Kdo je větší autoritou? Generální tajemník NATO Stoltenberg nebo papež František?

jip
16. 2. 2016    VašeVěc

Ihned po setkání papeže Františka s ruským patriarchou Kirillem jsme se z úst šéfa NATO Stoltenberga dozvěděli, že Rusko prý ohrožuje bezpečnost Evropy. Co se stalo tak závažného, že generální tajemník NATO musel přispěchat s tímto tvrzením?

Je přeci známo, že USA za tento rok vynaloží na zbrojení 612 miliard dolarů. Odhaduje se, že všechny země NATO letos na zbrojení vynaloží obří sumu 1 bilionu dolarů. Rusko letos podle odhadů na zbrojení vynaloží 60 miliard dolarů. Čína 140 – 150 miliard dolarů. Že by se Rusko za těchto relací vojenských výdajů chtělo stát ve vztahu k NATO v Evropě agresorem, je velmi nepravděpodobné.

A proč hledat souvislost tohoto vyjádření J. Stoltenberga se setkáním papeže a ruského patriarchy v Havaně? Schůzka v Havaně se uskutečnila z iniciativy papeže Františka. Papež František se vyjádřil překvapivě jasně: „Putin je jediným člověkem, se kterým se katolická církve může spojit při záchraně křesťanů na Východě,“ a na jiném místě uvedl: „Je důležité spojit síly s Ruskem, na záchranu křesťanstva ve všech oblastech světa, kde je křesťanstvo potlačované.“

Ruská pravoslavná církev ministerstvu zahraničí Ruské federace sdělila, že jí papež František informoval o svých obavách, že svět stojí před propastí války. A tato jeho obava vychází z Turecka, které je v závěrečných fázích příprav na invazi do Sýrie, po které by následoval válečný konflikt s Ruskem a zatažení NATO v čele s USA do války.

Zdá se, že papež František projevuje pozoruhodný realismus a jeho snaha hájit zájmy křesťanstva, západní civilizace a míru je obdivuhodná. Proto hned musel na pomoc přispěchat Stoltenberg se svým vyjádřením. Koho pak asi lidé berou vážněji? Kdo je pro ně větší autoritou?