Vláda zvýšila mzdy

– redakce – 
9.11.2015  E-republika
 

To znamená, že nízkopříjmové skupiny dostanou přidáno 500,-Kč a zaměstnanci s vysokými příjmy 5.000,-Kč. Takové kroky přispívají k inflaci, takže reálné příjmy nízkopříjmových skupin zůstanou slavně zachovány, zatímco reálné příjmy těch bohatých porostou. To je tedy „levicová“ politika naší sociální demokracie v praxi.


Některým čtenářům se pořád zdá, že jsme odbočili příliš „doleva“. Nestačilo vysvětlení v článku „Jsme levicoví rusofilové?“ a proto je třeba ještě něco dodat, abychom si to ujasnili. Budoucnost neleží ve sporu pravice versus levice. Alespoň ne v České republice. Viděli jsme to i na vítězství levice v Řecku. Naši vystrašení majitelé ojetých vozů se nemusejí strachovat. Nikdo jim jejich úžasný majetek znárodňovat nebude, žádná reinkarnace Klementa Gottwalda není na obzoru. Masmédia jsou bezpečně ovládána pravicí, ekonomika rovněž, právo a spravedlnost jakbysmet. Republika rozkradena, jsme zadluženi a tak je naše svoboda podobně jako v případě Řecka limitována. A parlament? Tak ten je pravicový s výraznou převahou. Snad tedy „levicová“ vláda ČSSD? Její levicovost si můžeme demonstrovat na jednom typickém případu. Vláda rozhodla o zvýšení mezd státním zaměstnancům a zaměstnancům ve zdravotnictví o 5 %. To znamená, že nízkopříjmové skupiny dostanou přidáno 500,-Kč a zaměstnanci s vysokými příjmy 5.000,-Kč. Takové kroky přispívají k inflaci, takže reálné příjmy nízkopříjmových skupin zůstanou slavně zachovány, zatímco reálné příjmy těch bohatých porostou. To je tedy „levicová“ politika naší sociální demokracie v praxi.

O čem je tedy spor?

Taková politika se ovšem pravici nelíbí, protože zastupuje zájmy těch bohatých a nejbohatších, převážně napojených na soukromý sektor. Jejich zájmem je jednak snižovat daně, protože co je doma, to se počítá. Proč by bohatí podnikatelé měli přispívat státním manažerům? Tady pracuje závist našich podnikatelů a vytrvale živená neskromnost. Nestačí jim pohár vody, mají žízeň na celou řeku. Potřebuje-li stát na výplaty manažerů, ať ušetří na těch, co mají nejméně. Je jich totiž hodně. Takže když každému něco sebereme, hravě se na ty nahoře dostane. Korunka ke korunce od zadlužených žebráků a socek, a to by v tom byl čert, aby se nedostalo na odměny v dozorčích radách a cesty kolem světa. Proto pravice tlačí na snižování minimální mzdy, a proto právě přicházejí s ideologií zbrusu novou. Do nedávna jsme slyšeli, že když budou chudí zlobit, totiž budou chtít přidat trochu peněz, do té doby hodný a pracovitý podnikatel, který o národním blahu přemítá ve dne v noci, bude muset ke své lítosti přestěhovat továrnu, v našem případě montovnu, někam jinam, třeba do Afriky nebo Bangladéše. Tam totiž lidé nejsou tak nároční jako rozmazlení čeští nevolníci a jsou zvyklí poslouchat za chleba a vodu. Navíc tam lze beztrestně rabovat a otravovat Zemi, neb tam o hnutí Zelených nikdy neslyšeli. To je další bonus. Nyní ovšem mezinárodní pravice objevila ještě mazanější staronovou variantu, „přestěhovat“ Bangladéš do Evropy. Proč stavět nové továrny v Bangladéši, když můžeme posílit trh práce v Evropě dovozem levné pracovní síly? Nač vyvážet továrny, když můžeme dovážet otroky?

Vyváženost a politická korektnost

Naše média vytvářejí zkreslenou realitu. Ukazují svět z pohledu „těch nahoře“. Samozřejmě. Zpívají píseň toho, koho chleba jedí. Nebudou-li řádně hrát a zpívat podle not jejich majitele, mohou jít hrát na piano někam na ulici.

Proto se domnívám, že vyvažovat pravicová média pravicovými nezávislými médii může jen blázen nebo koupený kašpar. Drtivá většina novin a televizí je v rukou mizivého procenta lidí a jejich svět dozajista není světem jediným nebo hlavním. Většina národa prostě žije v jiném světě než Bakala, Babiš nebo majitel TV NOVA. Tato média nefungují zcela jistě ku prospěchu dolních 99 % populace, ale přesně naopak. Tato média slouží k oklamání dolních 99 % populace. Takovou nevyváženost nemůžeme v žádném případě ze svých skromných prostředků vyvážit. Takže obviňovat nás z nevyváženosti opravdu nemůže být na místě.

To platí i pro zpravodajství ze světa. Opakuji, že nemáme důvod stranit Rusku. Proč také. Sám Putin v nejednom projevu řekl, že hodlá hájit ruské národní zájmy. Nikoliv české národní zájmy, nebo že by chtěl šířit do celého světa svobodu a demokracii, jak to dělají Spojené státy. Putin chce hájit a také hájí ruské národní zájmy. Tečka. Tedy rozhodl se činit totéž co USA. Jenže je rozdíl, když hájí ruské národní zájmy pomocí referenda na Krymu, kde si zcela zjevně většina občanů přála odtržení od popřevratové Ukrajiny, nebo když USA hájí své zájmy pomocí bombardování tisíce kilometrů vzdáleného Bagdádu či Kábulu. U nás v Československu se ani to referendum jako na Krymu nekonalo a nikoho snad nenapadlo, že budeme ostřelovat Bratislavu, jako to udělala Porošenkova armáda a soukromé bataliony oligarchů v Doněcku a dalších městech jihovýchodu Ukrajiny. Osobně nemám, tak jako spoustu Čechů a Slováků, z tehdejšího rozdělení radost, ale respektuji jej. Poslat ovšem armádu proti vlastnímu obyvatelstvu může jen válečný zločinec. Co na tom je třeba vyvažovat?

Že Rusko humanitárně, logisticky a možná i vojensky podpořilo tento jihovýchod Ukrajiny, na který loutkový oligarcha a prezident Porošenko poslal armádu? To je možné. Leč prokázaný je válečný zločin Ukrajinské armády střílející do obytných čtvrtí měst. Možná, a je to velmi pravděpodobné, se válečných zločinů dopouštěli i jiní bojovníci a velitelé, u Porošenkovy vlády je to však naprosto zřejmé. Na tom není co vyvažovat.

Podobně jako na někdejší izraelské operaci „Lité olovo“. Stříleli do obytných čtvrtí, oběti šly do tisíců, z vlastních řad do desítek. Není co dodat. Válečný zločin. Armáda USA rozvrátila několik států, vraždí pomocí dronů v různých zemí, vězní lidi bez soudu a mučí je se souhlasem prezidenta. Válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Není co vyvažovat. Když někdo znásilní ženu nebo zabije starce, čím takovou zprávu vyvážit? Proto můžeme jen opakovat to, co je nám zatím dovoleno. O vyvažování nemůže být řeč. Takové hry ponecháme našemu mainstreamu sloužícímu jednomu procentu populace.

Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč
Pokud chcete na provoz webu E/republika přispět, klikněte zde. Děkujeme!

Související články:

Jsme levicoví rusofilové?
Česká levice: Hledání třetí cesty?
Levice, pravice, fašouni a my…
Ústava, morálka a naši doktoři
Návštěva z minulosti
Kruťácká pohádka o Sudetech
Bezohlednost a krize české demokracie
Zdravotnictví, bohužel znovu
Být či nebýt? (Nočník V)
K čemu vzdělání?