Noční vlci se projedou slovanským světem

Dobré ráno, Slované!

20. 6. 2016, Jana Petrova, zdroj

Známý ruský motorkářský klub Noční vlci se chystá na novou mezinárodní jízdu po Evropě, tentokrát pod názvem “Slovanský svět”.

 O cílech jízdy mluvil v rozhovoru pro Sputnik prezident pobočky „Noční vlci – Cestami vítězství“ Andrej Bobrovskij.


„Nápad se zrodil během našich loňských setkání s partnery, když jsme se připravovali na jízdu na počest Dne Vítězství” řekl Bobrovskij. „Máme hodně přátel mezi evropskými motorkáři. Jsou to celé kluby a jednotlivci, kteří sdílejí naše zájmy. Myšlenku čistě humanitární jízdy, která by přispěla k sblížení slovanských národů, nám napověděli Slováci. Slovensko je, podle mne, nejpodivuhodnější z evropských zemí, kde jako nikde jinde uchovávají vděčnou památku na sovětské vojáky osvoboditele. Tento cit ovlivňuje vztah Slováků k nynější generaci Rusů.”

Noční vlci – kdo to jsou? Vedoucí projížďky povídal o sobě, rodině a přátelích – motorkářích
Jízda startuje 23. června současně z Moskvy a Bratislavy. Trasa povede Ruskem, Běloruskem, Ukrajinou, Polskem, Českem, Slovenskem, Černou Horou, Makedonií, Bosnou a Hercegovinou, Srbskem a Bulharskem. Ze severu Německa, z mysu Arkona, se vydá další kolona. Po cestě, což je 12 tisíc kilometrů, se k nim připojí motorkáři z desítek zemí. Místem srazu je česká obec Mikulčice na Moravě, odkud se všichni vydají do slovenské Nitry na festival Slovanského světa. Motorkáři hodlají navštívit pravoslavné svatyně, místa spojená s dějinami a kulturou Slovanů, s jejich společným bojem. V Bulharsku, například, zavítají na Šipku, do Rilského a Trojanského klášterů, v Čechách to bude Slovanský ostrov na Vltavě. V místech zastávky navrhnou Vlci místním obyvatelům vysadit spolu lípu jako symbol slovanské jednoty. Rusové zvlášť čekají na schůzky s obyvateli.
Bobrovskij: Ale – žádná politika! Chceme, aby Evropané prostě spatřili Rusy, kterými je straší. Jedeme s dobrými úmysly, se snahou připomenout Slovanům společné historické kořeny, navázat dialog.

„Noční vlci“ nabízejí Evropě přátelskou ruku
Sputnik: Nenarazí ale akce motorkářů znovu na odpor, především polských a ukrajinských úřadů?
S Polskem je nám všechno jasné. Neplánujeme jízdu přes jeho území, nač poskytovat znovu důvod pro urážky, Ale přes Brest tam pojedou účastníci z Běloruska a Slovenska. Podaří-li se jim to, také vysadí s polskými partnery slovanskou lípu. Evropští motorkáři poputují také do Kyjeva s naším programem. Uvidíme, co z toho bude.

Je-li akce Nočních vlků vhodná s ohledem na nepokoje v Evropě kvůli incidentům s fotbalovými fanoušky?

Neporovnávejte nás s fotbalovými fanoušky. Naše jízda Cestami Vítězství byla, jako nikdy předtím, masová, ale k žádnému skandálu nedošlo. A když jsme 7. května narazili v Praze na urážlivé výkřiky a gesta, vůbec jsme nereagovali, ale klidně jeli dál. Na rozdíl od úřadů řady zemí a skupin rusofobů s námi sympatizují miliony lidí v Evropě.

Dobré ráno, Slované!