Zkoumání alternativ k Microsoft Windows vás může dostat na seznam NSA

Daniel Jennings
24.12.2015  NWOO
Jednoduše používání určitých šifrovacích služeb nebo zkoumání alternativ k Microsoft Windows vás mohou dostat pod dohled National Security Agency (NSA) a dalších tajných služeb, podle nových zpráv. Použití šifrovacích řešení, jako TOR, může vyústit v to, že vás začne sledovat NSA a její spojenci, včetně Government Communication Headquarters (GCHQ), podle hlášení v německém mediálním subjektu Tagesschau.

NSA zaměřuje lidi pomocí sledovacího zařízení XKeyscore.

„Kdokoli se rozhodne používat Tor, je také zaměřen jakožto subjekt dlouhodobého vyšetřování a informace o něm jsou uchovávány.“ Napsal Corey Doctorow na BoingBoing.net blog.

Německý subjekt dodal, že počítačoví experti sledovali XKeyscore kód a zjistili, že NSA neustále monitorovala uživatele TOR na serverech v MIT laboratoři Vědy a Umělé inteligence, sdělil National Journal.

TOR je programem, který dovoluje osobám zůstávat v soukromí pomocí směrování komunikace skrze počítače a servery po celém světě. Značně to ztěžuje NSA a druhým organizacím osoby sledovat.

Další chování, které NSA považuje za nebezpečné

Hlášení z Německa vyčíslilo několik, na první pohled nevinných a neškodných druhů chování, které mohou spustit sledování NSA, informoval National Journal. Zde je jejich výčet:

  • Návštěvy Linux Journal, populárního fóra pro open source operační systém Linux. NSA zřejmě považuje Linux Journal za extremistické fórum.
  • Hledání informací ohledně Tails, populárního operačního systému, používaného zastánci lidských práv.
  • Hledání informací o jakékoliv alternativě k Windows.
  • Hledání informací ohledně online soukromí.

„Čím jste lepší v ochraně svého soukromí online, tím více se stáváte podezřelými.“ Napsal Paul Tucker z National Journal.

Doctorow, redaktor BoingBoing.net, řekl, že NSA sledování zachází za hranici chápání.

„Tor a Tails jsou po léta součástí mainstreamové diskuze na téma online bezpečí, sledování a soukromí, “ Napsal Doctorow. „Je to prostě bizarní, podezřívat lidi kvůli tomu, že vyhledávají dané termíny.

Dodal, že NSA jsou nepoctiví, co se týče svého sledování.

„Je naprosto jasné, že lidé, kteří si vyslechli ujištění NSA ohledně zaměření svého sledování na osoby, které dělají něco podezřelého, nepochopili, že NSA myslela osoby, které vyhledaly technické detaily o systémech, které jsou běžně diskutované na první straně každých světových novin,“ napsal Doctorow.

Jeden z expertů, se kterými Doctorow mluvil „naznačil, že cílem NSA zde bylo oddělit ovce od kozlů“ – tj. oddělit osoby, kterým nezáleží na jejich soukromí od lidí, „kteří mají technické know-how ohledně toho, jak zůstávat v soukromí.“

„XKeyscore údajně sleduje osoby online za použití ‚“osobního“ vzorce chování na internetu’, které se aktivují kdykoli se detekuje daný vzorec.“

Zdroj: http://govtslaves.info/investigating-alternatives-to-microsoft-windows-can-get-you-on-the-nsa-list/