Pobaltské země odmítly bojovat s IS v koalici s Ruskem

23. 11. 2015     zdroj
Tři vůdcové pobaltských zemí prohlásili, že nevstoupí do žádné koalice proti “Islámskému státu,” který je v Rusku zakázaný, společně s Ruskem. Prezidenti Lotyšska, Litvy a Estonska to oznámili po setkání v Palanze v Litvě. Každý z prezidentů pobaltských států, z nichž žádný nemá svůj vlastní podstatný vojenský pontenciál, představil své zdůvodnění tohoto postoje:


“Litva se nebude podílet na žádné nové koalici, jíž se Rusko účastní nebo se chce zúčastnit,” řekla prezidentka Litvy Dalia Grybauskaiteová.

Estonský vůdce Toomas Hendrik Ilves, když argumentoval odmítnutí své země účastnit se takového sdružení, nazval Rusko “agresorem”.

Lotyšský prezident Raymond Vejonis zase vyzval, aby nebyla převáděna pozornost od Ukrajiny k situaci na jižních hranicích Evropské unie.

Připomeňme si, že, jak informovala Pravda.Ru, po sérii teroristických útoků, které otřásly Paříží 13. listopadu, francouzský prezident Francois Hollande hovořil o vytvoření široké koalice proti “Islámskému státu.” Slíbil, že v Rusku a USA projedná otázku koordinace činností v boji proti teroristům.

“Dobře vím, že v různých zemích jsou různé zájmy, různé koncepce a někdy dokonce i různí spojenci. Ale v tomto případě je nutné zničit armádu, která je hrozbou pro celý svět, ne pouze pro jednotlivé země,” řekl francouzský prezident.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová