Polská armáda obsadila v noci budovu kontrarozvědky NATO!

19.12.2015  První zprávy

K velmi neobvyklé situaci došlo v  Polsku, kdy v noci vojenská policie obsadila budovu Centra kontrarozvědky NATO ve Varšavě. Přepadení budovy souvisí se změnou ve vedení instituce.

Vedoucí Služby vojenské kontrarozvědky (SVK) Piotr Banchek, ředitel kabinetu ministra obrany Bartholomew Mischevich, stejně jako „lidé nového vedení SVK”, v  doprovodu vojenské policie obsadili budovu Centra kontrarozvědky NATO, informuje polský list Gazeta Wyborcza.

„Za použití náhradního klíče vešli dovnitř. Hlídkujícímu důstojníkovi informovali, že musí opustit budovu a předat dokumenty personální rezervy. Hlídkující důstojník o tom informoval ředitele Centra, plukovníka Krzysztofa Duszę,” uvedly noviny.

Velení NATO se od akce distancovalo, a  uvedlo, že je to věc „polské vlády“. „Obecně jsou odborná centra mezinárodními výzkumnými centry, která jsou financována a osazena národním personálem nebo z více zemí a spolupracují s Aliancí, ale nejsou orgány NATO,” napsal v krátkém prohlášení Dylan P. White z  tiskové kanceláře NATO.

Podle publikace Duszę okamžitě přišel na scénu, ale policisté ho nenechali vstoupit do budovy, s tím, že „věc je mimo jejich jurisdikci.”

„Nic nemůže ospravedlnit takové činy. Jedná se o další krok ke zničení centra, které působí na základě závěrů NATO a jeho úředníků, kteří pracují v Polsku a na Slovensku,” reagoval rozhořčeně Duszę.

Později polské ministerstvo obrany na svých oficiálních internetových stránkách oznámilo, že šéf úřadu zmocněnce vlády zástupce Bartoloměje Mischevich jmenoval 18. prosince nového vedoucího Střediska kontrarozvědky NATO.

Středisko NATO působí v  Polsku od roku 2014. Jeho úkolem je koordinovat a shromažďovat informace a rizika spojená s konfliktem na Ukrajině, a mezinárodním terorismem. Řídí ho polská a slovenská armádu.

(kou, prvnizpravy.cz, wyborcza.pl, foto: arch.)