Když dvě dělají totéž…

Maria Zacharovová

29. 6. 2016, Petr Ďoubalík

Předem upozorňuji a přiznávám, že nejsem objektivní. I tak může být můj příspěvek pro někoho zajímavý. Máme svobodu, jsme dospělí a zkušení lidé a závěry si děláme sami. Pokud tedy dojdete k závěru, že jsem obdivovatelem mluvčí MZV RF Marii Zacharovové – trefa, máte pravdu, jste bystří pozorovatelé! Jestli se vám bude zdát, že hledím s despektem na její protějšky v USA (Jen Psaki, Marii Harf i ty současné) – opět trefa! Jak na koho hledíte vy – vaše volba. Sledujme jejich práci, je tatáž. A platí krásné české přísloví, že “když dva dělají totéž, není to vždy totéž”. 

Pravidelné tiskovky Marie Zacharovové mě opravdu baví sledovat. Dávám odkaz na jednu z posledních, a protože nezvládnu udělat celý překlad, byť by byl velmi zajímavý, vybral jsem jen kratičkou, ani ne minutovou, výjimečnou pasáž, kterou doporučuji ke shlédnutí. Dokresluje atmosféru těchto pravidelných setkání zástupce státu “agresora” s novináři. Maria dostala odlehčující dotaz od novinářky, týkající se seriálu Hra o trůny. Najdete ji na 47 minutě 44 vteřině.

47:44 Novinářka: …a druhý dotaz, takový více osobní, včera skončila šestá řada seriálu Hra o trůny, díváte se?
M. Zacharovová: Ne, víte, nedívám se na Hru o trůny, já nemám, po pravdě řečeno, času tolik nemám…  …nerozčarovala (nezklamala) jsem vás teď? Teď se se mnou nebudete přátelit? Chi… 48:13

A teď kolegové:

Sbohem, zbraně: Ministerstvo zahraničních věcí USA (dále jen MZ) nekomentuje prodej amerických zbraní na černém trhu

The New York Times a Al-Džazíra zveřejnila vyšetřovací zprávu novinářů o tom, že zbraně, které Washington odeslal prostřednictvím Jordánska bojovníkům syrské opozice, se prodává na černém trhu a bylo použito v přestřelce v centru přípravy policie v Jordánsku v listopadu 2015, v jehož výsledku zahynulo 5 osob, z toho 2 Američané. Korespondentka RT Gayane Čičakjan se obrátila pro vysvětlení na Bílý dům a americké MZ, ale vládní představitelé se odmítli vyjádřit.

0:24 RT: …když jsme se na toto zeptali v Bílém domě, poradili nám zeptat se na MZ.
0:30 Mluvčí Bílého domu: Co se týká tohoto centra, tam se uskutečňuje výcvik jordánských a mezinárodních bezpečnostních sil a podporu mu dává náš úřad zahraničních věcí. S dotazy na centrum se obraťte na MZ.
0:43 RT: Obrátili jsme se na MZ, ale i tam naše otázky o tajných dodávkách zbraní zůstaly bez odpovědi.
0:53 MZ: Nemůžeme komentovat tuto zprávu, nyní se vede vyšetřování.
0:57 RT: V CIA také odmítli vysvětlit tajnou dodávku zbraní, ale tato otázka se týká zahraniční politiky USA, kam se máme v takovém případě (s dotazem) obracet?
1:06 MZ: Opakuji. Nemohu na váš dotaz odpovědět!
1:09 RT: Ale to není jediný varovný příznak, v září 2015 Pentagon přiznal, že bojovníci syrské opozice, které on cvičil, předali nejméně čtvrtinu zásob svých zbraní (teroristické) organizaci Fronta an-Nusrá. Kolik se musí stát podobných případů, aby je USA přestaly vyzbrojovat?
1:24 MZ: Na toto téma nemáme víc o čem mluvit.
1:27 Novinářka: Moje kolegyně zadala důležitou otázku, jak USA může dodávat zbraně komukoli jinému, mimo vládních sil? Vždyť pokaždé, když USA ozbrojí takové opoziční uskupení, zbraně ve výsledku padají do jiných rukou.
1:41 MZ: Já to nemohu komentovat.

1:44 Oficiální představitelé ve Washingtonu nechtějí odpovídat na to, zda se smiřují se skutečností, že kvůli vyzbrojování syrské opozice se dostávají zbraně do rukou extrémistů.

Elizabeth  Trjudo (Trido), ofic. představitelka MZV USA

Gayane Čičakjan, redaktorka RT

Maria Zacharovová, mluvčí MZV RF