Výkvět severokorejského průmyslu v podání iDNES vs. zamlčená realita (video, foto)

9.4. 2016   Eurásia24
 napsal/přeložil ea24
Server iDNES v pátek 8. dubna zveřejnil ironicky laděný text nadepsaný titulkem „KLDR vystavila výkvět svého průmyslu, ale jen na obrázcích“. A v podstatě s tímto závěrem si reakce internetového magazínu vystačila. Zveřejnit informaci o hmatatelných výsledcích severokorejského průmyslu se ukazuje jako účelově nepřípustné.


Součástí článku bylo video z národní uměleckoprůmyslové výstavy konané při příležitosti 104. výročí narození prvního severokorejského vůdce Kim Ir-sena. Jak píše iDNES, „výstava má ukazovat nejmodernější výsledky tamního průmyslu. Jediným nedostatkem by se mohla jevit skutečnost, že většina vystavených exponátů je pouze na obrázcích.“

Skutečnost je taková, že výstava má zachycovat současné i perspektivní produkty severokorejského průmyslu (dlouhodobě zatíženého mezinárodními embargy uvalenými kvůli neochotě KLDR podřídit se „mezinárodnímu pořádku“).

Jak vidno, prostory výstavy neumožnily vystavit nové dopravní prostředky, které jsou také předmětem jízlivě pojatého komentáře k videu.

Aniž bychom měli v úmyslu obhajovat severokorejský politický a společenský model, který je čistě záležitostí KLDR, v zájmu odražení pokusů o manipulaci přinášíme video a fotografii toho, co podle iDNES mělo existovat pouze na obrázku – moderních dopravních prostředků ze severokorejské produkce.

Zde je video zachycující novou soupravu metra v Pchjongjangu:

Zde je fotografie moderního trolejbusu, který je už několik let běžným dopravním prostředkem v severokorejské metropoli (viz také např. zde):

Foto: © Victor Malychev via Russian International Affairs Council