JF a jeho týdenní výběr ze světového tisku aneb co týden dal a vzal na anglicky píšících serverech

vybral, přeložil s  sestavil JF
7. 6. 2016 Kosa zostra vlkovobloguje.wordpress.com
Zpráva tvrdí, že Brexit by mohl nastartovat škrty v rozpočtu na obranu
Andrew Chuter, Defense News, 2.6.2016
Volba za vystoupení Velké Britanie z  Evropské unie by mohla zahájit období škrtů armádních rozpočtů a nové přehodnocení strategie obrany a bezpečnosti, tvrdí náměstek generálního ředitele think tanku Royal United Services Institute.

 

Až vám příště někdo řekne, že se v USA už nic nevyrábí, ukažte mu tohle
JP Sottile, AntiWar, 4.6.2016
Kdo říká, že se už v USA nic nevyrábí? Určitě to neříkají zazobaní příslušníci diplomatických sborů ministerstva zahraničí. A oni by to měli vědět nejlíp, protože stojí v  první linii nekonečného boje za zachování dominantní role Strýčka Sama na světovém zbrojním trhu.
Co je větší jaderné nebezpečí – Trump nebo Clintonová?
Robert Parry, Consortium News, 2.6.2016.
Pokud se volba presidenta USA zúží na dvojici Hillary Clintonová versus Donald Trump, bude se americký lid muset rozhodnout mezi dvěma kandidáty, kteří oba jsou ochotní riskovat budoucnost planety, i když každý z jiného důvodu.
Spojené státy šíří své tajné války v Africe
Justin Yun, The Biola University Chimes, 10.5.2016
Utajované rozšiřování vojenských základen USA a nárůst počtu speciálních operací v Africe zahájilo nový a  odlehčený styl vedení válek a předznamenalo novou fázi amerického válečného imperialismu.
Evropa není úplně připravena na ekonomiku sdílení
Leonid Bershidsky, Bloomberg View, 3.6.2016
Platformy, založené na ekonomice sdílení, jakými jsou Uber nebo Airbnb, se v Evropě těžce prosazují, protože některé evropské země se pokoušejí regulovat a ovlivňovat jejich obchody.
Bohatí lidé se od sebe liší a dost na tom záleží
Narayana Kocherlakota, Bloomberg View, 3.6.2016
Nerovnost v USA závisí na tom, jak se na ni díváte. Například některým skupinám bohatých vlastníků se daří úplně jinak než ostatním. Tyto rozdíly jsou klíčové pro pochopení tohoto jevu – a pro způsob, jak si s ním politici poradí.
Co má Indie proti Číně navíc? Je toho spousta.
A.Gary Shilling, Bloomberg View, 2.6.2016
Až bude Narendra Modi, indický premiér, mluvit 8.června k zasedání Kongresu USA, možná mu bude připadat obtížné přesvědčit zákonodárce, že Indie je příslibem. Ale nemělo by – zatímco Čína, Rusko a Brazilie zpomalují, Indie se dál hrne vpřed.
Spojenectví neutrálních států: Putinův velký Anti-NATO plán pro Balkán
Filip Kovacevic, Boiling Frog Post, 22.5.2016
Zhodnocení obecné nespokojenosti s  politickým a ekonomickým stavem věcí, který nastavili neoliberální vyznavači ideologie atlantismu.
Skupinové myšlení připravuje Západ o jasnou vizi
Nik Gowing, Chris Langdon, Chatham House, 3.6.2016
Autoři odhalují znepokojující podrobnosti svého výzkumného projektu, který měl ukázat, jak se lidé na vrcholu mocenské hierarchie vyrovnávají s digitálním věkem, který jim přináší mnohá překvapení.
Sanders ke Clintonové: Ano, Trumpova zahraniční politika je děsná. Ale ta vaše taky.
Nadia Prupis, Common Dreams, 3.6.2016
„Potřebujeme zahraniční politiku postavenou na sestavování koalic… ne na věčném válčení na Středním Východě.“ Bernie Sanders reaguje na úterní projev Hillary Clintonové o  zahraniční politice a míří na její renomé, včetně její role v irácké válce a v tak zvané „změně režimu“ v Libyi.
Amerika exceluje v obchodu se smrtí
J.P.Sottile, Consortium News, 3.6.2016
Amerika může zaostávat za jinými rozvinutými zeměmi v mnoha věcech ale zůstává stále číslem jedna v  „obchodování se smrtí“, zejména v oblastech, destabilizovaných jejími vojenskými zásahy.
Ruka USA v brazilském převratu?
Ted Snider, Consortium News, 1.6.2016
Sesazení brazilské levostředové presidentky bylo nejnovějším vítězstvím pravice v Latinské Americe. Ale bylo vítězstvím, vybojovaným jen místními politiky, nebo bylo součástí širší strategie USA k obnovení své dominance na svém „zadním dvorku“?
Hillary se ukazuje jako kandidátka Válečné strany
Diana Johnstone, Counterpunch, 3.6.2016
Pár dní před kalifornskými primárkami se Hillary Clintonová přestala snažit soutěžit s Bernie Sandersem v domácí politice. Místo toho se zaměřila na snadný cíl, na „bizarní výkřiky“ Donalda Trumpa, s cílem představit sama sebe jako zkušenou a zodpovědnou političku.
NATO je „velmi silné nebezpečí pro světový mír“
Executive Intelligence Review, 3.6.2016
Interview novinářů listu Pravda se senátorem za stát Virginia Richardem Blackem, který se jako jeden z mála vyjádřil ve prospěch Syrie a jejího lidu.
Vzestup populismu v Evropě
Michael Bröning, Foreign Affairs, 3.6.2016
Norbert Hofer z krajně pravicové rakouské Strany Svobodných dostal překvapujících 49 procent při volbě presidenta Rakouska. Přestože byl nakonec poražen, jeho představení otevřelo novou kapitolu populismu v Evropě.
Pravda o populismu a zahraniční politice
Stephen Sestanovich, Foreign Affairs, 30.5.2016
Minulý týden analyzovali Richard Fontaine a Robert D.Kaplan ve Foreign Affairs důsledky populismu na zahraniční politiku Spojených států v letošní volební kampani. Viz https://www.foreignaffairs.com/articles/2016-05-23/how-populism-will-change-foreign-policy. Ekonomické potíže doma vedou totiž Američany k menší míře souhlasu s  angažovaností USA ve světě. Ani když Donald Trump nebo Bernie Sanders nebudou presidenty, budoucí strůjci zahraniční politiky USA by měli vzít v úvahu silné city, na které tito kandidáti poukazovali.
Svět podle ISIS
Fawaz A. Gerges, Foreign Policy Journal, 18.3.2016
Islámský stát přetrvá tak dlouho, jak dlouho se budou v Iráku a v Syrii udržovat podmínky a okolnosti, ze kterých Islámský stát vyrostl. Článek je výtahem z knihy „Historie ISIS“ autora Fawaze A.Gergese.
Kriminalizace politiky: Hillary Clintonová obviněna FBI z vydírání. Bude vyloučena z presidentské kampaně?
Michel Chossudovsky, Global Research, 20.6.2016
Ve svých nejnovějších vyjádřeních FBI naznačuje, že se chystá zveřejnit doporučení pro Lorettu Lynchovou, ministryni spravedlnosti USA, ve kterém označuje nadaci Clintonových za zločineckou organizaci, namočenou v praní špinavých peněz. Viz také článek Franka Huguenarda v Global Research ze 30.5.2016, http://www.globalresearch.ca/breaking-hillary-clinton-to-be-indicted-on-federal-racketeering-charges/5527829
Obama se pokouší „v zájmu miliardářů“ procpat svou TTIP hrdly Evropanů
Eric Zuesse, Global Research, 5.6.2016
Podobně jako výrobci husích jater cpou šišky do husích krků, aby se z jejich jater staly nemocné přetučnělé orgány, které někteří lidé tak milují, Barack Obama se prostřednictvím svého přítele a vyjednavače Michaela Fromana pokouší nacpat do hrdel Evropanů své ekonomické diktátorství, pro blaho miliardářů.
Co Američané v zahraničí vědí o Bernie Sandersovi – a co byste měli vědět i vy
Susan Neiman, Information Clearing House, Los Angeles Times, 4.6.2016
Jak se představa Donalda Trumpa v Bílém Domě mění ze směšné na strašlivou, je čas přehodnotit otázku volitelnosti toho kterého kandidáta.
Staří Řekové by naši „demokracii“ nepoznali – viděli by „oligarchii“
Paul Cartledge, nsnbc international, 5.6.2016
Ve svém politickém slovníku často používáme pojmy starých Řeků, možná nejvíce ze všech starověkých civilizací. Od anarchie, přes demokracii až k politice samotné. Ale jejich politika a naše politika jsou úplně odlišní tvorové.
Politická slušnost jde k čertu
John Lloyd, Reuters, 3.6.2016
Pravidla liberální demokracie jsou pod největším tlakem od konce Studené války. Tak například Donald Trump si dělá doslova táboráček z polínek politické slušnosti, aby se dostal ještě více do medií.
Vyšetřování MH-17 je, pokud jde o důkazy, odkázáno na Ukrajinu
Robert Parry, Consortium News, 5.6.2016
Jak je zřejmé z nové průběžné zprávy, zpožděné vyšetřování viny v případu letu MH17, sestřeleného nad východní Ukrajinou v roce 2014, bylo silně poznamenáno závislostí na ukrajinské zpravodajské službě, pokud jde o získávání většiny důkazů. Vyšetřovací tým, vedený Holanďany, se musel spoléhat na informace, poskytované ukrajinskou bezpečnostní službou, a působí především ze své dočasné kanceláře v Kyjevě, přes skutečnost, že Ukrajina by měla být pokládána za jednoho z prvních podezřelých v celém případu.
Desítky zraněných cestujících letu Malaysia Airlines z Londýna po průletu turbulencí
Agence France-Presse, 6.6.2016
Cestujícím i členům posádky musela být ošetřena drobná zranění poté, co byl let z Londýna do Kuala Lumpuru nad Bengálským zálivem zasažen silnou turbulencí. Obrázky ze sociálních medií ukazují škody, způsobené na palubě letounu společnosti Malaysia Airlines (!).
Demokratičtí socialisté se pokoušejí podkopávat demokracii?
Chris Rossini, Ron Paul Liberty Report, 2.6.2016
Stále znovu a znovu, historie, teorie i  současná praxe ve Venezuele, na Kubě a v Severní Koreji dokazují, že socialismus nemůže a nechce plnit své sliby. Výjimečně hrůzné 20.století dostalo do hrobů stamiliony lidí, kteří trpěli pod hroznými myšlenkami socializmu.
(JF: jde o poctivý překlad, nikoli názor překladatele!!)
Americký zvyk bojovat ve zbytečných válkách
Daniel Larison, The American Conservative, 1.6.2016
Autor Max Boot nabízí ve svém článku „Americký zvyk ztrácet válečná vítězství“ – viz https://www.commentarymagazine.com/american-society/military/americas-habit-of-losing-war-victory/ svůj typicky pomýlený náhled na americké války v zahraničí. Domnívá se, že Američané mají ve zvyku ztrácet „vyhrané“ války. Daniel Larison nabízí jiný pohled.
Den Obětí války – čas pro válku
Christopher Kelly, The American Reporter, 29.5.2016
Letošní Den obětí války oslovil všechny Američany svým zvláštním významem. Nutí je podívat se zpět do minulosti i  vpřed do budoucnosti, protože národ zvažuje možnosti, kdo by měl být příštím vrchní velitelem.
Slovenská mládež flirtuje s fašismem. Je to chyba vzdělání?
Sara Miller Llana, The Christian Science Monitor, 2.6.2016
Roman Balko, vysokoškolský učitel na středním Slovensku, opustil loni své povolání. Ne proto, že by byl po 22 letech vyučování občanské nauky vyhořelý. Skončil, protože těch přednášek nebylo dost – a on by nemohl svůj předmět nadále vyučovat způsobem, jakým by chtěl.
Bionický list přeměňuje sluneční energii lépe než příroda
Jason Thomson, The Christian Science Monitor, 3.6.2016
Vědci na Harvardské Univerzitě vytvořili zařízení, které napodobuje přírodní procesy fotosyntézy a přeměňuje sluneční energii na chemickou energii nebo tekuté palivo.
Evropské církve říkají, že stále větší houfy muslimských uprchlíků konvertují od islámu k jiným náboženstvím
Harriet Sherwood, Philip Oltermann, The Guardian, 5.6.2016
I když spolehlivá data o počtu konvertitů nejsou k disposici, neoficiální přehledy ukazují, že se stále více muslimů stává křesťany a některé církve dokonce provádějí hromadné křty.
Osudové stěhování
Daniel Alarcón, Josh Begley, The Intercept, 4.6.2016
Podívejte se na některá místa, kde umírají lidé při pokusu překročit hranici. Jen pár hodin jízdy jižně od Tucsonu, na druhé straně hranice, je tiché, zaprášené mexické městečko Sásabe. A jako mnoho jiných i ono slouží jako přestupní stanice pro ty, kteří chtějí překročit hranici na sever.
Víkend v Chicagu: kde je střelba hrozivou normou
The New York Times, 4.6.2016
Tři dny, 64 lidí postřeleno, z toho 6 smrtelně: Den obětí války v ulicích a násilí, které zaplavuje rodiny a  sousedství. Podívejte se na pohyblivý obrázek, kroniku těchto tří dnů: https://static01.nyt.com/newsgraphics/2016/06/01/chicago/assets/chi_promo.gif
Uvnitř krvavých, bolestivých vnitřností války, s nadšeným průvodcem
Caitlin Flanagan, The Washington Post, 1.6.2016
V roce 2003 vydal novinář Chris Hedges knížku kapesního formátu s jednoduchým titulem: „Co by měl každý člověk vědět o válce“. Kniha obsahuje řadu prostých otázek a úsporných, citově odlehčených odpovědí. Například: „Jaké je to být postřelen?“, „Budu schopen vydržet mučení?“ a „Co se stane s mým tělem až zemřu?“
Fotografie neziskovek, „dokazující“ údajný ruský útok na Idlib, jsou půl roku staré
Jim W. Dean, Veterans Today, 5.6.2016
Není to žádné velké překvapení, jen další hoax o bombardování, ze kterého je obviněno Rusko. Je to jen součást zpravodajských her Turecka, využívajících neziskovek k výrobě těchto falešných zpráv.
Otevřený dopis presidentu Putinovi od dr.Bassama Barakáta
Gordon Duff, Veterans Today, 4.6.2016
Dopis z arabštiny přeložili lidé z VT spřátelený s autorem. Je to vášnivý dopis člověka, který miluje svou zemi, a který do slov převedl to, co by mělo zajímat nás všechny: proč je během příměří povoleno dozbrojovat povstalce a nechat je znovu zaujímat posice poté, co už byli zatlačení do defenzivy.
Americká a britská krádež uranu v provincii Helmand
GPD, Veterans Today, 4.6.2016
Helmand je jednou z jižních provincií Afghánistánu, která je od začátku přítomnosti cizích jednotek v zemi a  po pádu Talibánu stále centrem ozbrojených potyček. Helmand ukrývá také dva důležité aspekty, dobré či špatné – pěstování opia a těžbu uranu a  dalších vzácných surovin. Proto je provincie Helmand tak neklidná a  proto je tak důležitá pro cizince i pro afghánskou vládu.
Je čas okamžitě opustit NATO! Evropané spouštějí novou protiválečnou kampaň.
GPD, Veterans Today, 4.6.2016
Zatímco se představitelé NATO připravují na červencové zasedání ve Varšavě, sociální aktivisté a význační politici v Evropě spouštějí novou kampaň proti NATO a protestují proti jadernému vyzbrojování bloku a proti provokacím vůči Rusku.
Evropská unie: mylná představa o integraci
South Front, Veterans Today, 5.6.2016
Vedení Evropské unie, posedlé myšlenkou federální Evropy, ztratilo kontakt s lidmi a přiživuje tím nacionalistické a euroskeptické vášně napříč celým kontinentem.
(JF: Nebylo by na čase, aby se naše uvědomělé think tanky začaly vážně zabývat také některými západními servery, jako j
sou Veterans Today, Consortium News, Executive Intelligence Review nebo The American Conservative?)
Co ví Čína o Africe – a Západ to neví?
Frederick Kuo, The National Interest, 22.5.2016
Během posledních pěti století oscilovala Afrika v západních představách mezi dvěma polarizovanými extrémy. Jedním z nich byla Afrika jako pokladnice, plná možné kořisti, jako zdroj otroků, poskytovatelů laciné práce, a nekonečná země, plná přírodního bohatství, připraveného k sebrání. Druhým extrémem pak byla Afrika, kterou je třeba zachránit, plná potřebných a bezmocných duší, na kterých se misionářské duše Západu mohly doslova vyžívat.
Perlička na konec: Zajímavý zpravodajský server The National Interest
The National Interest o sobě:
Od založení v roce 1985 projevil pozoruhodnou stálost v přístupu k zahraniční politice. Jak jeho název naznačuje, není o světových záležitostech, je o amerických zájmech. Je veden realismem – vlastností tak význačnou pro osoby jako Disraeli, Bismarck nebo Henry Kissinger (!).
(…)
Profil každého zpravodajského serveru lze odhadnout podle titulků jednotlivých příspěvků, zde je tedy přehled The National Interest ze dne 6.června:
V sekci The Buzz:

* Nová protilodní střela dlouhého doletu US Navy The je ještě ničivější
* Jak Pentagon vymazal ruské superzbraně studené války
* Čína versus Amerika: kdo by vyhrál bitvu v Jihočínském moři?
* Bude letectvo USA v roce 2030 totálně zastaralé?
* US Army versus US Marine Corps v Asii (a není to špatná věc)

Přehled článků v základní sekci:

* Nová protilodní střela dlouhého doletu US Navy The je ještě ničivější
* Jak Pentagon vymazal ruské superzbraně studené války
* Čína versus Amerika: kdo by vyhrál bitvu v Jihočínském Moři?
* Arsenál mohutných čínských raket: Kamikaze 21.století?
* Allah ochraňuj krále (***)
* Bude letectvo USA v roce 2030 totálně zastaralé?
* US Army versus US Marine Corps v Asii (a není to špatná věc)
* Rusko versus Amerika: Předvádění jaderných bombardérů
* Tato ruská superstíhačka létá tak rychle, že to nafukuje její vlastní motory
* Co se Čína naučila z největšího námořního vítězství USA v Druhé světové válce

Nejčtenější články:

* Uvnitř nového smrtonosného tanku US Army M1A2 SEP v.3 Abrams
* Odhaleno: Proč by Čína prohrála válku s Amerikou
* Připrav se, Rusko: Tato evropská mocnost plánuje nový smrtonosný tank
* Překvapení: Ruský smrtonosný tank T-14 Armata je ve výrobě
* Proč bude Indie držena mimo skupinu dodavatelů jaderných zbraní

Ještě někdo pochybuje o tom, co je „národním zájmem“ USA? Článek označený (***) sice nemá „militaristický“ titulek, ale převážná část jeho obsahu stejně pojednává o zbraních.