Rozhořčený ruský tisk: NATO vyhlásilo válku Rusku!

27.11.2015   První zprávy
Americké ministerstvo zahraničních věcí uznalo právo syrských „umírněných kriminálníků” zabíjet Rusy, píše Svobodnaja pressa.

Rozhořčení na ruské straně dosahuje vrcholu.
Nový oficiální mluvčí amerického ministerstva zahraničí Mark Toner komentoval tragické události, kdy turecké letectvo sestřelilo ruské letadlo, „odpudivým prohlášením“, píše Svobodnaja pressa. Hlavním poselstvím bylo, že militanti „umírněné opozice”, mají právo se bránit před útoky ruských vojenských sil. Na rozdíl od vládní armády Bašára Asada, a tedy i ruského letectva, které bojují s islamisty. Podle této logiky (alespoň z pohledu vlády USA), by se neměly bránit extremistickým gangům v Sýrii, zdůraznil list.

Dokonce i novináři, kteří se zúčastnili tiskové konference, byli mírně řečeno zmateni odpovědí na tuto otázku. Při objasňování poznámky, že Turkmeni zabili neozbrojeného ruského pilota, který se zahraňoval na padáku, následovala otázka: „To je co, umírněná opozice?”, Mark Toner tvrdil, že „v případě, že Turkmeni byly skutečně Rusy napadeni, měli plné právo se bránit“. List připomněl, že v roce 2011, kdy v Sýrii začaly nepokoje, Turkmeni, podporovaní Tureckem, vytáhli se zbraněmi v rukou proti režimu Bašára Asada.

NATO podpořilo Turecko, jde o vyhlášení války Rusku?

„Ve svém cynismu a upřímnosti (i když před tím málokdo pochyboval o tom, proti komu vlastně bojovala v syrském písku takzvana „antiisilovská” koalice pod záštitou Spojených států) pasáž pana Tonera může soutěžit pouze s tvrzením tureckého prezidenta, že turecké letectvo prý nevědělo, že útočí na ruské bitevní letouny,“poukazuje Svobodnaja pressa. Na pozadí takové veřejného prohlášení je nabídka Baracka Obamy, který se postavil na svého spojence jenž „bodnul Rusko do zad“, aby se Moskva připojila ke koalici v čele vs USA k „boji proti IS“ absurdní, či výsměchem, konstatuje list.

Mluvčí ruské ministerstva zahraničí Maria Zacharová na své stránce na Facebooku jasně vyjádřila svůj postoj ke zhoršení chronických onemocnění americké elity, tedy politiky dvojího metru. „Pamatujte si tato slova. Navždy pamatujte,“ vyzvala Zacharová. „Já je nikdy nezapomenu. Slibuji,“ komentovala šokující prohlášení kolegy z amerického ministerstva zahraničí o právu teroristů na „sebeobranu”, dodal list.
První zprávy,Jiří Kouda