Ať padouch nebo hrdina…

Pavel Letko 
27. 1. 2016   E-republika

Nitky vedou do zahraničí – Izraele, Kypru, Baham a Kanady. Na naše reprezentanty můžeme být právem hrdí.

Politický život přináší vedle smutných momentů také ty veselé, za které by se nemusel stydět ani Jaroslav Hašek. Sám život přináší příběhy přímo nabité legrací a dobrou náladou. Ta přímo čiší z komediálního výstupu několika ambasadorů v České republice. K vidění ZDE:

Zejména Otto Jelinek z Kanady se nebojí opravdu ničeho a ukazuje jak vlastně správně takový kanadský žertík vypadá. Vyhlašuje boj proti korupci. Má totiž vynikající zkušenosti. Jednak ze spolupráce s panem Zdenkem Bakalou, jehož střídal v dozorčí radě OKD a jednak v řadě dalších iniciativ. Trochu si to rozdělme

1) Jelinek v dozorčí radě Bakalových OKD ZDEZDE

2) Jelinek v nadaci Zdenka Bakaly ZDE

3) Server Echo24 v článku Dalibora Balšínka ZDE informoval o dalších aktivitách pana Jelinka, ale na spojení s Bakalou jako na potvoru zapomněl.

4) Jaromír Jágr radí v roce 1994 školákům, jak si vydělat peněz jako želez. Sázet Bingo! ZDE Co to má společného s dnešním bojovníkem proti korupci Jelinkem? Televizní Bingo NOVA. Pamatujete? Podle Echo24, resp. Lidových novin:
Majitelem TV Bingo NOVA je česko-kanadská akciová společnost Delta Climatizer. Za rok své existence v ČR vydělalo TV Bingo více než miliardu korun. Ředitel TV Bingo NOVA Havlíček LN sdělil, že na projektu této hry u nás je angažován i bývalý federální ministr kanadské vlády Otto Jelinek, který je českého původu.

Přihořívá? V celé kauze padly jen podmíněné tresty. Až na jeden nepodmíněný. Ovšem ten padl pouze v nepřítomnosti pachatele. Šest obžalovaných odešlo ze soudní síně s dvouletými podmínkami, sedmému Pavlu Fantyšovi, který je stále na útěku, vyměřil soud pět let nepodmíněně ve věznici s ostrahou. Zdroj ZDE: Údajnému hlavnímu pachateli podvodu a manipulace s celou loterií bylo v době podvodu 19 let. Dodnes se skrývá. Doufejme, že ne na dně Orlické přehrady. Zdroj ZDE

5) Otto Jelinek stál v čele české pobočky firmy Deloitte. Jak píší vtipně na Wikipedii:

Česká pobočka seznámila nejen svou zemi, ale celý středoevropský region s pojmem forenzní služby, které se specializují na efektivní vyšetřování a prevenci podvodů. Jméno Deloitte zdomácnělo zejména během forenzního šetření v oblasti financování jedné z předních politických stran.

Pokud si již nepamatujete, o kterou stranu šlo, vězte, že šlo o stranu „těch, kteří se o sebe umějí postarat,“ – ODS. Jak píše dobový tisk:

ODS přijala milionový dar, který nepřiznala.

Občanská demokratická strana ve volební kampani v roce 1996 využila peníze, které se nikdy neobjevily v jejím účetnictví, mezi sponzorskými dary, a dokonce se o nich nezmiňuje ani forenzní audit, který si Klausova strana nechala loni zpracovat firmou Deloitte & Touche.
Zdroj: zprávy idnes

6) Údajné Jelinkovo podnikání v erotických službách v prostorách pronajatých Hlavním městem Prahou v Holešovické tržnici komentovat nebudeme. Možná se to týkalo jenom jeho přátel. Pro zájemce je toho dost řečeno na výše uvedeném serveru Echo24 a dále podrobněji na Zvědavci ZDE. Snad jen je nadmíru zajímavá zmínka o JUDr. Františku Hoffmanovi (KSČM), dlouholetém šéfovi kontrolního výboru Magistrátu hl.m. Prahy a zároveň členu dozorčí rady firmy DELTA CLIMATIZER a.s. ZDEZDEZDE

 
Možná zasloužilý komunista Hoffman netušil, že je v Holešovické tržnici, majetku města, provozován hanbinec. Netušil to ani jako komunista, ani jako člen dozorčí rady firmy, která měla prostor od města v pronájmu, ani jako předseda Kontrolního výboru. Vymáhání stamilionových pohledávek Magistrátem mohl kontrolovat takříkajíc z obou stran. Někteří škarohlídi ovšem poukazují na takové hospodaření jako na zlodějnu. Že prý se na Magistrátu místo zastupování občanů krade po sta milionech a miliardách. Nevadí. Nitky vedou do zahraničí – Izraele, Kypru, Baham – a František nás dobré Čechy jistě alespoň při svém vzdělání důstojně reprezentoval.

Podobně můžeme být hrdi na Otto Jelinka, protože jeho rodina je původem z Československa. Utekla před komunisty, aby se věrný syn našeho národa po letech konečně vrátil do svobodné vlasti a naučil nás, kterak zacházet s korupcí. Jen čekám, kdy se konečně vrátí Radovan Krejčíř s Viktorem Koženým a poučí nás o etice podnikání.

Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč
Pokud chcete na provoz webu E-republika přispět, klikněte zde. Děkujeme!


Související články: