Rozvrátí USA vojensky Sýrii jako Irák a Libyi?

Jaromír Petřík
19. 6. 2016  Blog Jaromír Petřík
Desítky amerických diplomatů vyzvaly k úderům proti jednotkám syrského prezidenta Bašára Asada, kterého je podle nich nutné odstranit. Dopadne Sýrie jako Irák a Libye?
Tolik citace ze zpráv iDnes a Lidových novin: zdezde . Citoval jsem dle adminů iDnes dva „věrohodné“ zdroje, takže to určitě bude pravda. Nemluvě o tom, že včera jsem tuto zprávu četl na „nevěrohodných“ zdrojích jako jsou dle adminů iDnes Sputnik či Parlamentní listy.


Co znamená tato výzva amerických „diplomatů“? Je to otevřená výzva k vojenskému napadení legitimní vlády v Sýrii a jejího prezidenta Asada, který byl nedávno zvolený 90% občanů svého národa? Můžeme sice namítnout, že volby proběhly pouze na území, které má Bašár Asad pod kontrolou, ale v každém případě je jeho vláda legitimní a má silnou podporu svých občanů, na rozdíl např. od pučistické vlády na Ukrajině, která rozpoutala ve svojí zemi válku proti svým občanům Donbasu.

Pokud by byl Bašár Asad proamerický a poslouchal příslušného amerického velvyslance, tak by tento problém nenastal. Jenže Asad umožnil provozovat Rusům vojenskou základnu na území Sýrie a tím se stal pro řadu politiků USA smrtelným nepřítelem. Protože, co si budeme namlouvat, pro USA je nepřítelem „číslo 1“ Rusko v čele s prezidentem Putinem, který si dovolil mít vlastní nezávislý názor a neposlouchá amerického velvyslance v Moskvě. Jeho země má navíc největší zásoby nerostného bohatství.

Jak dopadly země, které neposlouchaly „svoje“ americké velvyslance, víme. Nejen Irák a Libye, ale i civilní obyvatelstvo Srbska či Ukrajiny tvrdě pocítilo důsledky neposlušnosti vůči Washingtonu. Statisíce mrtvých, miliony uprchlíků…

Nevím, čeho chtějí američtí „diplomaté“ dosáhnout. Přímé vojenské napadení Sýrie by mělo za následek nejen její totální rozvrat jako v Iráku a Libyi a tím pádem další miliony uprchlíků v Evropě, ale i možný vojenský konflikt s Ruskem. Co by následovalo, si nikdo netroufne předpovědět, protože stranou by zřejmě nezůstala ani Čína.

Američané by sice měli válku mimo území USA, ale těžko předvídat, kam by se až mohla rozšířit.
Dovolím si citovat názor z diskuse od Tomáše Krejčího: „Prostě je třeba s Ruskem vyvolat válku za každou cenu. Už je dlouho klid, akcie zbrojovek klesají, momentálně není možnost napadnou jinou zemi, migrační proud se také zmírnil. No to by takto nešlo.“