Porošenko, Jaceňuk… Chaplin! – tip kulturního referenta

8. 4. 2016, Petr Ďoubalík

Dnes se v internetu objevila fotografie, zobrazující současné tahouny Ukrajiny. Je u ní napsáno: Foto na památku – Ukrajina. Eurointegrace. Po holandském referendu…

Znalci jistě poznali, že fotomontáž využívá fotografii z Chaplinova filmu Kid z roku 1921, na které jsou Chaplin a Jackie Coogan.

A tak mě napadlo, že můžeme vzpomenout na velikána Charlieho (Charles Chaplin, 1889 Londýn – 1977 Švýcarsko). Co by řekl dnešnímu světu? O čem a o kom by byl dnes jeho film Diktátor?
Teď mi dochází, že jako dítě jsem znal pouze jeho grotesky. Měli jsme je rádi, byla to velká legrace, na svoji dobu opravdu špička.

film Kid (1921), Ch. Chaplin a J. Coogan

Ale pak jsem vyrostl a měl jsem vidět i Chaplinovy filmy – Zlaté opojení (1925), Světla velkoměsta (1931), Moderní dobu (1936), Diktátora (1940), Světla ramp (1952)… Ale neviděl, asi vlastní vinou. Žil jsem naplno sportem a tyto perličky stříbrného plátna musely počkat. A dobře tak! Tenkrát bych možná nedokoukal do konce víc jak dvouhodinový film, zesměšňující Hitlera. Nedocenil bych jeho poselství, dobu vzniku, závěrečnou řeč… Čekal bych jen chaplinovskou legraci. Diktátora jsem viděl až po životopisném filmu “Chaplin” (1992) a to bylo moc dobře. Jestli máte tyto filmy teprve před sebou, pak toto pořadí doporučuji.

Pojďte zkusit, jestli i po 80 letech chaplinovská legrace funguje. Vybral jsem úryvek z filmu Moderní doba. Charlieho vybrali pro test “krmícího stroje”, který má rychle nafutrovat dělníky, aby se ušetřil čas a více se vyrobilo.

film Diktátor, 1940

Film Diktátor vrcholí scénou, kdy falešný vůdce – zoufalý holič (Chaplin) na útěku – snažící si zachránit život, musí pronést projev před zfanatizovaným davem (národem). Nad tímto obrazem musel Chaplin hodně přemýšlet. Zamysleme se i my. Dav jistě čekal úplně jinou, opačnou řeč, přesto v závěru nadšeně aplauduje…

Ještě nádherná sekvence z Diktátora, kde si “vůdce” pohrává se zeměkoulí:

Charles Chaplin na wikipedii zde

…a pár zajímavostí o něm:
– Charlie Chaplin byl mimo jiné pacifista a silný odpůrce fašismu.
– Adolfa Hitlera prý jeho film Diktátor rozzuřil k nepříčetnosti, což Charlie považoval za jeden ze svých životních úspěchů.
– Charlie Chaplin se významně angažoval ve sbírce na znovuvybudování Lidic.
– Jednou se tajně zúčastnil soutěže napodobitelů Charlieho Chaplina. Skončil až na třetím místě.

Film Diktátor lze sehnat s českými titulky na DVD nebo např. zde