Deutsche Welle píše:,, politická pohádka ” Merkelové končí… Kancléřku čeká období neúspěchů

22.11.  Sputník
Kancléřka Německa Angela Merkelová, kterou nejednou uváděli jako nejvlivnějšího politika Evropy a dokonce světa, je teď nucena pozorovat, jak „splaskává“ její autorita. Nejspíše politická pohádka Merkelové končí a teď kancléřku čeká období neúspěchů, píše Deutsche Welle.
Pověst Merkelové se nebudovala na tom, co dělala, ale spíš na tom, jak to dělala: po dlouhém očekávání přijímala důležitá rozhodnutí pouze v té chvíli, kdy souhlas většiny byl už zaručen. Byla v čele společnosti, kde všichni se všemi souhlasili, a dobře ovládala umění mlhavých a důmyslných formulací. Celkově byl její politický směr nudný, ale uklidňující, ale pouze do té doby, dokud se do země nepřivalil mnohamilionový proud uprchlíků.

Schopnost Merkelové zmrazovat konflikty a odkládat řešení problémů se ukázala jako nevhodná v situaci migrační krize. Jejím základním aktivem bylo umění učit se z chyb jiných lidí, ale přišla doba, kdy udělala chybu ona sama. Teď nastal zlomový okamžik, kdy Merkelová musí rozhodnout, co dělat s miliony uprchlíků, a jestliže kancléřka nemá plán, situace se může zvrátit v její odstoupení z funkce a nové volby v zemi. Merkelová dávno mluvila o připravenosti znovu se ucházet o funkci kancléřky v roce 2017, ale to bylo dlouho před politikou „otevřených dveří”, uzavírá autor článku