Německý vicekancléř dal USA ultimátum

25. 4. 2016    zdroj
Včera se prezident Barack Obama snažil v Hannoveru přesvědčit kancléřku Angelu Merkelovou o potřebě podepsat dohodu o volném obchodu mezi Evropskou unií a USA (TTIP). Ve stejné době ministr hospodářství Německa a vicekancléř Sigmar Gabriel náhle oba podrazil. Před dalším kolem jednání o dohodě Gabriel kategoricky prohlásil, že pokud USA nepůjdou na kompromis, Německo neodsouhlasí podpis smlouvy.


Vicekancléř tak dal najevo, že Sociálnědemokratická strana Německa, jejímž vůdcem je, nedá klidně spát partnerovi vládnoucí koalice – bloku CDU/CSU pod vedením Angely Merkelové. “Američané nechtějí poskytnout evropským podnikům otevřený přístup ke svým veřejným zakázkám. Pro mě to je přesný opak svobody. Nemůžeme to brát jako samozřejmost,” řekl předseda SPD a vicekancléř novinám Handelsblatt.

V případě, že se USA nezřeknou této pozice, dohoda o volném obchodu není nutná, varoval Gabriel, jednoduše ztroskotá. Ministr hospodářství Německa také znovu naznačil, že Němci nejsou povinni učinit svůj průmysl rukojmím amerických rozhodčích soudů, u nichž se pravdy nedovoláte. Podle jeho názoru je třeba zřídit arbitrážní komoru pro obě strany dohody.

Nebezpečí spočívá také v tom, že jakýkoli americký koncern, který se bude cítit poškozen, může podat žalobu například proti německé vládě u arbitrážního soudu. To znamená, že američtí průmyslníci dostanou možnost drancovat evropské země. Základem pro jejich machinace se může stát investiční dohoda, která je součástí základní smlouvy.

Třinácté kolo jednání o TTIP začne v New Yorku v pondělí. Americká vláda je pevně rozhodnuta podepsat dohodu do konce tohoto roku. Proto se také Barack Obama přijel do Hannoveru na průmyslový veletrh setkat s evropskými vůdci Angelou Merkelovou, Davidem Cameronem, Francois Hollandem a Matteo Renzi. Cílem amerického prezidenta je rozehřát hlavy států a vlád významných evropských zemí, aby stihl uzavřít dohodu ještě v době svého prezidentského období.

Angela Merkelová je považován za vášnivou obhájkyni dohody, která má “napomáhat zlepšení ekonomické konjunktury na obou stranách Atlantiku.” Francois Hollande ale zatím vytváří překážky, protože se obává ztrát francouzského průmyslu a zemědělství. Pro Merkelovou představuje vážné nebezpečí vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel, který “vybočil”. Když podpis dohody ztroskotá, Merkel hrozí neslavná budoucnost, a to zejména v bloku CDU/CSU, který ji nemusí navrhnout na post kancléřky v příštím volebním období. Vždyť němečtí konzervativci jsou pro dohodu s USA.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová