Státní duma vyzvala poslance zahraničních parlamentů čelit teroru společně. Zeman vystoupil za vytvoření mezinárodní protiteroristické koalice

26. 3. 2016     zdrojzdrojzdroj (Zeman)
Státní Duma schválila prohlášení, v němž vyzvala parlamenty ve světě k vytvoření mezinárodní protiteroristické koalice “za účelem obrany míru a bezpečnosti před hrozbou mezinárodního terorismu”. Teroristické organizace včetně DAEŠ (arabský název v RF zakázané organizace “Islámský stát”) vyhlásily válku celému světu, podotýkají autoři.


Poslanci žádají zahraniční kolegy, aby podpořili v tomto směru snahy RF. Vyjadřují soustrast rodným a blízkým četných obětí nestvůrných útoků teroristů v Belgickém království. V textu prohlášení se hovoří i o teroristických útocích, kterým bylo podrobeno civilní obyvatelstvo Blízkého a Středního východu, severní Afriky, Evropy. Je uveden i úder teroristů na ruské letadlo A-321 na Sinajském poloostrově a na ruské vojenské piloty na území Sýrie.

“Smrt lidí, kteří se ničím neprovinili, vznik atmosféry strachu v ulicích Bruselu a v dalších městech ve světě včetně hlavních měst největších světových velmocí, to všechno znovu potvrzuje životní nutnost přijetí okamžitých opatření, nasměrovaných na sjednocení úsilí civilizovaného světa v boji s mezinárodním terorismem”, konstatují poslanci.

“Svět dnes žije ve strašném očekávání: kdo bude příště na řadě? Nesmíme dát teroristům ani možnost odpovědět na tuto otázku, zdůraznila předsedkyně výboru pro bezpečnost Irina Jarovaja. Návrh prezidenta Ruska na vytvoření široké protiteroristické koalice pod záštitou OSN – to je jediná možná a rozumná linie obrany a útoku v boji s hlavní hrozbou lidstva”.

“Jediné, co by bylo možné přidat do textu prohlášení, je návrh na vytvoření mezinárodního tribunálu pro otázky mezinárodního terorismu. Tato událost by mohla významně pomoci v boji s terorismem”, je přesvědčený poslanec Alexandr Romanovič.

Zeman vystoupil za vytvoření mezinárodní protiteroristické koalice (16. února 2016)

“Nejlépe sjednocuje existence společného nepřítele. Už jsem hovořil o mezinárodním terorismu. To je právě pro nás všechny společný nepřítel. Proto, zdůrazňuji, přerušení styků není k užitku ani pro NATO, ani pro Rusko …. Proč nepřijmout rezoluci o vytvoření mezinárodní protiteroristické koalice”, řekl Zeman v rozhovoru pro noviny Izvestija.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová