Jak se pozná ruský špión? Nelže s námi, říká pravdu proti nám

– stan –
20. 6. 2016    Outsidermedia

Naši staří dobří známí z Evropských hodnot financovaných převážně z peněz EU, americké ambasády a naší vlády prezentovali analýzu Masarykovy univerzity, jež měla prozkoumat propagandistické techniky „prokremelských webů“, kterou si u vědců z Masarykovy univerzity zřejmě objednali a zaplatili.

Ve zprávě o tiskové konferenci spojené s prezentací analýzy se praví:

Podle Vejvodové jsou používané propagandistické techniky velmi důkladné. „Jednotlivé weby se téměř vůbec neuchylují k primitivní propagaci ve prospěch Kremlu nebo jeho představitelů. Nevyskytují se ani podvrhy fotek nebo videí, které si lidé s propagandou spojují nejčastěji,“ uvádějí výzkumníci.

Dokládá to například míra zastoupení Ruska ve zmíněných více než dvou a půl tisíci textů. Země je zmiňovaná poměrně často – ve 30 % zpráv – z čehož dvě třetiny (63,6 %) zmínek jsou neutrální. Míra zastoupení Ruska v pozitivním či negativním kontextu je statisticky vzato vyrovnaná.

Nijak zásadně v číslech nevyčnívají ani zmínky o ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi: sice je třetím nejzmiňovanějším politikem, ale zmínky o něm byly veskrze neutrální (průměr „školního známkování“ jednotlivých zmínek 2,86, přičemž například čeští politici Bohuslav Sobotka, Miroslav Kalousek a Miloš Zeman se vešli do intervalu od 3,01 do 3,16.

Být zadavatelem a investorem podobného průzkumu, budu se cítit jako šašek. Analýza totiž dospěla k závěru, že propaganda „prokremelských webů“, spočívá v tom, že o Rusku informuje vyváženěji než mainstreamová média, o nichž naopak velmi nelichotivě hovoří jiná zahraniční studie. V této souvislosti je dobré vědět, že na Radě ČT už od dubna t. r. leží 500stránková stížnost na zpravodajství ČT o ukrajinské občanské válce, o níž jsme na OM už také psali. Hlavní výhradou proti ní zatím bylo, že je příliš rozsáhlá a příliš profesionálně zpracovaná. Letmým pohledem do zápisů z jednání Rady ČT lze také zjistit, že počet stížností od naštvané veřejnosti roste a že jsou stále konkrétnější a vyargumentovanější. To se pak vyplatí zafinancovat dokonce i Masarykovu univerzitu, aby udělala „vědecký výzkum“ o „ďábelské manipulaci“, kterou nezávislá média kazí záslužnou práci ČT. Dle mého názoru se tak mimo jiné vytváří informační pole pro shození této a podobných stížností ze stolu.

Můžeme se jen utěšovat, že jsme na tom pořád ještě lépe než v Polsku, kde už je tři měsíce ve vazbě šéf malé politické strany Zmiana prosazující odchod Polska z NATO. Po včerejším vystoupení předsedy Vojenského výboru NATO generála Petra Pavla v ČT to totiž vypadá, že není daleko doba, kdy bude kritika NATO hodnocena českými orgány činnými v trestním řízení jako protistátní čin.