Černé svědomí z Hajo Seppelta džentlmena neudělalo

Olga Skabejevová se ptá Hajo Seppelta

10. 6. 2016, Petr Ďoubalík, zdroj zde

Olympiáda se blíží a s ní se objevují přesně načasované útoky na Rusko pomocí dopingových skandálů. Hlavním vyvoleným v této věci je německý novinář Hajo Seppelt, jehož “dokumenty” postupně odvysílala německá televize. Jsou plné “podezření”, ale zcela prosté důkazů. Není divu, že se ruští novináři pokusili na nějaké důkazy zeptat. 

Jsou zjevně jediní, komu absence důkazů, u tak závažných obvinění, vadí. Jak pokus, zeptat se, dopadl, nám asi naše média neukážou. Tak alespoň na Nové republice.


Říkám si: kdyby si byl německý novinář svým dílem jist, mohl si dovolit ten luxus – chovat se jako džentlmen. S úsměvem, noblesou. To se mu nepovedlo. Doběhlo ho černé svědomí?

Video z ruských zpráv, které si pověsili i Němci na YouTube, je uvedeno takto:

Část z programu televizního kanálu “Rusko 1” 9. 1. 2016. Je ta agresivita vyvolána tak hlubokým morálním rozhořčením či spíše nervozitou bázlivého lháře, který není zvyklý na kritické otázky o své práci? Každý ať si udělá svobodně svůj závěr.

Nové podrobnosti dopingového skandálu: “TV Rossia” odhalila odhalujícího, zdroj vesti

“Odhalením odhalujícího” nazvali 10. června ve státní dumě incident s ruským televizním štábem, který se snažil získat komentář od autora filmu o dopingu v ruském sportu. Poslanci se domnívají, že na skandál by měla reagovat Evropská komise pro sdělovací prostředky. Autor filmu, německý novinář Hajo Seppelt, obvinil ruské úředníky a trenéry v použití a schvalováním drog, zvyšujících výkonnost. Olga Skabejevová se snažila zeptat na důkazy těchto obvinění. Toto setkání skončilo konfliktem a urážkami (ze strany Seppelta – pozn. překl.)

 Ani slovo v německých televizních kanálech, ani řádek na webových stránkách a v hlavních novinách. Dokonce ani město Kolín nad Rýnem nijak nereagovalo na skutečnost, že současná hvězda sportovní žurnalistiky Hajo Seppelt, hrubě a s urážkami vyhnal ze svého hotelového pokoje skupinu ruské televize, které sám nejprve dal souhlas s rozhovorem. A pak je ještě honil na ulici a volal policii. Teprve potom Olga Skabejevová pochopila, proč Seppelt telefonoval s policií tak dlouho, protože mu řekli: není žádný důvod k zadržení ruských novinářů.

Flagrantní porušení zákona a novinářské etiky. Možná to je důvod, proč Německo mlčí, i Twitter samotného Seppelta – pouze oznámení o nových rozhovorech?
“Pronásledování v Německu – je zločin” – řekla odbornice na mezinárodní právo, advokátka Maria Jarmušová.
Zpočátku se zdálo, že rozhovor se bude klidný. Ale žádost o poskytnutí důkazů k prohlášením ve filmu, že ruští sportovci berou doping, se stala doslova rozbuškou.
“Neúspěšný pokus skrýt neschopnost. Nemožnost odpovědět na otázku správně a kvalifikovaně. A to pronásledování na ulici vypadá naprosto neadekvátně – člověk něco deklaruje, volá na policii a říká, že narušují jeho osobní prostor, a přitom sám pronásleduje skupinu, v ruce s ukořistěným mikrofonem, který patří operátorovi skupiny” – říká psycholožka Marta Belokonová.

Mlčení německého tisku i Seppelta dává tušit, že to novinář, mírně řečeno, dost nezvládl. Tento incident, jak to tak vypadá, chtějí ututlat.
“Novinář – to jsou oči a uši společnosti. Útok na novináře, vytrhávání jeho kamery – to je útok na společnost, pro kterou novinář zajišťuje informace. A vypovídá to mnohé o těch, co napadají” – říká tiskový tajemník ruského svazu novinářů Timur Šafir.

Filmy Seppelta jsou populární na Západě, což na pozadí všeobecného antiruského nastavení není překvapující, a on zjevně ví, kam udeřit, aby vydělal, řečeno sportovní terminologií, ještě více bodů na mezinárodní mediální aréně.
“Těžce se mu nelíbila otázka o dokazujících záznamech. Nemohl je poskytnout” – Říká Olga Skabejevová.

Na jeho webových stránkách – seznam ocenění: rakouské, americké, německé, za sérii filmů o dopingu ve RF. To znamená, že absence důkazů posuzovatelům nevadila. Ale vždyť tak Hajo Seppelt nepracuje první rok.
“Od roku 2006 působil jako novinář na volné noze pro televizní kanál ARD a připravil řadu zpráv a dokumentů o dopingu” – čteme na webu Seppelta.
V jeho filmech se pořád opakuje slovo “podezření” – tam, kde by logicky měly být důkazy, fakta. U Seppelta jsou místo toho čí to svědectví, za jejichž důvěryhodnost ručí pouze sám autor. Stejně jako v posledním filmu, kolem kterého vznikl současný mediální skandál. Kromě toho se zdá, že Seppeltovi nedají klid vavříny Juliana Assange. O dva dny později spouští takový zdroj DopingLeaks – nic to nepřipomíná?

“Vytrhl kabelku, věci, ochrana proti větru od mikrofonu zůstala v jeho ruce” – vzpomíná Olga Skabejevová na to, jak se choval Sappelt.
Hajo Seppelt nepochybně upoutal hlavní proud – kritizovat Rusko za doping v kontextu blížících se olympijských her je nyní na Západě mimořádně výnosné: sledovanost, hodnocení, peníze. A tady to máme: zdálo by se, že starý svět, tak horlivě prosazující dodržování pravidel – bez ohledu na to, kde: ve sportu, politice i žurnalistice. A chování Seppelta překračuje všechny meze. Co, překračuje? Našim – vše dovoleno, jen prosím bez publicity. A kdo po tomhle ještě může mluvit o nezávislých médiích?

překlad pro Novou republiku: Ďouba