Pozdrav obyčejných občanů Česka panu Marku „Válečkovi“ Ebenovi, majálesovému králi

Jiří Baťa
7. 5. 2016
Pane Marku Ebene,
měli jsme tu možnost seznámit se s Vašim duchaplným, spíše nenávisti plným projevem, který jste asi sto hlavému davu převážně uznalých studentů přednesl v roli korunovaného ehm… Krále Majálesu na náměstí v Olomouci. Pokud by něco podobného svého času říkal např. Jan Werich nebo Jarda Štercl, jistě by to stálo za potlesk a uznání. Jenže jste to byl Vy, dosud vždy zásadově nestranný a konfliktům se vyhýbající, dnes načančaný, navoněný, větráky pražské kavárnny ošlehanou tváří vystoupil (zřejmě jako jejich zmocněnec) jako moderátor, který se ochotně podujal role antizemanovského humoristy, abyste lid (víceméně studenty) prostý na téma pobavil stylem a šarmem Vám vlastním. 

Jak jinak, než na téma Hradu. Jistě, taktně a s noblesou, aniž by jste někoho jmenoval a tak nemohl nikoho oficiálně pomlouvat, jste s šípy, s hroty napuštěnými anitzemanovským a antiovčáčkovským jedem, velmi úspěšně , alespoň podle ohlasu vděčného studentského publika, mířil na hony vzdálený Pražský hrad, přesněji nepřímo, za to přesně na prezidenta Zemana a jeho mluvčího Ovčáčka.

Pane Ebene, nechceme a nebudeme se pitvat ve Vašem nenávistném a útočném projevu na adresu prezidenta republiky neboť víme, že prezident není Váš „šálek čaje“ (kávy), nicméně přes Vaše zřejmé vnitřní uspokojením nad přijetím sice taktně, přesto s velmi nečestnými úmysly Vámi vyřčenými slovy k nebohým, s otupělými a vymytými mozky naslouchajících studentů (případně několika dalších občanů), jste se dostatečně odkopal, aby se k Vašemu postoji a názorům vyjádřili i nezúčastnění občané. Jinými slovy, jakkoli mohli být spokojeni, nebo snad i nadšeni zmínění poblouznění studenti, stačí nahlédnout do bohaté diskuse čtenářů Blesku.cz abyste zjistil, jak Vás mají rádi obyčejní lidé, kteří si zachovali střízlivý pohled, zdravý rozum a postoj na názory Vás a Vaši pražsko – kavárenské sdružení.

Abychom nemluvili do větru, dovolíme si uvést několik výstižných názorů, které se objevily v diskusi pod článkem v Blesku.cz, zde? Pro Vaše jistě ne potěšení, čtěte zde:

stanislavpolacek:Marku dovedeš překvapit, měl jsem tě za jediného slušného moderátora ale je z tebe pěkný Z/M/E/T/E/K, kam vítr tam plášt, že?

borka30:Myslela jsem, že Eben je normální. Bohužel další člen pražské kavárny. Vlastně i on je volič Schwarzerberga.

krllo:Umelci uznavaji jen ty volby, ktere jsou podle jejich gusta. Zajimave, ze nikdy nekritizovali Havla za vyzvy k vrazdeni lidi v Iraku a za nadseni z humanitarniho bombardovani Jugoslavie !
Nikdy nepoukazali na opilecke vystrelky Havla a jeho poskoku, zblite letadlo vladni letky nebo udajny pad zliteho Vasika v koupelne pri statni navsteve Thajska.

ivoadler:Sprostota našich antikomunistů spočívá v tom, že automaticky předpokládají, že každý má stejný názor jako oni. Naši studenti mají hodně vymyté mozky, proto jsou vhodným terčem manipulace. Pan Eben se hodně odkopal. Maska dobromyslného inteligenta spadla a vidíme zavilý škleb antikomunisty.

gabreta:Měl jsem vždy Ebena za herce noblesního, inteligentního a nad věcí, který se nikdy nezaplétal do špíny naší politiky. Hodně mne zklamal!

jity:Hlavně jsou to studenti, kterým někdo vymývá hlavy. Již se stalo poslední dobou národním sportem, že tzv. umělci ryjí do prezidenta při každé příležitosti, aby byli zajímaví. Na oslavu Bohdalky se nechali pozvat a přítomný Miloš jim nevadil.Paráda.

hanka666:Ebene, prezident Zeman byl demokraticky zvolen. U nás bys s takovým proslovem dostal tak akorát na budku. Lidi už těch vašich keců mají dost. Co jste vy herci předvedli za pár grošů v 89 víme všichni a jak to dopadlo to taky zkoušíme na vlastní kůži každý den. Tak si nech ty hity pro šapira a jdi si pro červené karty. Cestu znáš, ty americký cype.
Takto by bylo možné pokračovat, neboť těch diskuzních ohlasů bylo v momentě psaní tohoto dopisu 333. Při odečtení cca oněch 33 ohlasů, které byly rádoby na Vaší straně, pak těch zbylých 300 ohlasů si jistě nenecháte ani zarámovat, ani se jimi nebudete pyšnit u přátel. Přesto, pane Ebene, máte dostatek sebereflexe, abyste přiznal, že to s tou antizemanovštinou přeháníte? Že Váš bývalý kandidát na prezident K. Schwarzenberg neměl a ani nemá na to, aby tuto funkci zastával? Jste vůbec demokrat, abyste přiznal, že Miloš Zeman byl zvolen legálně většinou hlasů občanů v přímé volbě, nebo jste zapčklý, pravdoláskařský dobroser, který se orientuje podle rčení: „Kam vítr (Schwarzenbergovy pšouky), tam jeho plášť“?

Pane Ebene, řada lidí Vás mělo, možná stále mají rádi, ale to jen v případě jak výše uvedeno, zásadově nestranný a konfliktům se vyhýbající, společensky na úrovni a  antipolitický moderátor. Tímto Vaším veřejným proslovem na olomouckém Majálesu jste se natolik odkopal, že je vám vidět až holá ř… řekněme zadek. Jistě jste se svým vystoupení a především gáží nadmíru spokojen. Kdo by nebyl. Pokud si ale myslíte, že jste tímto aktem udělal díru do světa, pak se mýlíte. Jen jste se, jak již zmíněno, patřičně znemožnil, umocnil prázdnotu v hlavách studentů, podpořil jejich dezorientaci a zmátl je v již tak značně otupělých názorech.

Na závěr Vám chceme doporučit, pane Ebene, abyste se jako správný Čech řídil příslovím: „Ševče, drž se svého kopyta“, jinými slovy, zůstaňte tím, jak Vás národ zná: slušným, nestranným, nekonfliktním moderátorem a politiku nechte těm, kteří jsou za ni (až nehorázně) placeni.

S pozdravem

Vaši spoluobčané z Čech, Moravy a Slezska