„Ukrodžihádisté“ proti „neonacistům“ – Chersonský kraj na pokraji chaosu

21.3.2016  EurAsia Daily

Události, které se v posledních měsících odehrávají v Chersonské oblasti Ukrajiny se stále častěji objevují v kriminálních rubrikách ukrajinských médií. A to nejen v souvislosti s obecným prudkým zhoršení kriminální situace na postmajdanovské Ukrajině. Zvláštním znakem místní kriminální scény v Chersonské oblasti jsou stálé potyčky a spory mezi jednotlivými nacionalistickými a kriminálními gangy, které tuto oblast zaplavily během minulého roku.
Jak známo, tady pod záštitou „krymsko tatarského medžlisu“ pod vedením Mustafy Džemileva, Refata Čubarova a Lenura Islamova na zcela legálním základu působí „Islámský prapor Nomana Čelibidžichana“, který tvoří krymsko-tatarští revanšisté, turečtí nacionalisté z teroristické organizace ‘Šedí vlci’ a pestrá směs syrských, arabských a afghánských džihádistů, které už šest měsíců na Chersonsko svážejí a legalizují pod péčí turecké tajné služby.

Události ukazují, že se tak děje se souhlasem oficiálních ukrajinských míst. Kromě toho financování, logistika, vybavení, vojenský výcvik na sebe vzalo Turecko, což bylo potvrzeno i na nejvyšší úrovni. Mohlo by se zdát, že cíle „Islámského praporu“ zcela odpovídají deklarovaným cílům nynější ukrajinské vlády na vyhrocení vztahů okolo Krymu. Ale i povrchní analýza skutečných akcí tureckých orgánů a jejich chráněnců v Chersonské oblasti ukazuje, že pumpování radikálů z Turecka a zemí Středního východu dříve nebo později postihne „nezávislou“ vážnými následky.

Situace nabrala neobvyklý obrat, když proti činnosti „medžlistů“, či jak místní Chersonci sami říkají „ukrodžihádistů“, se postavili bojovníci sekce Pravého sektoru (extremistické organizace zakázané v mnoha zemích včetně Ruské federace), jmenovitě teritoriálních praporů „Cherson“ a „Chersonská legie“.

A co víc, po loupeživých nájezdech na zemědělské farmy v oblasti a po systematickém drancování  „medžlistů“ z „Islámského praporu“ se lidé z Geničeské a Kalančakské oblasti začali sami organizovat a sdružovat do jednotek sebeobrany. Zdůvodňují to tím, že místní represivní orgány nereagují a přitom se odvolávají na vyšší a vyšší orgány, které nařídily „Tatarů se nedotýkat“.

Abychom plně pochopili obraz, je nezanedbatelným faktem, že donedávna všechny pašerácké cesty a schémata byly pod kontrolou „pravoseků“ a místních vládců a agresivní činnost bojovníků „Islámského praporu“ vyloučily místní „patrioty“ a „aktivisty“ z tohoto zločinného byznysu. Dalším zajímavým faktem je, že „medžlisté“ často terorizovali lidi skrývaje se pod masky a nášivky různých územních praporů a divizí „Pravého sektoru“.

Například ústřední velení praporu „Ajdar“ se zcela distancuje od chersonské pobočky téhož praporu, jehož příslušníky nazývají „arabskými samozvanci“ a vyhrožují, že v odvetu za jejich ‘akce’ je najdou a potrestají, aby nadále svými činy „nepoškozovali světlé jméno ‘ajdarovců’“. Uvádíme jeden ze stovek „počinů“ lžiajdarovců, který jasně ukazuje, v jaké situaci se nyní nachází Chersonská oblast Ukrajiny.

Na začátku března v Kalančakské oblasti vedele kavárny blízko hraničního přechodu „Kalančak“ se odehrál incident mezi mužem v maskáčích a obyvatelkou Simferopolu, které jela na Krym. Incident rozjitřil veřejnost v Charsonu. Muž totiž udeřil ženu do tváře, popadl její ukrajinský pas a roztrhal ho a přitom, jak uvádějí očití svědci, nazval ženu „kjafírkou“ (falešnicí), která nemá právo na život. Žena se obrátila okamžitě na pohraničníky, kteří zavolali policii a na místo povolali i bojovníky praporu „Cherson“, nedávno sloučeného s ukrajinskou Národní gardou, spadající pod ministerstvo vnitra. Po příjezdu „pravoseků“ došlo k incidentu a střelbě.

Jak posléze sdělil velitel policejního oddělení Kalančakské oblasti Andrej Treťjak, člen tak zvaného „Islámského praporu“, který se vydával za falešného „ajdarovce“ odmítl příkaz bojovníků praporu „Cherson“, chopil se zbraně a začal je ohrožovat. Bojovníci praporu „Cherson“ zahájili palbu, „medžlistu“ zranili a on byl pak se zraněními a se silným policejním doprovodem odvezen do nemocnice.

„Aktivist byl zadržen s odvoláním na článek 208 ukrajinského trestního řádu. Je léčen v Centrální nemocnici. Je vyšetřován pro podezření ze spáchání trestného činu podle paragrafu 263 – nelegální nakládání se zbraní, střelivem nebo výbušninami,“ řekl Treťjak. Zbraň zadržená u aktivisty byla poslána na expertizu. Treťjak dále poznamenal, že bojovník praporu „Cherson“ jednal podle zákona a měl právo střílet.

Podle zdrojů agentury Eurasia Daily je zadržený příslušník „Islámského praporu“ s krycím jménem „Tatar“ rezidentem v obci Červonyj Čaban v Kalančakské oblasti Chersonského kraje a jmenuje se Enver Velijajev. Byl již před tím trestně stíhán.

Situace tak pobouřila „pravé Ajdarovce“ že veřejně slíbili, že nikomu nedovolí šafářovat v „křesťanském ukrajinském regionu“ a že nedovolí džihádistům, aby se tu cítili v pohodě. K tomu poznamenal bývalý obyvatel Geničeska Maxim Kandyba, který nyní žije v Amsterodamu: „Vzhledem k tomu, jak něžně a přívětivě jsou oficiální místa v Kyjevu nakloněna „dovádění“ medžlistů, nepovede se troufalé ‘hosty z jihu’ přivést k pořádku ani neonacistům z ‘Pravého sektoru’. To znamená, že dnešní Ukrajina stále víc a víc bude připomínat Ukrajinu z dob Petljury a Machna.“