu”, kteří byli na Ukrajinu přivezeni z Blízkého východu. Prohlásil to člen expertní skupiny Ruského ústavu strategických výzkumů (RISI) pro Ukrajinu Jegor Kvasnjuk, bývalý občan Oděsy.


“Na území Luganské oblasti, obsazené jednotkami ATO, jsme se střetávali s tzv. “isilovci “nebo” dudajevci”. K dispozici jsou informace, že dost příslušníků územních praporů bylo zapojeno do syrského konfliktu. Můžeme také vidět, že počet islámských teroristů roste na linii kontaktu mezi DLR-LLR a bývalou Ukrajinou. Vidíme, že islamisté z Blízkého východu jsou převáženi na Donbas, aby bojovali. Tito lidé ani nic jiného neumí dělat”, řekl Kvasnjuk.

Jak člen expertní skupiny RISI pro Ukrajinu říká, pokud se dříve jednalo asi o 700-800 islamistů v zóně konfliktu Kyjeva s Novorossií, nyní můžeme hovořit o tisících. “Přesný počet není znám, ale trasa je již dlouho známá: Turecko – Rumunsko, pak přes zbytek Ukrajiny na Donbas. Přeprava na Ukrajinu je po moři buď do Oděsy, nebo do Nikolajeva, odtud již silniční dopravou nebo pěším pochodem. Ohledně Oděsy: moji krajané Oděsané dosvědčují, že ve městě se objevilo mnoho snědých, typicky arabských tváří. Tito obyvatelé z Blízkého východu se v Oděse zdržují podezřele krátce. Přijeli, někde pobyli, něco udělali a pak se vydali neznámým směrem,” říká Jegor Kvasnjuk.

Expert připomněl, že Ukrajina se nestává útočištěm pro džihádisty poprvé. “Po první čečenské kampani přiváželi na Ukrajinu dudajevce. Na Krymu, v Oděse pro dudajevce budovali speciální tábory, byli léčeni v nemocnicích. To znamená, že celý systém byl propracován již dříve,” připomíná badatel. Podle něj souvisí zvýšená koncentrace kyjevskými orgány zapojených džihádistů do značné míry s tím, že “Rusko trestá ISIL v Sýrii” a “Islámský stát a džihádisté z jiných skupin (“Ahrar al-Islam”, “Dzhebhat al-Nusra” atd. ) proto vyhlásili Rusku džihád. “Teroristé ISIL začali pod údery ruských VKS prchat ze Sýrie směrem do Turecka.Turci je vidí neradi, proto směrují teroristy hlavně do Evropy.V Evropě je chtějí ještě méně než v Turecku, proto džihádisté ​​prchají na Ukrajinu,” říká Jegor Kvasnjuk.

Analytik RISI také tvrdí, že na území států sousedících s Ruskem, v republikách bývalého Sovětského svazu, zejména v těch, které jsou silně proislámsky orientované, se zvyšuje koncentrace protiruských sil islámské orientace.”Probíhá příprava exploze kolem Ruska.Tento scénář předpovídal Zbigniew Brzezinski,” říká Jegor Kvasnjuk.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová