Berlín a Paříž připravují „evropský superstát” místo EU!

29. 6. 2016   První zprávy
Polská státní televize TVP tvrdí, že Francie a Německo připravují projekt vytvořit „evropský superstát”, který má nahradit Evropskou unii.
Novináři se odkazují na dokument, který má německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier údajně představit na setkání s vedoucími diplomacií Visegrádské čtyřky (Česká republika, Polsko, Slovensko a Maďarsko) v Praze v pondělí.
Na webových stránkách televize zveřejnila devítistránkový dokument údajně připravený Steinmeierem a ministrem zahraničních věcí Francie Jean-Marc Eyraudem.

TVP tvrdí, že projekt spočívá ve vytvoření „jednotného evropského státu, v závislosti na nejsilnějších k dnešnímu dni subjektech EU”. Zúčastněné země by prý fakticky ztratily právo na vlastní armádu, bezpečnostní služby, trestní zákoníky, samostatný daňový systém – včetně daní, vlastní měnu a centrální banky, které jsou ale schopné„skutečně hájit finanční zájmy národního státu”, zdůraznil kanál.

George Soros: Nyní je rozpad Evropské unie téměř nezvratný!

Kromě toho stát, který vstoupí do nového svazku, „ztratí kontrolu nad svými vlastními hranicemi a postupy přijímání a přesídlení uprchlíků na svém území”.Předpokládá se také zavedení jednotného vízového systému a provádět společnou zahraniční politiku.

„Naše dvě země sdílejí společný osud a společný soubor hodnot, které jsou základem pro ještě užší svazek mezi našimi občany. Proto budeme usilovat o politickou unii v Evropě a vyzveme další Evropany k účasti v tomto podniku,” citoval kanálu preambuli dokumentu.

Později polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski označil návrh na vytvoření takzvaného „evropského superstátu” receptem na rozpadu Evropské unie. Zároveň řekl, že některé návrhy citované TVP, jsou rozumné.

Zprávy o novém nadnárodním subjektu v Evropě se objevily na pozadí referenda ve Velké Británii, v němž se většina populace vyslovila ve prospěch vystoupení z EU.