Ubodaná Jo Cox, požár Reichtagu a sovětská invaze 21.8.1968

Jiří Hermánek
17.6. 2016   Svobodné noviny
Mají tyto tři záležitosti něco společného? Ano, jistě, společným znakem je politika a u vraždy poslankyně britského parlamentu Jo Cox zcela nepochybně politika ohledně britského vystoupení z EU, tzv Brexitu.Je podivuhodné, že zastánci setrvání UK (United Kingdom) v EU nevynalezli nějakou podobnou ekvivalentní zkratku, třeba, řekněm Britin, což je hloupé, tak UKStayin nebo jen Stayin, což už by možná docela šlo.

Dalo by se zjednodušeně říci, že obhájci setrvání UK v EU provedli tento čin, aby získali sympatie pro svůj tábor. To se ale zdá lehce přitažené za vlasy. Politická rivalita, politické boje a argumentace s tím spojené jsou jednou věcí, politická vražda ale věcí druhou.

A to, co prý vykřikl vrah před činem a to dokonce dvakrát “put Britain first” (http://www.bbc.com/news/uk-england-36550304) vůbec nemusí mířit jen a pouze vystoupení či setrvání UK v EU, ale současně a možná ještě důrazněji na imigraci do UK.

Samozřejmě, imigrace hrubě souvisí s EU, ale nedá se říci, že by s vystoupením z EU padla na nulu. To ani náhodou.

Imigrace do UK bude, samozřejmě, pokračovat i po případném odchodu a v některých britských lokalitách již poměr muslimů k “původnímu obyvatelstvu” dosáhl varujících hodnot.

Tak, například, v mnohých britských městech přesáhl podíl muslimů 20% (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cities_in_the_European_Union_by_Muslim_population) a třeba v Blackburn to je 28,4% a v Birminghamu 26,9%.

To jsou více než alarmující čísla a i když, samozřejmě, nikdy nemůžeme s takovými násilnými činy souhlasit, tak ale musíme rozumět příčinám toho činu, musíme rozumět podhoubí. A to teď intenzivně zkoumají britští policejní vyšetřovatelé.

A je zde nějaké podobnost s požárem Reichstagu či invazí vojsk VS do Československa v roce 1968? Ano i ne, protože vše souvisí se vším. U požáru Říšského sněmu v Berlíně dne 27.2.1933 šlo zcela jednoznačně o vyšachování politického konkurenta nacistů, tedy komunistů z politického boje.

Byl to čin promyšlený a pečlivě připravený a připraveni byli i obětní beránci. Bulhalský komunista Dimitrov a Holandský komunista Marinus van der Lubbe. Ten byl v následujícím roce popraven, ale Dimitrov spolu se dvěma dalšími Bulhary byl pouze vykázán do SSSR.

A ta “slavná” invaze z roku 1968? Dnes to není nic jiného, než každoroční záminka k propagandistickým protiruským orgiím, kdy se vytahuje vše možné, jen ne pravé příčiny toho zásahu.

Stejně, jako EU, potažmo NATO dnes, byly před padesáti lety Varšavská smlouva, RVHP a především pak neformální společenství komunistických států pilířem sovětské říše. A žádná říše na světě, ať již demokratická nebo jiná, ale spíše jiná, se dobrovolně nesmíří se ztrátou pozic, ztrátou vlivu.

Tak to je dne s Brexitem a podobně to bylo v roce 1968 s naším demokratickým socialismem. Případný odchod UK z EU by sice byl šokem, ale určitě daleko menším, než by byl případný odchod Československa ze společenství socialistických států.

Po odchodu Velké Británie z EU by k žádnému vážnému vojenskému oslabení dojít nemělo. Naopak, vojenské závazky Velké Británie mají se závazky k EU jen velmi malou souvislost. UK také není žádným zakládajícím členem. Vstoupila až 1.1.1973.

A tak, aniž bych chtěl ten vojenský zásah Varšavské smlouvy v srpnu 1968 jakkoli bagatelizovat, tak každý by si měl uvědomit, že to prostě byl zásah vyprovokovaný, způsobený totální neschopností tehdejšího vedení KSČ v čele s Alexandrem Dubčekem.

A nebo si můžeme hrát na konspirátory, kteří objeví, že Dubček vlastně nebyl takový československý Forrest Gump, ale, že to byl geniální agent a mistrný manipulátor a celou věc vedl tak, aby se zde na konci jeho mise ta sovětská vojska “nadobro” (nebýt Kocába, tak nadobro) usadila.

P.S. Teď jsem zahlédl perex článku pana Bartoně Vražda britské poslankyně a autor hned v perexu uvádí heslo zastánců setrvání UK v EU Remain. Přiznám se, že to je heslo logické, že mě nenapadlo, ale hlavně, nikdy předtím jsem to heslo nečetl.