Spiegel: Bývalí „přátelé” se snaží zbavit vlády Angely Merkelové

11.11.2015   První zprávy
Největším problémem německé kancléřky není v tom, že už nemá moc nad situací v Evropě, ale že si nyní Merkelová nemůže poradit ani s vlastní vládou, píše Der Spiegel. Už bez jakékoliv snahy dosáhnout kompromisu s nekompromisní migrační politikou kancléřky, pracují němečtí ministři tajně na převratu. Angela Merkelová ztratila kontrolu nad svou vlastní vládou – bývalí „přátelé” se snaží zbavit vlády kancléřkyMigrační krize se stala krizí vlády, konstatoval časopis.


 V úřadu kancléřky panuje chaos: zpočátku koalice koordinovala novou politiku vůči migrantům, přičemž ministr vnitra Thomas de Maizière najednou navrhl podstatné zpřísnění již dříve schválených mechanismů. Pak je musel okamžitě vzít zpět, a zplnomocněný zástupce kancléřky oznámil, že dříve dohodnutá rozhodnutí zůstávají v platnosti. A k dovršení všeho, Wolfgang Schäuble, německý ministr financí, vnesl do věci ještě větší zmatek, když upozornil, že de Maizière přijal „nezbytné” rozhodnutí k omezení počtu migrantů.

Podle kompromisního řešení, přijatého minulý týden, mohou uprchlíci zůstat v Německu po dobu tří let a mělo by to umožnit spojování jejich rodin. Nicméně, de Maizière řekl, že tzv. doplňková ochrana – jeden rok azylu a zákaz sloučení rodin – má být aplikována i na syrské uprchlíky.

„Je to špinavá hra mocných na úkor desítek tisíc žen a dětí,“ zdůrazňuje publikace. Jestli se uprchlickým rodinám neposkytne legální cesta ke sloučení, budou hledat nelegální způsoby, nebezpečné, a možná i smrtelné.

Analytici: Merkelová visí na vlásku od “politické smrti”

Taková politika by byla bezcitná a bezohledná, ale to už Schäubleho a de Maizière nezajímá. Jejich jediným cílem je omezit počet uprchlíků – vysvětlují to tím, že nenávist vůči cizincům v Německu roste, a stát prochází změnami. Avšak odpovědnost za situaci nespočívá na uprchlících, ale na samotných Němcích.

Ministři si zajistili podporu společnosti a spikli proti své vlastní vládě. „Chování Thomase de Maizière a Wolfganga Schäubleho lze popsat jedním slovem: převrat,” uzavírá Der Spiegel.