Poslanci smějí nahlédnout do dokumentů připravované obchodní smlouvy s USA – TTIP jen za přísných opatření

Michael Bauchmüller
27. 1. 2016           zdroj
Poslanci německého spolkového sněmu budou mít přístup k tajným dokumentům TTIP jen za přísných opatření. Hrozí jim “disciplinární a/nebo právní postihy”, pokud vynesou ven informace z čítárny. Mnozí poslanci reagují na tolik opatření s rozhořčením.

Následující čtvrtek má být slavnostně posvěcena – čítárna pro transatlantickou smlouvu o volném obchodu TTIP. Poslanci spolkového sněmu a představitelé spolkové Rady tam budou v budoucnu moci číst i ty dokumenty, které obsahují vyjednávací pozice USA, tzv. „konsolidační texty.“ Parlament dlouho žebral o tento přístup, intenzívně se o něj zasazoval i ministr hospodářství Sigmar Gabriel/SPD/. Ale přístup do místnosti na ministerstvu hospodářství, jak nyní dokládají interní dokumenty, budou mít poslanci jen za podmínek.

Za jakých, to mohou poslanci zjistit z vlastního formuláře s poučením, musí ho potvrdit podpisem v knize přihlášení. „ Berou na vědomí a akceptují, že povolením přístupu k dokumentům TTIP jim byla prokázána zvláštní důvěra“ , uvádí se v ní. Kdo přesto zveřejní důvěrné informace, musí se obávat „ disciplinárních a/nebo právních postihů.“

Důsledně je zakázáno brát s sebou do čítáren mobilní telefony. „ Po celou dobu trvání Vaší návštěvy bude přítomen bezpečnostní úředník“. Není to vlastně tak dlouho, neboť na déle než dvě hodiny pro jeden dokument se čítárna zamluvit nedá. Papír a tužky dodá ministerstvo hospodářství. Vlastnoruční poznámky jsou povoleny. Ale žádné opisy.

Poslanci jsou z tolika podmínek rozhořčeni. „ Spíše se to podobá frašce, než opradové spoluúčasti“, říká Britta Haßelmann, předsedkyně parlamentní frakce Zelených. „ Se svobodným mandátem spolkového sněmu to má málo společného, když jsme tak kontrolováni.“ Také předseda spolkového sněmu Norbert Lammert se v úterý vyjádřil spíše zdrženlivě. Přístup k dokumentům je sice třeba uvítat. Nezbývá ale, než čekat, zda “technické a časové možnosti studia dokumentů budou dostatečné pro potřebu informací a právo poslanců na ně”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila Mgr. Zdeňka Holešová
Abgeordnete dürfen TTIP – Dokumente nur unter strengen Auflagen einsehen