Vítězství Hillary Clintonové ve volbách způsobí rozpoutání třetí světové války, píše Il Giornale

Diana Johnston
1.5.2016 Il Giornale (překlad AC24)

Soudě podle výsledků nedávného kola předběžných voleb, se Hillary Clintonová neúprosně blíží k navržení na uchazečku za demokratickou stranu v prezidentských volbách USA roku 2016. Její vítězství ale může mít za následek rozpoutání třetí světové války, myslí Diana Johnstoneová, autorka životopisu Clintonové.

Její interview je uveřejněno na webu Il Giornale.

Johnstoneová připomíná, že jako ministryně zahraničí zahájila Hillary jednu z nejvýbojnějších kapitol v dějinách americké zahraniční politiky, a její úloha v destabilizaci Blízkého Východu se dá jen těžko podcenit. Již v roce 2003 podpořila vpád do Iráku. Jako ministryně zahraničí zatáhla USA do války v Libyi a zastává dodnes názor, že tenkrát nedopadlo všechno správně pouze kvůli tomu, že USA měly jednat ještě agresivněji.

Dnes vystupuje pro vpád do Sýrie proti Asadovi, míní Johnstoneová. Vcelku se dá dnešní postoj Clintonové označit za „neokonzervativní.”

Clintonová také zastává protiruské názory, praví se v článku. Johnstoneová se domnívá, že tento názor pramení z „agresivní stránky amerického snu.” Clintonová má za to, že USA vyhrály studenou válku a nepochybně zvítězí v každém válečném konfliktu. Spisovatelka se rovněž domnívá, že pro Hillary Clintonovou je příznačné „vrozené nepřátelství vůči všemu neamerickému anebo neuznávajícímu americkou hegemonii.” V devadesátých letech minulého století prezident Ruska Boris Jelcin souhlasil ve všem s USA.

Příchod ruského lídra, který se především řídí zájmy Ruska, přijali ve Washingtonu jako „zradu dějin”: „Přece jsme vyhráli, není to tak? Oni ale prohráli, že ano? Pak co je to za nicotného člověka, který žádá „vícepolární svět?”

Johnestoneová poznamenává, že se Vladimir Putin stal zjevnou překážkou pro USA na cestě získání ekonomické kontroly nad obrovskými ruskými zdroji. Navíc existuje i jiné vysvětlení nepřátelského vztahu k Rusku. USA nechtějí připustit jeho sblížení s Evropou, a nynější americká zahraniční politika je zaměřena na vytvoření nové „železné opony.”

Podle názoru Johnestoneové, neexistují žádné důvody pro pochyby o tom, že Hillary, stane-li se prezidentkou, se bude chovat právě tak, jak slibuje dnes. Avšak její sliby jsou dost nebezpečné, míní spisovatelka. Clintonová vyhrožuje posílením zásahu USA do záležitostí Sýrie, což způsobí konflikt s Ruskem. A vůbec nehodlá přistoupit na kompromisy s Moskvou.

„Máme důvody, abychom se obávali její „aktivní činnosti,” její schopnosti používat vojenskou sílu místo diplomacie, jejího dualistického vnímání světa, který dělí na „přátele” (ti, kdo podporují USA) a „nepřátele” (může to být kdokoli, v závislosti na okolnostech). Bude pokračovat v posílení vojenské moci NATO, namířené proti Rusku, do takové míry, že se každý incident může stát začátkem třetí světové války,” je přesvědčena Johnestoneová.