Tichá senzace – povedený ruský letoun

8.2. 2016 zdroj
Překlad: mbi, Eurasia24
Ke konci prosince 2015 se na bývalém letišti DOSAAFu v Kalužské oblasti uskutečnil první vzlet zcela nového elegantního letounu určeného pro vojenské letectvo Ruska. Skromně, bez velké publicity. Ve skutečnosti jde přitom o skutečný průlom (uvnitř video).

Trocha historie

Letoun SR-10 vznikl z vlastní iniciativy soukromé projekční kanceláře „moderní letecké technologie“ (Sovremennyje aviacionnyje technologiji – SAT). Poprvé v historii se tak podobného úkol ujal soukromý subjekt – bez dotací ze státního rozpočtu. Což znamená, že zákazník obdrží od výrobce již hotové a připravené letadlo. A nebude mít problémy s dodáním náhradních dílů, což je skutečný dar pro místopředsedu vlády Dmitrije Rogozina.

Práce na letounu začaly už v roce 2007, kdy se dva nadšenci, Maxim Mirošov a Sergej Sušin, založili projekční kancelář. Původní nápad sestrojit sportovní akrobatický proudový letoun se změnil v okamžiku, kdy zjistili, že v leteckých školách a výcvikových střediscích vojenského letectva je třeba nahradit rychle zastarávající školní a cvičný letoun L-39 české výroby.

O dva roky později byla maketa SR-10 předvedena na MAKS 2009 (každoroční Mezinárodní výstava letecké a kosmické techniky) a odborníci vysoce ocenili jeho vzhled i vypočítané letové charakteristiky.

V následujících letech si SAT prošel nejrůznějšími peripetiemi, ale vyšel z nich posílen. Objevila se i výrobní kapacita – dagestánská firma Aviaagregat (veřejná akciová společnost) schopná zahájit výrobu. Od května do července 2014 se uskutečnily zásadní práce na projektových dokumentech podle takticko-technických požadavků, schválených velitelem vzdušných sil Viktorem Bondarevem, a poté následovalo jejich schválení a potvrzení ministerstvem.



Na základě výsledků testů byla uzavřena zakázka na dodání 100 kusů „školního a výcvikového systému SR-10“ pro potřeby vojenského letectva. První 4 letouny mají být vyrobeny ještě letos, v příštím roce již 26, a v letech 2018 a 2019 po 35. Během sériové výroby mají letadla i velmi dobré exportní vyhlídky. A náhle se v zemi znovu objeví výzva „Mládež- do letadel!“ (výzva 9. sjezdu bývalého Komsomolu).

Minus deset

Chcete-li, začneme odšifrováním názvu stroje. SR-10 znamená „Samoljot Reaktivnyj, minus desjať“. Minus 10 pak znamená minus 10 stupňů úhlu geometrie křídel, což je samo o sobě senzace. Fanoušci letectví si zřejmě budou pamatovat dost futuristický stíhací letoun Su-47 Berkut s touto konstrukcí křídla. Mnoho lidí se domnívalo, že právě takové řešení je budoucností páté generace vojenských letadel. Ale zvítězila „klasika“ – letadlo zůstalo pouze experimentální, létat nadzvukovou rychlostí při tomto uspořádání vyžaduje velmi vysokou, stávajícími technologiemi téměř nedosažitelnou tuhost konstrukce. A náhle je tu druhý příběh na stejné téma.

Je skutečností, že u SR-10 je záporná geometrie křídel (nebo také záporná šípovitost) mírná a rychlost podzvuková. V tomto případě takové křídlo slibuje výrazné výhody – vynikající ovladatelnost při nízkých rychlostech, výborné vzletové a přistávací charakteristiky. Konstruktéři tvrdí, že ovladatelností se letadlo vyrovná letadlům generace 4+, to znamená, že má super-manévrovatelnost.

Letoun bude schopen provádět všechny prvky vyšší letecké akrobacie s maximálním přetížením od +10 do -8 g. Dvoumístná kabina se sedadly uspořádanými za sebou je vybavena katapultovacími křesly K-36, která zajišťují bezpečnost posádky v celém rozsahu výšek a rychlosti letu.

První let proběhl normálně. A pohledem na výkonné pneumatiky a silný podvozek se lze přesvědčit, že stroj je schopen odolávat „kiksům“ frekventantů školy či kurzů. Žádné problémy nejsou s motory. První vyrobený letoun se vznesl do výše s motorem AI-25TL, se kterými létají L-39 a které jsou k dispozici ve skladech.

Ale SR-10 má téměř poloviční váhu než české stroje a tím i mnohem vyšší poměr tahu motoru k hmotnosti. Do budoucna je možné letadlo vybavit nejmodernějším domácím motorem AL-55, ten je ještě výkonnější a jeho vybavení variabilním vektorem tahu umožní nejen zkušeným pilotům, ale i „kadetům“ provádět prvky a obraty vysoké pilotáže.

V typové řadě letounů vojenského letectva RF existuje mezera mezi vrtulovým letounem pro základní pilotní výcvik Jak-152 závodu Irkut a pokročilým cvičným a lehkým bojovým proudovým letounem Jak-130.

Ale zasloužilý zkušební pilot a nositel titulu Hrdina Ruska Magomed Tolbojev se rozhorluje:

„Proč nechávat studenty, kteří budou létat na stroji Jak-130 a hned poté na ‚ostrých’ letounech MiG a Su sedat do vrtulového Jaku 152 s pístovým motorem? To je anachronismus! SR-10, to je ideální stroj pro základní i pokračovací výcvik, to je letoun – univerzální učební pomůcka. Kabina pilotů svými rozměry, objemem i výhledem odpovídá normativům vojenských letadel. Je možnost upevnit na podvěsy výzbroj pro cvičné střelby a odpaly raket!“

Zdroj: argumenti.ru
Foto: sat-kb.ru, Vitalij Kuzmin