Jelena Isinbajevová odmítla vystupovat na OH v Riu pod neutrální vlajkou

Jelena Isinbajevová

20. 6. 2016, Petr Ďoubalík, zdroj

2. 6. 2016 jsem na Nové republice publikoval rozhovor s Jelenou Isinbajevovou, královnou nejvyšších latěk, která se obrátila na soud pro lidská práva, aby mohla startovat na OH v Riu. Teď to vypadá, že lidská práva dostanou na frak.


Jako celoživotní sportovec si dovedu moc dobře představit, jaké to pro ni musí být. Před 40 lety jsem kvůli podvodu dvou soupeřů ztratil šanci bojovat o medaili z mistrovství ČSSR. O jejich podvodu jsem se dověděl o několik týdnů později. Mrzí mě to dodnes. Ne ta medaile, ale ten jejich podvod. Byli to oddíloví kolegové, se kterými jsem trénoval…
Jelena Isinbajevová to ve sportu neměla vůbec jednoduché a co se týká dopingu, pak lze těžko hledat někoho, kdo by byl tak důkladně a trvale prověřován, jako ona. Jen považte, že vytvořila 28 světových rekordů (zdroj) a už jen kvůli nim vždy prošla důkladnou kontrolou (navíc – rekordy dělala vždy mimo RF!) Trénovala 5 let v zahraničí (opět dopingové kontroly!), vrátila se, porodila dcerku, dostala se zpět do formy a chtěla kariéru zakončit třetí olympijskou medailí. A teď, kvůli dopingovým podvodům svých kolegů, má o olympiádu přijít?
Jsem zastánce čistého sportu, každý podvodník, každý, kdo dopuje nebo si třeba namontuje do kola motorek, ať jde od válu a závodí si sám. Vylučoval bych ještě tvrději, navždy. Sportuj si, ale mimo slušné lidi. Tedy se nijak nezastávám ruských (ani našich či jiných) sportovců, pokud jim byl doping prokázán, naopak. Jen bych prosil stejný metr pro všechny a kolektivní vinu hodit na smetiště dějin. Ani s vrahem nechodí do basy celá jeho rodina…
K napsání tohoto úvodu mě vyprovokovalo několik hloupých komentářů od zjevných neználků, o to však zarputilejších rusofóbů, pod článkem na Sputniku. Obsah článku přetiskuji:

Ruská skokanka o tyči Jelena Isinbajevová odmítla vystupovat na OH v Riu de Janeiru pod olympijskou vlajkou, prohlásil prezident Všeruské atletické federace Dmitrij Šljachtin.

„Někteří sportovci, například Isinbajevová, prohlásili, že nebudou vystupovat pod neutrální vlajkou. A jsou také sportovci, kteří jsou ochotni pod ní vystupovat”, řekl novinářům.
Podle slov Šljachtina jde o osobní rozhodnutí každého sportovce a federace to bude projednávat individuálně.
Rada Mezinárodní asociace atletických federací (IAAF) ponechala dříve v platnosti diskvalifikaci Všeruské atletické federace za četné případy použití dopingu. To znamená, že atleti z Ruska nebudou mít právo účastnit se mezinárodních soutěží.
Zítra 21. června na zvláštním zasedání Mezinárodního olympijského výboru bude učiněno rozhodnutí, jestli si zaslouží každý sportovec individuální přístup, anebo musí být kolektivní odpovědnost.