Petrohrad přivítal Michaila Kasjanova vražedným plakátem, pepřovým plynem a výzvou “padej do Ameriky”; názor spisovatele Nikolaje Starikova

Maxim Sju
7. 2. 2016     zdroj
Předseda strany PARNAS Michail Kasjanov začal cestovat po regionech se svou předvolební kampaní “Vlna změn”. Expremiér se zastavil i v Petrohradu. Obyvatelé severního hlavního města uvítali politika “dobrosrdečně” a “pohostinně”. Na nábřeží Fontánky neznámé osoby vyvěsily transparent s nápisem “Kasjanov zabil Němcova “; bez incidentů se neobešlo ani setkání v kanceláři strany. Při jednání Kasjanova se členy strany a příznivci demokratické koalice nastříkali výtržníci přes okno pepřový plyn. Účastníci setkání vyšli ven. Místnost byla vyvětrána.


V hotelu “Okťabrskaja” v centru města měl Michail Kasjanov přednášku. Protestující málem zmařili i tuto událost, poslední ve městě na Něvě v rámci dvoudenní návštěvy.

Aktivisté Národně-osvobozeneckého hnutí Ruska, asi čtyřicet lidí, přišli k hotelu a pokusili se tam vtrhnout. Údajně kvůli obyčejné besedě. Občané byli naladěni velmi rozhodně, to je pravda, ale jejich zápal byl rychle zchlazen pořádkovou policií.

Kasjanove, pojď ven k lidem! požadovali aktivisté. Pryč s ministerstvem zahraničí USA! Padej do Ameriky!

Demonstranty rázně oddělili a poslali domů. Ale demonstranti se nerozcházeli – chtěl předat lídrovi PARNASu jakýsi dopis. Ale ten dopis nedostal. Vytratil se zadním vchodem.

Podle zakladatele Národně-osvobozeneckého hnutí Ruska a poslance Státní dumy RF Jevgenije Fjodorova aktivisté hnutí neusilovali o zmaření přednášky Kasjanova. Měli jiné cíle.

Lidé prostě vyjádřili svůj postoj k nepříteli Ruska, řekl “Komsomolske” Jevgenij Fjodorov. Hlavním úkolem Michaila Kasjanova je likvidace a rozdělení Ruské federace. On to neskrývá, nestydí se za to. Proto, když jej naše legislativa dosud nepohnala k trestní odpovědnosti, ať vyjádří svůj názor naši občané.

“Petrohrad nikdy nebyl pověstný takovými pohoršujícími výtržnostmi…”

Petrohradská pobočka strany PARNAS přiznala: tak “srdečné” přivítání Michail Kasjanov neočekával.

Kasjanov navštěvuje Petrohradě pravidelně. Tak “srdečně” ho zatím nevítali. Na otevřené provokace Michail Michajlovič nebyl připraven, ale zvládl to důstojně, svěřila se “Komsomolke” spolupředsedkyně strany PARNAS v Petrohradě, Natalja Grjazněvič.

Domnívá se, že rozruch kolem osoby Michaila Kasjanova je očerňováním politika před volbami do Státní dumy, které se budou konat v září 2016.

Petrohrad nikdy nebyl pověstný takovými pohoršujícími výtržnostmi… postěžovala si Natalja Grjazněvič.

Ale jsme připraveni k takovému boji, dodala statečně dívka.

Michail Kasjanov přijel do severního hlavního města v pátek. Za necelý den uspořádal několik tiskových konferencí a veřejných setkání. Vůdce opozice prohlásil, že Rusko neočekávají nejlepší časy – až do revoluce. Kasjanov je přesvědčen, že země potřebuje radikální změny a mimořádný otřes. Jinak to přijde vniveč.

Odpůrci bývalého premiéra tvrdí, že Kasjanov není člověk, který je schopen přinést Rusku užitek, a narážejí na spojení politika v nemilosti s americkým ministerstvem zahraničí.

A zatím

Návštěva Michaila Kasjanova vzbudila nejen sociální a politické, ale i tvůrčí poryvy Petrohraďanů. V den příjezdu politika do severního hlavního města se na Něvském prospektu objevil … obrovský kufr, polepený různými samolepkami. Na přední straně kufru byla socha Svobody, dopravní značka “Stop”, palmám Miami … bílými písmeny na černém pozadí byl nápis: “Nemáte demokracii? Tak jedeme za vámi!”.

Jak zjistila “Komsomolska”, instalace měla název “Kufr demokratické koalice.” Autorem projektu byl mladý petrohradský umělec Nikita Korol. Myšlenka dát dohromady “vítací” kufr u Nikity vznikla … při hraní.

Když jsem hrál Preludium cis moll Rachmaninova, pocítil jsem najednou, že člověk je historie svého národa, která musí být studována a střežena, v žádném případě se jí nesmíme zříkat. Zvlášť když mluvíme o zemi s bohatou historií, svěřil se “Komsomolke” Nikita Korol. Obecně platí, že každý člověk je zásobárna vědění, které si bere s sebou, ať jde kamkoli. A moje instalace je prostě zapomenutý kufr pana K. ve vlaku , já, jako občan, který ctí zákony, ho vracím jeho majiteli. V kufru, jak si mohli všimnout náhodní kolemjdoucí, byly výroky pana K. o tom, že “je třeba vrátit Krym”, trestní případy a další.

Názor spisovatele Nikolaje Starikova:

“Aktivisté petrohradské pobočky strany “Velká Vlast” přišli na tiskovou konferenci pana Kasjanova a položili mu řadu nepříjemných otázek. Jasné odpovědi na ně nebyl s to vážený politik poskytnout…

Dnes se každý patriot s velkým opovržením a nevraživostí staví k činnosti Kasjanova. Mnohým je nepříjemná i struktura, v jejímž čele stojí. “Pohostinnost” Petrohraďanů mě nepřekvapuje.

Dodám, že Rusko je demokratická země. Naši občané mají plné právo vyjádřit svůj negativní nebo pozitivní – v tomto případě negativní – vztah k tomuto politikovi. Hlavně je nutné, aby všechny akce probíhaly v souladu se zákonem.”